Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA / Lucembursko, 1999, 96 min
Chris RobertsHudba:
Kevin Kiner, David ArnoldPlakáty
Píše se rok 2654 a válka s agresivními Kiletary je na spadnutí. Hlavní velitelství na hvězdě Vega, kde je umístěn nepostradatelný Navcom, umožňující skokové přesuny při vesmírných plavbách, hlásí nečekaný útok nepřítele. Země se tak ocitne v bezprostředním nebezpečí a nezbývá mnoho času na záchranu. Poblíž se nachází pouze kosmická loď kapitána Taggerta s dvoučlennou posádkou - piloty Marshalem a Blairem. A právě Chris Blair, aniž to tuší, se stává poslední nadějí lidstva. Jeho matka, po níž mu zbyl tajemný medailon, totiž patřila k vymírající rase "poutníků". Byli to první vesmírní výzkumníci, u nichž se vyvinul speciální dar vnitřní prostorové a časové orientace, k níž nepotřebovali žádné navigační přístroje. Chris, který tyto výjimečné schopnosti zdědil, tedy musí dokázat to, čeho žádný jiný smrtelník není schopen - skok z pulsaru Charybda směrem k ohrožené Zemi. Kdyby se mu to nepovedlo, lidská civilizace zanikne... (oficiální text distributora)
Isherwood
odpad!Díky videohernímu základu by se dal tolerovat poněkud z prstu vycucaný děj, který postupuje přesně v jejich duchu, akční intro, akční sekvence proložené akčními prology plnými akčně patetických řečí o poslední naději Země a závěrečné „akční“ outro Rozhodně se však nedá tolerovat, že z tohoto základu vychází i samotná forma, která díky své poměrně zdařilé trikové stránce dá rychle zapomenout na levné béčko, tedy snad jen v závěru to barevně bliká snad ještě hůř než před dvaceti lety a vykrádá, diplomaticky se tomu říká: „přehnaná inspirace“, jiná díla. Avšak toto inspirování se v jiných sci-fi filmech je ještě stravitelné, nejpodivnější zůstává samotné válčení mezi mohutnými vesmírnými koráby. Ať už režisér Chris Roberts chtěl nebo ne, toto vzájemné ostřelování do posledního detailu kopíruje všechny ponorkové filmy, čemuž se podřizuje i „roztřesená“ kamera Thierryho Arbogasta a výtvarné řešení vnitřku vesmírných plavidel, včetně červených světel, hořících strojoven či napjatě mlčící posádky. Při připočítání takových nelogičností jako je absence ochranných štítů na plavidlech u záporné strany, vcelku nezřízené chlastání whiskey, či chování jednotlivých postav, bude výsledek více než žalostný. A proto, že se film bere smrtelně vážně a zavtipkuje tak často asi jako zachmuřený angličan, bude mé hodnocení takové jaké si zaslouží.(21.8.2005)
Djkoma
Filmy podle počítačových legend opravdu nedopadají dobře. Škoda, WC měli na to stát se aspon trochu zajímavým počinem ve světe Sci-fi.(24.9.2005)
║Rozpočet $30miliónov║Tržby USA $11,578,059║Tržby Celosvetovo $-║(16.5.2010)
mandes
rozpočet : 30 million tržby americké $11,578,059(25.7.2009)
choze
Když si představím, že jsem nato svého času zabloudil do kina...(28.7.2005)
genetique
Dokonalá vykrádačka sci-fi filmov, za zmienku stoja snáď len hudba a efekty, ktoré mohli konkurovať aj blockbusterovým filmov z toho obdobia. Škoda, že o ničom inom sa to povedať nedá. 45%.(9.5.2006)
flanker.27
Tak jo. Logika šla sice při psaní scénáře na vejlet do sousední galaxie, takže celá pozemská vojenská mašinérie se až na jeden otřískaný křižník jako napotvoru toulá bůhví proč na opačné straně vesmíru než nepřítel, který se právě zmocnil supertajného zařízení pro výpočet prostorových skoků se souřadnicemi Země (jestli to Asimov nedělal líp, když dal postavám místo počítačů logaritmický tabulky), ale z toho jsem morální újmu neutrpěl. Ba dokonce ani že kosmický lodě ve vákuu vydávaj zvuky jako proudový stíhačky mi nějak nevadí, ostatně Star Wars za to taky nikdo nekritizuje. Navíc mám radši i ve scifi starý dobrý palný zbraně, než nějaký laserový srágory a hudba byla slušná. Ovšem intelektuální obsah je zhruba na úrovni Lucasovy hexalogie, dialogy bych radši ani nerozebíral, hrát při nich není co, naštěstí triková stránka dost zachraňuje. Původně jsem psal komentář po paměti (viděno cca před 6 lety v kině), ovšem po novém shlédnutí chca nechca musím trochu upravovat.(9.10.2006)
Rogue
Ponorkový film ve vesmíru.(14.9.2002)
MM_Ramone
Video hru podľa ktorej je "Wing Commander" natočený, som nikdy ani len nevidel. Ale film som si zodva krát pozrel. Musím však konštatovať, že sa jedná o podpriemerný akčný sci-fi snímok pre adolescentov. Celé je to nevýrazné a dosť nudné. Plné nelogickostí a hlúpych dialógov. **(10.2.2008)
Hunt
HUDBA: Jerry Goldsmith(20.9.2006)
Legas
Hm, takže 2. světová válka v kosmu podle počítačové hry, jo?(12.4.2003)
balone
Freddie Prinze Jr. ve sci-fi? To opravdu není jeho obor, on má být ten slaďoučký školáček po kterém náctileté holky šílí. HBO mi to naservírovalo jako úžasný film se spoustou efektů... Pravda je někde jinde.(17.10.2009)
AGAMENON
Hru sem nikdy nehrál, takže nemůžu porovnávat, ale není to tak špatný. Je to sice béčko jak vyšitý, ale se slušnými triky a vynikajicím ústředním hudebním motivem.(16.5.2003)
Deimos
TV/// Obsazení 6/10 Děj 4/10 Hudba 7/10 Efekty 10/10/// +ohromující efektivní podívaná, občas slušná atmosféra, podle počítačové gamesky -slabý děj, logika a jednání postav/// Ještě než se začaly vyrábět filmy podle počítačových her jak na běžícím pásu, vznikla tahle adaptace. Adaptace na hru, kterou jsem nehrál, takže se nejedná o srdeční záležitost, přesto jest zpracování docela věrné. Bohužel provedení i když efektní, je celkem nudné. Řekl bych dějově ploché. Sice potěší obsazení (Suchet, Hamill), ovšem s postavami je to horší (a teď jestli to náhodou nesouvisí s hereckými výkony). To že je film mixem Star Treku, Hvězdné pěchoty a ponorkového válečného filmu je snad i dobře, mohlo to totiž dopadnou hůř./// Celkem 61%///(1.12.2006)
klerik
Dosť divné scifíčko, ktoré dopláca hlavne na zlepený scenár... Ale tie triky berú dych - len či ich nebola škoda na takýto film...(13.1.2006)
Chrustyn
Zatraceně nepovedená adaptace úspěšné počítačové hry.(16.1.2009)
HAL
Je to hodně špatný film, ale já se u něj vlastně i docela bavil, hlavně proto že poslední dobou jsem z tohoto žánru nic jiného neviděl. A je docela paradoxní že herní předloha měla videosekvence s mnohem lepším obsazením než toto, tak strašně špatné a nesympatické herce musel režisér hledat asi hodně dlouho. 4/10(27.6.2007)
Lokutus
Neuvěřitelně nudná a otravná sračka, kterou kdo nevypne po 5 minutách si zasluhuje metál!(28.12.2002)
Caszidy
Hm, tak tohle se bohužel opravdu nepodařilo. Film má 96 minut, přičemž v první hodině se v podstatě naprosto nic nestane a první souboj vidíme až právě téměř po hodině. Tohle že má být převedení strhujících vesmírných soubojů z počítačové hry na velké plátno?! Kiletarové se navíc více než hrozivým "emzákům" podobají záměrně směšným Voggům ze Stopařova průvodce po galaxii. Vrcholem všeho, co Vás na tomhle snímku může iritovat, je pak neskutečně afektované "herectví" Matthew Lillarda. Tuhle podívanou tak nezachrání ani Tchéky Karyo, sympaťák Freddie Prinze Jr., nebo sem tam, nějaký povedený vizuální efekt.(7.8.2010)
blackrain
V tomhle případě mělo zůstat jen u hry, protože ta měla obrovský úspěch, i ke mě se dostala. Spousta věcí mi připomínala námořní bitvy. Styl vedení boje se také nechal inspirovat ponorkovými bitvami druhé světové války. Vlastně je úplně stejný.(27.10.2008)
Související
- Wing Commander Academy (TV seriál) (1996)