Invisible Ray, The
USA, 1936, 80 min
Lambert HillyerHudba:
Franz WaxmanHrají:
Boris Karloff, Bela Lugosi, Beulah Bondi, Frank Reicher, May BeattyPlakáty
Vizionársky vedec János Rukh presvedčí skupinu odborníkov a podporovateľov vyslať expedíciu na africký kontinent aby mohli lokalizovať a skúmať staroveký meteorit obrovského významu. Rukh sa vystaví vysokotoxickej radiácii meteoritu a kým Dr. Benet nájde protilátku a zachráni ho pred smrťou, jeho dotyky spôsobujú smrť ostatným. Výprava sa vracia do Londýna. Výhody kontrolovanej radiácie meteoritu poskytujú Dr. Benetovi príležitosť obnoviť zrak slepým ľuďom. Toxicita aplikovanej protilátky vyvoláva v profesorovi Rukhovi paranoidné záchvaty zúrivosti a snaží sa o pomstu na členoch expedície, ktorých obviňuje z krádeže jeho objavu na ich vlastnú slávu. (matriosa)
liquido26
Pro mě zde byly největší dva problémy - a) jak málo prostoru dostal Bela Lugosi, kterému to se šviháckými vousy docela seklo. b) jak idiotsky vypadal hlavní kladný hrdina, který si zasloužil pěstí do brady jen co se objevil na plátně. Jinak se jedná o docela netradiční a zajímavý horor, který místy trochu nudí. Boris Karloff byl výborný. Zkrátil bych o deset až patnáct minut, zabil hlavního kladného hrdinu a bylo by to za čtyři hvězdy.(13.7.2008)
p6qwre
Doktoru Janosi Rothovi se podařilo zachytit paprsek světla, přicházející z mlhoviny v Andromédě, a získat z něho informace o událostech, které se staly během jeho cesty k Zemi. To je začátek příběhu, který se nakonec ubíral směrem, který jsem vůbec neočekával. V tomto filmu se toho za 80 minut semele tolik, že by to vystačilo na tři další filmy. A podle mého názoru to v tomto případě není dobře. The invisible ray postrádá silnější atmosféru. Na vině je již zmíněný překombinovaný děj, k tomu přidejte velmi nevýraznou hudbu a nic moc triky. Film z průměru nedokázal vytáhnout ani velmi dobrý herecký výkon Borise Karloffa v roli doktora Janose Rotha.(7.7.2006)
Babous
Že by mne Neviditelný paprsek nějak zasáhl, to se říct nedá, ale příběh byl originální a na začátku "putování vesmírem" velice sci-fi, takže tři hvězdy si zaslouží. Mimochodem, celý film je přímo prošpikován vědeckými nesmysly, kterým jsem se smál i já, absolutně nevědecký typ.(6.11.2011)