Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

cherita 

všechny recenze uživatele

Obvykle dávám těmhle studiovým poobědovým pohádkám smířlivé tři hvězdičky, tedy pokud mě na nich něco zvlášť nezaujme nebo mi naopak nevadí. Tady mě hrozně štval nesympatický hlavní hrdina, který si neustále na něco stěžuje, fňuká a nakonec Luciferovi do očí řekne, že by bylo lépe, kdyby ho vůbec nepotkal. Divím se, že se kníže pekel na toho nevděčného spratka dávno nevykašlal, a on s ním ještě chce být příbuzný. A to nemluvím o tom, že v téhle pohádce zemře asi tak deset lidí. Pravda, jsou to všechno loupežníci a není to tam nijak explicitně zobrazené, ale i tak jsem byla docela v šoku. Vlasta Janečková natočila mnohem lepší pohádky. Nechápu, proč zrovna tahle má tady tak vysoké hodnocení. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Méně známý předchůdce filmu S čerty nejsou žerty. Pohádka ryze česká a ryze studiová. To znamená, jak všichni víme, dost originálně šílené televizní zpracování a vynikající herecké výkony takřka všech zůčastněných. Vůbec tento fenomén našich televizních nedělních pohádek minulého století, trpí zvláštní oroginalitou a jedinečností. Dokážou vždy vzbudit takovou zvláštní atmosféru, ačkoli se ve zpracování s triky nikdo nemazlil. Zajímavé. látka Boženy Němcové byla pojata vcelku dobře a hlavně srozumitelně jak pro děti tak i pro dospělé. Nic více nic méně. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Někdy je služba v pekle přece jen menší lopota, než se lopotit s pozemskými hříšníky, kterých je víc než dost. Mladík Petr na vlastní kůži poznal, jaký trpký život mu přichystal osud nadbytečného sirotka, i když nepřestává věřit, že na světě převažují hodní lidé nad těmi zlými. Na světě je víc intrikánů než čertů v pekle, ale hodný Petr na lidi nezanevřel. Poté, co si odkroutí rok v pekle, je za svoji věrnou službu, spočívající v přikládání polínek pod kotle s hříšnými dušemi, peklem štědře odměněn. Kouzelné dary se mu budou náramně hodit, když bude do pořádku dávat to, co se za ten rok na světě událo. I Petr se změnil k nepoznání. Vypadá jako čert. Vlastně jako čertův švagr. Televizní pohádka na motivy klasické pohádky Boženy Němcové nedisponuje kvalitní trikovou ani technickou realizací. Animovaný sníh nemá se sněhem nic společného, pekelný "oheň" pod kotly je jen krepový papír v červené barvě, do kterého se prostřiženým otvorem hází polínka, která kupodivu byla ze dřeva, a do toho zadní projekce v záběrech, pro které jí ani nebylo třeba. Nikdo nebude na větvi ani ze studiových dekorací, a to jak na zámku, v pekle, v hospodě a také v loupežnickém doupěti, kde se pohádka střídavě odehrává. Překvapivě měl pohádkový počin obstojné potíže s perspektivou záběrů, kterou se mu úspěšně podařilo nějakým záhadným způsobem pravidelně porušovat. Zkušená televizní tvůrkyně Vlasta Janečková vsadila na kvalitní herecké obsazení. V popředí je charismatický Lucifer Vladimíra Ráže, kterému se zdatně určitým způsobem vyrovnává neokoukaný projev Ondřeje Havelky v roli Petra. Ostatní herci, respektive role knížepána nebo macechy, vedle této dvojice zapadli a scény s nimi dějově vázly, což je s podivem při jejich stěžejnosti pro děj jako takový. Nelze přímo hovořit o nudě, ale ze skromných realizačních poměrů, z jakých pohádka vzešla, nelze očekávat něco nepřekonatelně úchvatného. Jde o řemeslně zručně natočenou pohádku, které patří tradiční místo v odpoledních hodinách na televizní obrazovce. Nějaké to své "čertovské" kouzlo jistě má. Ale když napíšu, že ji na stejné motivy natočení "S čerty nejsou žerty" (vznik obou pohádek se překvapivě shodně datuje s rokem 1984) převálcovali, tak je to slabé slovo. 60% ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že přímo ve stejný rok vznikly dvě pohádky na motivy této látky od B. Němcové. S čerty nejsou žerty jsou dnes jistě právem mnohem známější a oblíbenější. Ale ani tato komornější a rozpočtově mnohem chudší verze není vůbec marná. Například Jana Březinová v roli komorné alias 'Dorotky' je skvělá! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vlasta Janečková bola česká režisérka, ktorá celú svoju kariéru zasvätila práci na tvorbe televíznych rozprávok pre deti a mládež. Na svojom konte má desiatky titulov. Jedným z nich je aj štúdiový snímok "Čertov švagor", ktorý natočila v roku 1984. Tento krát sa nechala inšpirovať literárnou predlohou spisovateľky Boženy Němcovej. Skúsene a profesionálne zrežírovala čertovský rozprávkový príbeh o sympatickom mládencovi Petrovi, ktorého jeho macocha kvôli vlastnému majetkovému prospechu vyhnala z domu a navyše ho obvinila z krádeže. Peter odíde hľadať štastie do sveta. Márne sa však snaží nájsť si prácu. Až napokon sa mu podarí zamestnať sa ako sluha v pekelnej ríši. To mu pomôže zjednať spravodlivosť. Hlavnú úlohu prekvapivo dobre svárnil herec Ondřej Havelka. *** ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama