Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Boris Karloff coby velekněz Imhotep, vystupující pod pseudonymem Ardeth Bay, více než půl století před tím, než se skutečným Ardethem Bayem stal Oded Fehr. Tato vůbec první hororová "Mumie" mě nedokázala vylekat, ani vyděsit snad ničím, ani jsem neměla pocit, že vlastně sleduji horor. Spíše dobrodružná výprava. Maska Borise Karloffa je úžasná, to jak byl v úvodu filmu v sarkofágu zafačovaný, bylo perfektní, až jsem si říkala, jestli je to opravdu on, nebo jen nějaká figurína. Zita Johann mi přišla hodně vykulená, i když zvláštním půvabem také oplývala:) Zato David Manners byl klasický fešák. Tato Mumie už dnes nevyděsí, ale kouzlo dávných časů, začínající hororové éry, se všemi těmi monstry, vlkodlaky, upíry a krásnými a také chytrými dívkami, gentlemany a výborným scénářem, přetrvalo dodnes. Za sebe však dávám přednost velkolepému pojetí Mumie v režii Stephena Sommerse. Ten film prostě miluju. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další z řady naprosto úžasných Universaláckých hororů, s úžasným KArloffem, ten chlap zahraje snad všechno. Film disponuje pěkným neotřelým příběhem, skvělou Freundovů režií, skvělou atmosférou. A vlastně na celý film se zatraceně příjemně kouká. Plné hodnocení ale bohužel dát nemůžu kvůli jiným Univers. hororům(Dracula, Vlkodladk). ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Příběh je téměř totožný jako v Draculovi, jen přesazený do jiných exotických kulis. "Monstrum" ve skutečnosti opět není monstrózní, protože v zafačované podobě se Boris Karloff ukáže jen na začátku (který zůstane nejlepší sekvencí filmu). Staří Egypťané museli být velmi předvídaví. Poté, co ji oživí magická formule, mumie nezažije žádný kulturní šok ze skoku v čase o 3700 let, ničemu ve svém okolí se nediví, okamžitě se zorientuje, osvojí si společenské návyky oxfordského gentlemana a překvapivě dobrou angličtinu. Asi největší botou ze všech ale je, že film se jmenuje Mumie, ačkoli mumifikace podle bláhových představ tvůrců spočívala v pouhém omotání oběti gázou a pohřbení zaživa. ;-) Kdyby to tak bylo, po 3700 letech by archeologové otevřeli sarkofág a s trochou štěstí v něm našli nanejvýš pár zrnek prachu. Nemůžu se rozhodnout, který tvůrčí handicap je zodpovědnější za tak slabý výsledek. Chabý scénář s jalovými postavami a nulovými vztahy mezi nimi, nebo spíš impotentní režie, která hlavně dbá na to, aby bylo všechno dobře nasvícené, bezproblémově romantické a zbavené veškeré tajemnosti? 30% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Okatá a nesmírně sexy Zita Johann, navíc místy na svou dobu odvážně oděná, zvedá už tak skvělý klasický filmový zážitek ještě o stupínek výš. Boris Karloff tady dokazuje že ne nadarmo patří k těm nejlepším horrorovým hercům všech dob a jeho Imhotep je, a pravděpodobně i zůstane, tím nejlepším. Čili souhlas s jedním z mých oblíbenců - mistrovské dílo! Jasných pět. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Období klasických horrorů Universalu, egyptská mytologie a Boris Karloff. Pro všechno z toho mám slabost a přesto mě Mumie nezaujala, tak jak bych si přál. Scénář je sice poněkud bizarní, ale vlastně docela dobrý. To co nefunguje je Freundova režie. Měl k dispozici perfektní obsazení, dobrý námět, na svou dobu slušný rozpočet či možnost natáčet na místech, kam se již dnes filmaři nemají šanci dostat. Přesto Mumii nedokázal vdechnout život a narozdíl od zbylé tehdejší produkce Universalu se na ní musí nahlížet pohledem své doby. A to je špatně. Moc špatně. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Magazín Premiere ve svém žebříčku pětadvaceti nejlepších filmových plakátů umístil původní plakát Mumie na patnáctou příčku. (DaViD´82)
  • Flashbackové scény ze starověkého Egypta jsou navrženy tak, aby připomínaly snímky z němé éry. Tedy žádné dialogy, přehnané množství make-upu, zveličená gesta herců a zrychlená rychlost kamery. Tvůrcům šlo o navození dojmu starobylosti takto zaznamenaných scén. (DaViD´82)
  • Make-up Borise Karloffa vytvořil maskér Jack Pierce podle Ramsese III. (liquido26)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama