Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* V roce 1984 vznikli dvě pohádky dle předlohy Boženy Němcové Čertův švagr – televizní a filmová. Určitě je víc známější ta S čerty nejsou žerty, která vlastně už patří mezi klasické a oblíbené české pohádky. U mě ztratila po těch letech na kouzlu, ale přesto ji nechám krásnou macatou čtyřku. Nedivím se její popularitě, protože herecké obsazení i výprava je kvalitní a neposlední řadě je i dost vtipná. Chci se však trochu víc věnovat té televizní verzi, která taky není špatná a ve srovnání s filmovou je to chudý bratříček. I když jsou reálie papundeklové, triky jednoduché, ale mě to stačilo a má to své kouzlo. Možná tím, že to tady není o zábavě a naopak tu víc vynikne poučení z příběhu. Potěšilo mě taky, že je bez písniček a i když byste to do Havelky a Patrasové neřekli, tak své role zahráli slušně. Proto si myslím, že v rámci televizní tvorby patří tato pohádka do nadprůměru. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

duddek 

všechny recenze uživatele

S řadou spoluhodnotitelů se shodnu, že ten "umělý" sníh je vyloženě rušivý. Vůbec se nepovedl ani výbuch u loupežníků. A to navíc nemám rád intriky, kterými se děj, zvlášť v první půli, jenom hemží. Přes tyto výtky toho ovšem pohádka nabízí docela dost, vlastně pořád se něco děje. A švihácký Lucifer Ráž vše pozvedá o třídu výš. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Jedna z dalších televizních pohádek, která vlivem dobrého námětu Boženy Němcové baví. I přes ty otřesné studiové interiéry (hřbitov, domečky, peklo...) patří mezi ty nejlepší televizní pohádky. Stojí hlavně na dobrých hereckých výkonech. Ať už Havelka v roli hloupého mladíka, který musel rok sloužit v pekle, tak Freimanové coby jeho milé. Nejlepší byl stejně Ráž v roli Lucifera, který se může i rovnat Luciferovi v naší nejlepší čertovské pohádce S ČERTY NEJSOU ŽERTY. [2554. hodnocení, 61. komentář, 73%] ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám velmi rád (především starší) výpravné pohádky, kde se kromě interiérů hraje i v přírodě, tak mám i velkou slabost pro některé tzv. Hodinové pohádky (jak se jim říkalo), pokud mají dobrou úroveň. Je v nich totiž určité obrovské a neopakovatelné kouzlo, ať už v podobě jemné hudby či nádherně uklidňující a příjemné atmosféry, kterou právě tyto Hodinové pohádky měly. A právě Čertův švagr je jedním z typických příkladů, jak i z hodně mála (rozpočtem myšleno) se dá udělat velmi hodně. Výborný námět, perfektně zpracovaný scénář a herecké výkony na vysoké úrovni. Ať už skvěle zahraná hlavní role Ondřejem Havelkou či ostatní výtečně "přihrávající" herci, které bych musel vyjmenovat a pochválit snad všechny. Své neopakovatelné kouzlo v Hodinových pohádkách také mají situace, kdy herci jdou "přírodou", kolem klidně může poletovat (umělý) sníh (jako právě v této pohádce) či pršet (z kropáčů), ale hlavně - vše je doprovázeno nádhernými kulisami a velmi jemnou hudbou třeba v podobě větru. A právě v těchto chvílích nastává neuvěřitelné ticho, klid a pohodová atmosféra, tak typická pro většinu těchto "Hodinovek". To jsou ty okamžiky, kdy spokojeností vrním jak ta kočka. Pan Herec Vladimír Ráž zde předvádí jednoho z nejpřesvědčivějších Luciferů, které jsem kdy měl možnost zahlédnout a ačkoliv nikdo z nás neví, jak by pravý "šéf" čertů měl vypadat, tak jemu bych to uvěřil, kdyby si pro mě přišel :-) . Konkurovat by mu mohl snad jedině stejně skvostný Belzebub Karel Heřmánek (taktéž role Lucifera v pohádce S čerty nejsou žerty). Ve srovnání s dnešními neporovnatelně nákladnějšími pohádkami, a přitom většinou nevalné kvality, si tato těch 5 hvězdiček rozhodně zaslouží. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že přímo ve stejný rok vznikly dvě pohádky na motivy této látky od B. Němcové. S čerty nejsou žerty jsou dnes jistě právem mnohem známější a oblíbenější. Ale ani tato komornější a rozpočtově mnohem chudší verze není vůbec marná. Například Jana Březinová v roli komorné alias 'Dorotky' je skvělá! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama