Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá dívka je zraněna při autonehodě a k její záchraně je nutná operace mozku. Její otec, vlivný soudce, požádá o pomoc zkušeného neurochirurga doktora Vollina. Netuší však, že Vollin je posedlý povídkami Edgara Allana Poea a v soudcově dceři vidí nejen pacientku, ale především svou vysněnou Lenore. Soudce několikrát požádá Vollina , aby jeho dceru nechal na pokoji. Vollin se ale své Lenore nehodlá vzdát a vymyslí plán, jak se zbavit jejího otce i jejího snoubence. Ke svému plánu využije důvěry hledaného kriminálníka, který jej přichází požádat o změnu vzhledu. (Elinor)

(více)

Recenze (22)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jen tři lidi dovedou naprosto fantastickým a neskutečným způsobem citovat Edgara Allana Poea - Christopher Lee, Vincent Price a Bela Lugosi (to jen tak na okraj). The Raven je jedním z těch klasických hororů let třicátých a čtyřicátých, které prostě musíte vidět. Bela Lugosi je tady samozřejmě neskutečně fantastický a strhující naprosto jedinečným způsobem a jeho BF Boris Karloff mu neméně fantasticky přihrává, ale na něm ten film zase tak nestojí. Nutno podotknout, že The Raven je mnohem lepší než Black Cat, což je ve výsledku jen průměrná podívaná, ale tohle je zatraceně kvalitní a zajímavé i z dnešního pohledu. Nechybí zajímavá zápletka, krásně šílený záporák, jedna z nejúžasnějších citací Havrana v historii a samozřejmostí je rozlehlé sídlo plné velmi působivých pastí. A finále, na rozdíl od jiných, fakt stojí za to, nejen díky kyvadlu a působivému výtahu. Celé to stojí na Lugosim, jeho one-man show je jako vždy naprosto bezkonkurenční a luxusní, bez něj by film asi fungoval pramálo, ale díky němu od toho neodtrhnete oči. Prostě krásný horůrek v tom nejlepším klasickém stylu, který nad konkurencí silně vyčnívá. 80%. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Člověk by si myslel, že film začínající automobilovou nehodou ženské, která za volantem začne nepříčetně vřískat, protože uviděla ceduli s nápisem "Objížďka", bude takový malý béčkový poklad. To by se ovšem spletl. Takhle příšerně mišmašoidní, nesouvislá a trapně splácaná nebyla snad ani Liga výjimečných. A to je ten největší mashupový tumor, jakého se kdy kinematografie dopustila, takže fakt nevím. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

V prvom rade, nejedná sa o horor, ale o triler. V druhom rade, film nie je áčkovej produkcie a béčkovosť z neho len tak srší. A v treťom rade, excentrický chirurg pôsobí z dnešného pohľadu komicky, aj keď o jeho démonickosti sa asi pochybovať nedá. Hutnú atmosféru bohužiaľ dopľnajú aj také (niekdajšie) klišoidné chobotiny ako lacné výkriky mladých žien, pri situáciách, ktoré sú prinajmenšom nelogické - pohľad na škaredého človeka či nezvládnutie automobilu v šmyku. Napriek tomu kvôli už zmienenej hutnej atmosfére a prítomnosti dvoch najväčších legiend klasického hororu nemôžem ísť nižšie, aj keby som asi mal. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Mě to poměrně zklamalo, těšil jsem se na Lugosiho a pár atmosférických scén, ale i přes svojí krátkou stopáž se Raven dost táhne. A navíc jsem čekal něco trochu jiného. Nciméně Lugosi s Karloffem válí, maska KArloffa je víc než povedená. A příběh taky není k zahození, jen mi prostě tohle nepadlo do oka. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Klasický jednoduchý horor podľa známej poviedky E.A.Poea – Raven, so šialeným B. Lugosim v hlavnej úlohe. Podľa mňa, film už toho za to dlhé obdobie stratil veľa, stal sa z neho až moc zábavný mix grimás, ktorý sa miestami trocha vlečie. Vtedy sa však takýmto smerom postupovalo, ale dnes to vyznenie filmu je také rozpačité (holt iná doba). Raven je však klasické hororové dielo tej doby, ktoré si aj dnes nájde fanúšikov. To svoje si tu dokážu nájsť filmoví historici alebo skalní priaznivci podobných filmov, ktorí sa v uslintávaní na podobných čiernobielych klasikách vyžívajú. Mne to moc nedalo, najviac zaujímavý bol pre mňa hlavne ten zážitok a možnosti dávneho prístupu k filmu. ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama