Reklama

Reklama

KAM AŽ SAHAJÍ HRANICE LIDSKOSTI... - Charlie Smith (Jack Nicholson) se s manželkou stěhuje k mexickým hranicím v Texasu, kde Charlie začne pracovat jako pohraničník. Jeho nový parťák Cat je zjevně zapleten do špinavých kšeftů - tajně si přivydělává tím, že pašuje lidi přes hranice, a svádí ke snadnému zisku i nového kolegu. V drsném světě každodenní korupce to Charlie zprvu nevnímá, ale stále častěji si začíná uvědomovat, že kromě hranic, které střeží, by v každém z nás měly existovat i hranice lidskosti. Když pochopí, že se pohybuje na hraně, postaví se proti zkorumpovaným kolegům a pomáhá mladé Mexičance hledat dítě, které se zřejmě stalo obětí obchodu s nemluvňaty. Působivé drama osamělého hrdiny, které by se bez velké nadsázky dalo označit za moderní western, umocňují herecké výkony obou hlavních představiteků (po boku Jacka Nicholsona se v roli parťáka Cata představí Harvey Keitel). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Svým civilně syrovým pojetím a uměřenými hereckými výkony výtečné a uvěřitelné drama z pohraničí, vlastně by se i dalo říct takový moderní western o střetu v jádru férového chlapáka (J. N. v roli >hraničáře< prostě jako vždy snad nemůže nebýt než skvělý...) s vlastními problémy, prostředím, korupcí a nelidskostí daným zlem... Ryzí >osmdesátková hollywoodština< v tom nejlepším smyslu slova, s neokázale působivým příběhem a rozum a vkus neurážejícím a citově silným >happyendem< ... Čtyři a půl hvězdičky tedy za film, pro lehké podcenění zde na ČSFD poté s rozmyslem zaokrouhleno nahoru. - - - P.S. Přiznávám, chtělo by se vidět s původním formátem obrazu a originální zvůkovou stopou. D.m.s.n. by to pak bylo za pět asi bez váhání. Možná, že i to tuzemskotelevizní uvádění v ořezu 4:3 a českým televizáckým dabingem je příčinou zdejšího zbytečně nízkého hodnocení. - - - - - (Poprvé viděno 11.12.2008 na tv Prima, komentář zde jako čtvrtý - 11.12.2008) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kvůli Hranici Nicholson údajně odmítl účast ve snímku Ragtime Miloše Formana. Dal přednost britskému tvůrci Tony Richardsonovi, který si hrubě nepohlídal rozpočet, který narostl z nějakých pěti milionů na 22 milionů amerických dolarů. Natáčení navíc přerušila stávka Sdružení filmových herců. Recenze byly spíš negativní, kariéra Jacka Nicholsona se podle kritiků v té době dostala do slepé uličky. A co si budeme nalhávat, výsledkem je snímek bez náboje, na který si dnes málokdo vzpomene. I z řad obdivovatelů samotného Nicholsona. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Osemdesiatky neznamenali iba naivne zjednodušené akčné rambovky, ale aj naivne zjednodušené "realistické" thrillery s Jackom Nicholsonom. Minimálne teda vo vyústení deja. Navyše, je vôbec možné Jackovi uveriť tak humanisticky pozitívnu postavu? Ale Harvey Keitel a atmosféra horúcej pohraničnej stepi super. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat, ale tenhle film stojí a padá na Jackovi a Harveyovi. The Border na mě působil jako mírně nadprůměrný americký snímek ve své době, kde problém mexických imigrantů je dobrý námět na filmové zpracování (a v dnešní době vůbec), v mnoha směrech to bylo naprosto věrohodné, například co se zkorumpovanosti týká, tak to rozhodně. Jo jo, tam musí frčet obchody. Ale na druhou stranu ta linie s Mexičankou a jejím dítětem byla trochu naivní a to můj celkový dojem nahlodalo. Harveye jsem viděla už po několikáté za sebou v dost nevděčné roli, asi má toho holomka v kukadlech. Takže oba kluci byli fajn, vy jste to hodili o stupínek nahoru s odřenýma ušima. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Pořádně dlouho jsem čekal, až se film vůbec v něco vyvine. Tématika mexicko-americké hranice je v USA rozhodně horkou věcí, ale obávám se, že nás tak vzdálené nemůže až tak zasáhnout a dlouho jsem se skoro upřímně nudil. Naštěstí přišla alespoň lehká gradace, když se hraniční policie začala čím dál více vybarvovat a krátký závěrečný souboj Jacka a ostatních v čele s Harvey Keitelem měl dokonce strhující náboj. Přesto je mi trochu záhadou, že takové dvě herecké hvězdy (pravda, že Harvey Keitel v té době pořád víceméně začínal) šli do takového filmu, který smrdí až televizní produkcí. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • O své písni "The Line" prohlásil Bruce Springsteen, že byla inspirována tímto filmem. (Terva)
  • Úvodní scénky ze zemětřesení byly natočeny v Guatemale. Dále se natáčelo v amerických městech El Paso a Los Angeles. (Terva)
  • V původním scénáři neměla postava Marii (Elpidia Carrillo) vůbec promluvit. (Terva)

Reklama

Reklama