Plakáty
Jsou tvůrci, kteří si zaslouží soustavnější pozornost a od našeho posledního setkání s ikonou béčkového filmu s áčkovou prezentací uplynulo již dlouhých pět let. Průkopník interaktivního kina, producent, režisér a příležitostný herec William Castle (1914 – 1977), vlastním jménem William Schloss, se do dějin filmu nezapsal ničím tak banálním jako je autorská režie, či velkoryse pojaté trikové sekvence. Jeho jméno je neodmyslitelně spjato především s pověstnými „atrakcemi“ – barnumskými reklamními triky a interaktivními vychytávkami, které návštěvu kina povyšovaly na komplexní zážitek. Diváci jeho filmů museli povinně uzavřít pojistku pro případ náhlé smrti hrůzou, při projekci filmu je ohrožoval skutečný kostlivec, jindy zas v sále nalezli sedadla vybavená bezpečnostními pásy pro případ čelní srážky s alternativní realitou. Třaslavec patří ke Castleovým nejproslulejším a také nejzábavnějším počinům. Hrdinou patřičně ujetého vyprávění je patolog dr. Warren Chapin, jenž se zabývá studiem lidského strachu a věří, že v okamžiku čirého děsu se v člověku aktivizuje mikroskopický parazit, který v mžiku nabyde úctyhodných rozměrů, a pokud jej dotyčný včas nezneutralizuje křikem, hrozí mu bolestivá smrt. Potřebuje však svou teorii dokázat v praxi. Hlavní roli bravurním způsobem ztvárnil Vincent Price, jehož schopnost pronášet i ty nejpatafyzičtější nehoráznosti s ledovým klidem dokáže na plátně směle konkurovat titulnímu monstru. Rozklíženost zápletky pak definitivně stvrzuje vůbec první zobrazení LSD tripu ve filmovém díle. A nebyl by to Castle, aby prostřednictvím svého unikátního vynálezu Percepto nedal zakusit drtivého stisku třaslavce i vám, nic netušícím divákům. (Festival otrlého diváka) -
Vedec Dr. Warren Chapin (Vincent Price) a jeho asistent David Morris (Darryl Hickman) skúmajú efekt chvenia zo strachu. Doktor má doma neutešenú situáciu, žije so svojou nevernou a zlou manželkou Isabel Stevens Chapin (Patricia Cutts) a jej sladkou sestrou Lucy Stevens (Pamela Lincoln). Warren je naštvaný a tak použije svoju manželku ako predmet experimentu... (matriosa)
Lima
Malý zapomenutý béčkový klenot. Ta premisa je správně ujetá – hlavní hrdina – Dr. Chapin – má exaktně ověřenou teorii, že když ve chvíli největšího strachu nedáte průchod svým emocem (tj. nebudete křičet), váš strach se zhmotní do podoby asi 30 cm dlouhého červa s nožičkama, který se vám usadí pod kůží na šíji a zabije vás. Je potěšením sledovat, jak démonický Vincent Price s ledovým výrazem pronáší své praštěné teorie, dialogy jsou často přímo dadaistické a zaujme kolorovaná pasáž s vanou plnou krve a mrtvolnou rukou nad hladinou. O loutce červa s jasně viditelnými provázky ani nemluvě. Ideální materiál pro nějakou sešlost béčkových fanoušků s pivkem v ruce :o)(20.7.2010)
kiddo
Srát na 3D, hurá interaktivním projekcím s kolektivním ječením, svítícím kostlivcem, filmu odehrávajícímu se v sále a třaslavcům házeným do publika. Ať žije Otrlák a Cameron ať zbankrotuje.(19.2.2012)
EdaS
Překvapivě hravá, zábavná a funkční béčková blbina. Castle i Price palec nahoru!(18.5.2011)
JFL
Zábavně naivní snímeček, který by bez přidané hodnoty interaktivní projekce a cíleně budovaného kultu prostě zapadl. Castle byl v prvé řadě promotér a impresário, takže Třaslavce obestřel mýty nejen před uvedením, ale i po projekci. Dodnes se traduje, jak diváci během filmu zažívali hrůzu nebo že některé sedačky byly pod proudem, ale stejně jako víme, že se žádný proud nekonal (na vybrané sedačky byly instalovány bzučáky z armádních zásob, které sedačky rozvibrovaly), tak ani strach se nekonal (stejně jako při legendárním promítání Příjezdu vlaku od Lumiérů lidé neutíkali před vlakem). Ale nic z řečeného nesnižuje genialitu Castlea a jeho přístupu. Mistr PR totiž odhalil podstatu kina, která spočívá v hromadném zážitku a ochotě diváků na něj přistoupit díky anonymitě ztemnělého sálu. Ani na konci 50. let nebyli diváci natolik hloupoučcí a nezkažení, aby uvěřili Castleho gimmickům, ale stejně jako soudobí diváci se nechali do kina zlákat něčím neobvyklým a nekriticky se toho rádi stali zúčastnili. Uvidíme, jestli se Hollywoodští hlavouni po odumírání módy 3D neuchýlí k zážitkovému kinu. Tedy je celkem jisté, že to neudělají, protože na rozdíl od 3D nemůže být tento druh projekce unifikován a standardizován. A právě v tom je jeho síla.(19.2.2012)
jonyyy
Vincent Price jako v každém svém filmu neskutečně a kouzelně přehrává. Bylo tam pár opravdu dobrých momentů, pokus o vyděšení k smrti, smích Ollieho. Červík byl poněkud gumový, ale to by až tak nevadilo. Po traileru jsem čekal, že by se konečně mohl objevit druhý film z padesátek, po Invazi lupičů těl, u kterého bych měl strach. Tu roztomilou dobovou atmosféru to mělo, ale nebál bych se u toho snad ani kdybych na tom byl v kině v té době. Nutno vyzvednout, řekl bych, první částečně obarvenou filmovou scénu. 60%(13.10.2011)
Quint
Křičte o své životy! Jedině tak zabráníte vašemu zhmotněnému (!) strachu, aby vás dostal. V případě, že monstrum nepřivodilo tehdejším divákům mrazení v zádech, rozbrněly jim je aspoň bzučáky, zabudované v sedačkách (vedle třírozměrných brýlí a létajících kostlivců další vychytávka, používaná Willamem Castlem). Milovníci laciných béčkových hororů z 50. let však velmi dobře vědí, že k dobré zábavě nebudou potřebovat ani jedno z toho – někdy stačí jen pohled na herce, chvějící se s naprostou vážností před velkou gumovou stonožkou na provázku a pár vyvedených dialogů mezi tím („Asi bychom měli zavolat do pohřebního ústavu, ať vaši mrtvou ženu odvezou“ – „Ne, už je pozdě, vezmu ji domů a zavolám jim ráno“ – „To bude nejlepší“).(17.4.2005)
liquido26
Béčkový horůrek o dvou dysfunkčních manželstvích a jedné příšeře, co se vám vytvoří na zádech, když jste vyděšeni k smrti a nekřičíte. Když se to pořádně rozjelo, stala se z toho neuvěřitelně zábavná záležitost, kterou jsem bez dechu sledoval až do konce. Vincent Price jako vždy úžasný. Mimochodem jedná se o asi nejuječenější film, co jsem kdy viděl :-)(31.8.2011)
evilmind
Na živo s rekonstrukcí původních Castleho gimmicků v rámci Festivalu otrlého diváka - nezapomenutelné. Zpočátku jsem byl poněkud skeptický, protože mi přišlo, že plánované (jestli vůbec) výkřiky nejsou načasovány v nejideálnější okamžiky, ale postupně se režie rozjela, a prožitek s prolnutí děje na plátně a v kinosále byl opravdu maximální. I hodně improvizované efekty, jako světla při Priceho LSD tripu, si zaslouží ocenění, dvojnásobné přerušení filmu, aby se scéna následně dohrála v reálu, pak prostě nemělo chybu. Proti původnímu prožitku z roku 1959 se asi nikdo většinu času reálně nebál, ale to prostě už nelze od dnešního diváka čekat. Každopádně organizátorům patří velký dík za zážitek, který už prostě dnešní 3D multiplexy nikdy nenabídnou...(18.2.2012)
Rodriguez
"VIII.ročník filmového festivalu otrlého diváka 2012."(5.4.2012)
Goldbeater
Propagace strachu podle Williama Castlea aneb křičte, aby jste přežli! Ukázkové béčko se skvělým Vincentem Pricem, který udiví svými velmi potrhlími teoriemi a "k smrti vystraší" jejich důkazem - Tinglerem, trochu nemotornou housenkou, která má ráda váš strach, ale nenávidí váš jekot. Nejsilnější scéna filmu je ale ta barevná, kde z vany plné krve je vystrčena ruka. Byl by jistě velký zážitek vidět tohle v kině. S bzučákem pod sedadlem by se člověk i bát mohl. PS. Tři měsíce po zhlédnutí jsem měl sen o tomhle filmu. Zajímavé jak dokáže zapůsobit.(4.5.2011)
dickadonna
Viděno na Festivalu otrlého diváka v 4D, scénky z filmu přehrávany přímo v kinosále, řev všech diváků, souboj s plyšovým třaslavcem, nezapomenutelná projekce :)(19.2.2012)
Othello
Gratuluju organizátorům Festivalu otrlého diváka, že mi konečně přinesli při sledování hororu v kině ten pravý nefalšovaný pocit strachu.(19.2.2012)
Traktorista
Děkuji Aeru za snahu napodobit původní promítání, ačkoliv prostředky byly jistě omezené a na dnešní dobu film dosti úsměvný. Každopádně pro mě skvělý film doplnění skvělým zážitkem. Škoda jen, že člověk nemůže zažít onu původní atmosférku 50tých let.(19.2.2012)