Reklama

Reklama

Třaslavec

(festivalový název)
  • USA The Tingler (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedec Dr. Warren Chapin (Vincent Price) a jeho asistent David Morris (Darryl Hickman) skúmajú efekt chvenia zo strachu. Doktor má doma neutešenú situáciu, žije so svojou nevernou a zlou manželkou Isabel Stevens Chapin (Patricia Cutts) a jej sladkou sestrou Lucy Stevens (Pamela Lincoln). Warren je naštvaný a tak použije svoju manželku ako predmet experimentu... (matriosa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Lima 

všechny recenze uživatele

Malý zapomenutý béčkový klenot. Ta premisa je správně ujetá – hlavní hrdina – Dr. Chapin – má exaktně ověřenou teorii, že když ve chvíli největšího strachu nedáte průchod svým emocem (tj. nebudete křičet), váš strach se zhmotní do podoby asi 30 cm dlouhého červa s nožičkama, který se vám usadí pod kůží na šíji a zabije vás. Je potěšením sledovat, jak démonický Vincent Price s ledovým výrazem pronáší své praštěné teorie, dialogy jsou často přímo dadaistické a zaujme kolorovaná pasáž s vanou plnou krve a mrtvolnou rukou nad hladinou. O loutce červa s jasně viditelnými provázky ani nemluvě. Ideální materiál pro nějakou sešlost béčkových fanoušků s pivkem v ruce :o) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kouzlo na svou dobu originálního interaktivního prvku v rámci kino projekce sice nemůže zafungovat stejným dílem, pokud si pustíte film doma sami na televizní obrazovce, ale jako velmi pěkné spestření formální stránky brakového horroru ho beru určite i z dnešního pohledu. O ději jsem si předem nic nečetl, byl jsem překvapen, jakým poměrně brakovým směrem se původní slibná zápletka se sci-fi prvkem postupně ubrala, a ještě více tím, že jsem se navzdory roku vzniku u něčeho podobného prakticky vůbec nesmál. Tak silně na mě zapůsobil výkon charismatického Vincenta Price s pečlivě vyjádřenými emocemi obličejem a tak pohltivá tajemná atmosféra zde vládne, že i ten brak se zde dočkal seriózní umělecké úrovně a dokázal mi nabídnout nečekaně hutný zážitek. A když se zmíněná forma s průvodním slovem konferenciéra náhle protne s obsahem, když se děj chvíli přemístí přímo do kina během promítání, s cílem ojedinělého experimentu dává Třaslavec i pro dnešního diváka znát, že ho není potřeba brát smrtelně vážně. Je to prostě dobová filmová zábava, dobře promyšlena, kvalitně natočena, a já se skutečně dobře bavil. Strašidelných i zábavných překvapení je zde víc a nerad bych je všechny vyzradil. Pokud se rozhodnete podívat na pár starších černobílých horrorů, Třaslavec může být pro vás pěkný tip na jeden formálně neotřelý kousek. [80%] ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Strach páteří vibruje, kdo zakřičí... přežije!“ Varování! Film o červím cizopasníkovi není vhodný pro láčkovce, čili hororová děcka, odkojená jen hektolitry umělé krve a říkankou „Dobrý den, střeva ven.“ Naopak fajnšmekři, rádi bloudící v šerosvitu Twilight Zone, si užijí mrňavé končetiny s chloupky, šimrající je po páteři a za krkem. A já konečně vím, co nám to v noci potmě ťape po bytě! Skáknu do Zverimexu pro klec a až tu agresivní rdousivou mnohonožku odchytím, šoupnu ji do sklepa, našemu mazlíkovi Crypt Keeperovi na hraní. OKÉNKO RENTGENU: [][] Která z hororových hereček měla v sobě největšího třaslavce? Scream queen Jamie Lee Curtis. Proč Standa Pekárek z Volhy říkával: „Třesu, šéfe!“, že by... ? A kolik paciček má třaslavec, ukrytý v mé hororové Faustce? Ha?! Pustím jí Vymítače... a šup s ní pod rentgen! [][] Poučení z filmu. Neplést si manželku s pokusným králíkem, nezpochybňovat existenci červa strachu (máme ho všichni) a s angínou v krku nekoukat na horory! Alespoň dokud penicilín nezabere a nevrátí se vám schopnost K Ř I Č E T !!! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Famózny úvod režiséra Williama Castla, ktorý divákov vyzýva ku kriku počas projekcie, aby neutrpeli ujmu, dáva tušiť, že nasledovať nebude všedný tuctový horor. A vskutku! Ústredná postava, patológ Chapin to začne slovne búšiť od samého začiatku, pričom postupne vysvetlí teóriu tvora, ktorý v ľudskom tele vzniká v momentoch čistej, nefalšovanej hrôzy. No na to, aby získal exemplár tvora, potrebuje vhodného pokusného králika. Nájde ho v nemej manželke prevádzkovateľa kina, premietajúceho filmy nemej éry. Do hry vstupuje LSD a filmovo asi prvý raz spracované halucinačné účinky tejto drogy. Zanedlho sa objavuje príšera. Neodolateľne obludno-zábavná. Plus jediná farebná scéna vo filme, ktorá nie je práve lahôdkou, naopak desivým výjavom z kúpeľne. Jednoducho, všetky ingrediencie nezávislého, inteligentného , inovatívneho a neopozeraného hororu sú splnené. Užite si Trasľavca! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Lze jen závidět divákům v kině, kteří měli možnost užít si Třaslavce na vlastní kůži a páteři. V klidu obývajícího pokoje ale chybí jen onen jistě fantastický interaktivní prvek, zůstává toho pořád dost, proč stojí za to tenhle i po letech pořád děsivý flák zhlédnout. Pochopitelně tento způsob filmové hrůzy není nic pro děti Wanovy, a tak všem příznivcům moderního "hororu" doporučuji se tomuto obloukem vyhnout, protože je určitě nedokáže přesvědčit a to by se jim mohlo státi i osudným. Každopádně, pokud po zhlédnutí tohoto filmu nebudete přesvědčeni, že máte svého Třaslavce, tak až budete někdy v temnotě vyděšení k smrti, zkuste nekřičet... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Scéna s vanou plnou krve je jediná barevná scéna ve filmu. (ČSFD.cz)
  • Nejstarší film zobrazující účinky drogy LSD. (Zdroj: ČSFD)
  • William Castle měl mnoho nápadů, jak vyděsit publikum. Např. umístil v různých koutech sálu reproduktory, které se rozječely, když se na scéně objevil titulní Tingler. Instaloval také pod vybraná sedadla vibrující bzučáky, které se spustili při scéně Tinglera v kinosále. Vyvolávaly tím dojem, že mají lidé Tinglera pod sedadlem. Tím souběžně ječeli lidé ve filmu i v jevišti. (ČSFD.cz)

Reklama

Reklama