Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* V roce 1984 vznikli dvě pohádky dle předlohy Boženy Němcové Čertův švagr – televizní a filmová. Určitě je víc známější ta S čerty nejsou žerty, která vlastně už patří mezi klasické a oblíbené české pohádky. U mě ztratila po těch letech na kouzlu, ale přesto ji nechám krásnou macatou čtyřku. Nedivím se její popularitě, protože herecké obsazení i výprava je kvalitní a neposlední řadě je i dost vtipná. Chci se však trochu víc věnovat té televizní verzi, která taky není špatná a ve srovnání s filmovou je to chudý bratříček. I když jsou reálie papundeklové, triky jednoduché, ale mě to stačilo a má to své kouzlo. Možná tím, že to tady není o zábavě a naopak tu víc vynikne poučení z příběhu. Potěšilo mě taky, že je bez písniček a i když byste to do Havelky a Patrasové neřekli, tak své role zahráli slušně. Proto si myslím, že v rámci televizní tvorby patří tato pohádka do nadprůměru. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zlá macecha, hodný nevlastní syn, kterého po smrti otce vyžene. Na zámku dvě holky na vdávání, jedna hodná až z toho brní stoličky, druhá pochopitelně potvora (jako mladší ze dvou sester vždycky oceňuji, že ta hodná, na kterou čeká růžová budoucnost, je zásadně ta mladší). Okouzlující galantní Lucifer. Úžasná letecká scéna, když Petr nese knížecí dcerku v náruči a...... no víte, proč letecká, že? Tak tahle scéna mě na tom fascinovala vždycky nejvíc. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vlasta Janečková bola česká režisérka, ktorá celú svoju kariéru zasvätila práci na tvorbe televíznych rozprávok pre deti a mládež. Na svojom konte má desiatky titulov. Jedným z nich je aj štúdiový snímok "Čertov švagor", ktorý natočila v roku 1984. Tento krát sa nechala inšpirovať literárnou predlohou spisovateľky Boženy Němcovej. Skúsene a profesionálne zrežírovala čertovský rozprávkový príbeh o sympatickom mládencovi Petrovi, ktorého jeho macocha kvôli vlastnému majetkovému prospechu vyhnala z domu a navyše ho obvinila z krádeže. Peter odíde hľadať štastie do sveta. Márne sa však snaží nájsť si prácu. Až napokon sa mu podarí zamestnať sa ako sluha v pekelnej ríši. To mu pomôže zjednať spravodlivosť. Hlavnú úlohu prekvapivo dobre svárnil herec Ondřej Havelka. *** ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přímo se vnucuje srovnání s Troškovými polistopadovými pohádkami. Jsou nesrovnatelné: jak co do výpravy, tak scénářů i hereckého obsazení. Výprava se do jisté míry ošidit dá; režie a herecké obsazení včetně scénáře naopak nikoliv. Božena Němcová jako pohádkářka nemá obdoby; i to se potvrzuje. ČERTŮV ŠVAGR je pohádka vysloveně sličná a vlídná. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že přímo ve stejný rok vznikly dvě pohádky na motivy této látky od B. Němcové. S čerty nejsou žerty jsou dnes jistě právem mnohem známější a oblíbenější. Ale ani tato komornější a rozpočtově mnohem chudší verze není vůbec marná. Například Jana Březinová v roli komorné alias 'Dorotky' je skvělá! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama