Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Společně s bratrem jsme usedli k televizi a i když nám táhne už na třicet, tak jsme se rozhodli, že zhlédneme televizní pohádku a zpříjemníme si jedno nedělní odpoledne. Herecké výkony byly potěšující. Pana Ráže podezřívám z toho, jestli ve svém životě nebyl opravdu Luciferem:-) Dále chválím kulisy, ten umělý sníh mě ani tak nevadil. Překvapí výbuch na konci pohádky. Celkově jsem rád, že ČT odvysílala tuto pěknou televizní pohádku. Hodnotím 85% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Od té černoty si nepomůžeš, kdyby se tě ale lidé ptali, řekni, že jsi čertův švagr !! A nebudeš lhát !!" Musím bez ostychu říct, že klasické pohádky Boženy Němcové patří k mým jasně nejoblíbenějším a právě Čertova švagra bych v tom svém pomyslném žebříčku zařadil úplně nejvýš !! Režisérka Vlasta Janečková si tentokrát vzala na paškál báchorku, která byla použita již mnohokrát, a Hynkem Bočanem dovedena téměř k dokonalosti v rámci jedné z našich nejoblíbenějších filmových pohádek S Čerty nejsou žerty !! Naprosto dokonale fascinujícím faktem pro mě tak zůstává, že obě záležitosti spatřily světlo filmového světa v tentýž rok, verze Janečkové o pár měsíců dříve, a ačkoliv by bylo naprosto zcestné se pokoušet je srovnávat, protože verze Janečkové, to je úplně jiná liga, zřejmě se tomu nevyhnu ani já !! Právě Čertův švagr naší pohádkové rutinérky coby zástupce nenáročných, byť to není žádné výsostně striktní pravidlo, papundeklových pohádek staví zejména na hereckých výkonech, přičemž v tomto ohledu nemám příliš co vytýkat, ačkoliv Ondřej Havelka nikdy nepatřil k mým favoritům, zde působí nezvykle snesitelně, nicméně lídry jsou tu úplně jiná jména.. Jana Březinová vždy dokonale ovládala tyhle vypočítavé mrchy, krásná Veronika Freimanová nikdy nezklame, Dagmar Patrasová si očividně s chutí zavzpomínala na roli Xenie, další jména jako Jiří Zahajský či Lubomír Lipský nutí k zamyšlení, protože tak značný výskyt hereckých legend se často nevidí !! Ale nad všemi ostatními ční fantastický Vladimír Ráž v roli Lucifera se svým charakterním herectvím a magickým hlasem, jistě, stejná postava Karla Heřmánka je o něčem jiném, ale před oběma musím smeknout.. Parádní temná hudba Vadima Petrova a všudypřítomný padající sníh, který mě prostě vždycky dostane, dodávají snímku naprosto neopakovatelnou atmosféru, a tak prostě jen zamrzí scénář Janečkové, který pomocí motivů dalších notoricky známých pohádek, jmenovitě loupežníky, čapkou neviditelnosti či ježibabou rozvíjí další naprosto zbytečné linky, nikterak propracované, a vlastně tak úplně zbytečné a rušivé, jako by se Janečková nedokázala oprostit těch svých typických ozvláštění osvědčených klasik, díky čemuž její pohádky často hraničí s bizarností, ačkoli zde šlo o změny naprosto divácky cílené vzhledem k ohlášenému natáčení nepoměrně většího projektu Hynka Bočana !! ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jedné z našich nejlepších pohádech se špatně konkuruje, to je dá rozum. Ale Čertův švagr by nebyl nic extra, i kdyby existoval jen sám o sobě. Na televizní adaptaci má slušnou výpravu a Vladimír Ráž odehrál výbornou roli. Tím výčet kladů končí. Strádá zejména scénář a herecké výkony. Tedy to, na čem by měla studiová pohádka stát v první řadě. Zapamatovatelných hlášek je naprosté minimum, písničky prakticky nejsou a o nějaké atmosféře si může tenhle chutý příbuzný Bočanova filmu nechat jenom zdát. Jediné plus je obsazení Dády Patrasové. Ta by se neztratila ani v S Čerty nejsou žerty. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Obvykle dávám těmhle studiovým poobědovým pohádkám smířlivé tři hvězdičky, tedy pokud mě na nich něco zvlášť nezaujme nebo mi naopak nevadí. Tady mě hrozně štval nesympatický hlavní hrdina, který si neustále na něco stěžuje, fňuká a nakonec Luciferovi do očí řekne, že by bylo lépe, kdyby ho vůbec nepotkal. Divím se, že se kníže pekel na toho nevděčného spratka dávno nevykašlal, a on s ním ještě chce být příbuzný. A to nemluvím o tom, že v téhle pohádce zemře asi tak deset lidí. Pravda, jsou to všechno loupežníci a není to tam nijak explicitně zobrazené, ale i tak jsem byla docela v šoku. Vlasta Janečková natočila mnohem lepší pohádky. Nechápu, proč zrovna tahle má tady tak vysoké hodnocení. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zlá macecha, hodný nevlastní syn, kterého po smrti otce vyžene. Na zámku dvě holky na vdávání, jedna hodná až z toho brní stoličky, druhá pochopitelně potvora (jako mladší ze dvou sester vždycky oceňuji, že ta hodná, na kterou čeká růžová budoucnost, je zásadně ta mladší). Okouzlující galantní Lucifer. Úžasná letecká scéna, když Petr nese knížecí dcerku v náruči a...... no víte, proč letecká, že? Tak tahle scéna mě na tom fascinovala vždycky nejvíc. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama