Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Švec Číč (L. Mrkvička) je šikovný řemeslník, ale také veliký šibal a hádankář. Takový, že přehádá nejen pana krále (J. Pehr), pomůže princezně (J. Preissová) k milovanému ženichovi, ale troufne si i na samotného Lucifera (J. Bláha). Vyslouží si tím slávu a bohatství, jenže přitom ublíží svému chudému sousedovi Karafiátkovi (J. Kemr). A tak v něm začne hlodat špatné svědomí. Vrátí se do pekla a tentokrát je v sázce jeho vlastní osud… (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

"To je bída, jak člověk může zradit člověka". Kdysi jako dítě sem to viděl a už tehdy se mi líbili ty čertovské hádanky ke kterým se dnes s odstupem času vracím..Kulisy, mazaný švec (Mrkvička) a zajímavý Kemr rozhodně za 3*. Vyloženě nedělní odpočinková věc.. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Chytrý, i když trochu nafoukaný švec, pekelnické hádání o duši souseda, krásná princezna Jana Preissová a kouzelné brýle, které by se vyjímaly na koncertě kapely Degen a spol. Moje oblíbená pohádka z dětství s dobrými herci a nějakým tím ponaučením. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Papundeklová předzahrádka s umělou vrbou před ševcovským domem, ty slunečnice taky nevyrostly na záhonku. Papundeková královská síň, papundeklové peklo a v tom všem se míhá úlisný čertík, který nosí do pekla kde co. Ale čert to vzal ... ano, tak tohle nikdy neříkejte nahlas. Čertovské hádanky a démonicky okouzlující vládce papundeklového pekla. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

kouzelné brýle vypadaly dost pouťově, peklo trochu papundeklově, nejlepší byl Kemr, když skuhral: jak jsi to mohl udělat, sousede??? ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Povedená "papundeklová" pohádka se skvělým hereckým obsazením, která už sice něco pamatuje, ale vždy se na ni rád podívám. Mrkvička v roli chytrého ševce, co uhodne každou hádanku, až mu jeho "sláva" stoupne do hlavy, aby pak následně bojoval o duši svého kamaráda v pekle, byl skvělý, a spolu s neméně skvělým Kemrem vytvořili perfektní tandem. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších pohádek Svatavy Simonové, jejíž tvorba se málokdy vypjala nad průměr. Dobří herci, vtip hádanek i malebné pozadí vytvářejí příjemný zážitek pro děti i rodiče... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas se vrátit do dětství není vůbec špatné. A tohle je jedna z těch pohádek, které jsou součástí toho mého televizního. Zlaťáky zfafrnělý švec, sousedka slepice, kouzelné brýle, papundeklové kulisy, čerti co přiběhnou na zavolání, a samozřejmě hádanky, přesně takové jakými jsme se bavili také. Jako kluk jsem si nikdy nenechal ujít a tentokrát to bylo setkání snad po třiceti letech. A pořád mě baví. Asi jsem od té doby moc nevyrostl. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké obsazení. // "Pro pár špinavých zlaťáků, pro falešnou slávu. Jak může člověk zradit člověka." ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Určitá zdlouhavost některých scén mi brání dát plný počet hvězd. Ale jinak mám tuhle pohádku moc rád - jak kvůli králi v podání Josefa Pehra (kdopak vzpomene jeho dalších pohádkových rolí jako třeba O ševci Matoušovi nebo Byl jednou jeden král, o Dovolené s Andělem ani nemluvě?), tak půvabné princezně Jany Preissové, rozporuplném ševci v podání Ladislava Mrkvičky, tak i kvůli Karafiátkovi v úchvatném Kemrově podání (jeho plivání do rukávu při spojení slov peklo nebo čert mi zůstalo v paměti hodně dlouho). Hádanky jsou vybrány z kategorie ne moc známých a ne vždy si po letech vzpomenu na odpověď. Hlavně to má zajímavý lidský přesah a na pohádku zajímavou nejednoznačnost postav (nejen švec, ale i upovídaná sousedka, která ale v jádru je hodná). ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"A už jste to slyšela ?? Karafiátek se nám ztratil !!" - "Ale co to povídáte, sousedko ?? Kdo to kdy slyšel, aby se takovej starej chlap ztratil ?! Copak by mohla mít ženská takový štěstí ??" ;) ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Moc hezká a veselá televizní pohádka...už jako kluk jsem se na ni moc rád díval a když jsem si ji nedávno pustil znovu, působila na mě stejně krásným dojmem..v ní plno herců, kteří už nejsou bohužel mezi námi, ale díky těmto krásným pohádkám si jejich herecké umění stále připomínáme ()

topi 

všechny recenze uživatele

" To je bída, jak může člověk zradit člověka? " Krásná studiová pohádka podle předlohy Jiřího Mahena. V takových pohádkách, kde se vyskytuje i peklo, se vždycky těším, kdo bude hrát Lucifera, nebo nejvyššího pekelníka. V tomto případě to byl Pepíček Bláha a jako satanáš byl jedním z nejlepších pekelných pánů. Pěknou hudbu složil sám mistr Štěpán Koníček. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jedna z lepších pohádek režisérky Simonové, nejspíše díky vynikající předloze Jiřího Mahena. Jinak trpí stejnými bolestmi, od laciné studiové výpravy (pekelné brýle jsou jako od světských z roku 1992), přes ne vždy vhodné obsazení rolí. Každopádně Josef Kemr vyniká nad ostatními postavami, jeho výčitka, byť jen pohledem, musí rozplakat i skálu a Josef Bláha vypadá jako Lucifer i bez kostýmu :-) ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Povedená tv pohádka o ševci co byl tak strašně chytrý ,že už tehdy věděl že zadarmo ani kuře nehrabe. Kdepak všechno všem a zadarmo ,pěkně jako tržní hospodářství za všechno platit. Až když jeho pomocí zůstane chudý soused v pekle a povídámu "jak muže člověk zradit člověka" tak ho začne žrát svědomí a pomůže mu zpět. Ty hádanky neměli chybu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jedna z nasich nejpovedenejsich televiznich pohadek. Hlas Josefa Kemra z pekla si pamatuji od detstvi, naprosto dokonale. Zaujal i Josef Blaha jako vcelku pohodovy Lucifer, nebo hezka princezna v podobe Jany Preissove. Vubec nezklamal ani Mrkvicka a Sluneckova. Hadanky pobavi snad vsechny divaky a hlavne maji " hlavu a patu ". Vzdy se na tuto pohadku rad podivam. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

"Pro pár špinavých zlaťáků, pro falešnou slávu. Jak může člověk zradit člověka." Josef Kemr, Ladislav Mrkvička, Josef Bláha,.....co dodat? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Sice kulisová, ale velice podařená rozverná pohádka o chytrém ševci, který se nejdříve nechá zlákat zlaťáky, ba dokonce odměnou u samotného Lucifera, až zapomene na dobré srdce a svým sice pravdivým, ale neuváženým rozhodnutím nechá svého kmotříčka v pekle. Jenže svědomí mu nedá klidné spaní a tak odchází do pekla svést hádankový souboj a svého kmotříčka dostat zpět na zemský povrch. Zcela typická česká pohádka s legračními čerty, ukecanými sousedkami a hlavně báječným hereckým obsazením. V mnoha rolích poznáte dnes už zkušené (či mrtvé) bardy, čímž pohádka dostává vzácné kouzlo. Hudba: Štěpán Koníček ()

Reklama

Reklama