Reklama

Reklama

Jako dým

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nic není svaté a pokušení je vším. Stejně jako ve všech svých dílech, tak i ve filmu Jako dým staví novozélandská režisérka Jane Campionová do středu svého příběhu ženu. Tentokrát je to devatenáctiletá Ruth, která podlehne při cestě do Indie tamnímu duchovnímu světu. Z donucení se však vrací domů, do Austrálie. Rodina ji přinutí, aby se podrobila terapii, na niž si najala amerického specialistu P. J. Waterse. Dívka se ocitá se sebejistým mužem v osamělé chatě uprostřed divočiny, kde marně vzdoruje jeho metodám. Během krátké doby se však situace začíná obracet. Téma manipulace člověka člověkem se v tvorbě Jane Campionové vynořuje opakovaně. I v tomto snímku hrají významnou roli v proměnách vztahů především sexuální vazby. Nedílnou součást tvoří také úvahy o moci víry, vášně a posedlosti. Autorka, která napsala scénář se svou sestrou Annou, zvolila pro své vyprávění polohu hořké komedie, jejíž tíha leží zcela na bedrech obou hlavních protagonistů v podání Kate Winsletové a Harveyho Keitela. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jane Campion je feministka, ale aj vnímavá umlekyňa. Jej Holy Smoke je trefnou ódou na tému silného muža, padajúceho do priepaste príťažlivosti živočíšnej femme-fatale. Vo filme hrá dôležitú rolu do teplých farieb zahalený obraz, umocňujúci dusnú atmosféru austrálskej púšte, v ktorej sa na malom izolovanom placi odohráva (miestami dusná) historka. Harvey Keitel je ako vždy minimalistický, no dobre mu sedia obe polohy - frajerský kovboj v čiernych džínach i zlomený chudák v červených ženských šatách. Herecky film vedie Kate Winslet, dôležitosť jej postavy rastie každou minútou, ktorou opadá suverenita Keitelovho hrdinu. Film je uzatvorený a nič mu nechýba. Hoci nie je ľahké sa mu poddať, ťažko popreť jeho rozprávačskú originalitu a chvíľami až kontroverznú otvorenosť. Keby upustil od "art-wanna-be" optiky a dal by prednosť komornosti, ktorá by z diváka-voyeura urobila diváka-spoluúčastníka, mohol byť nezabudnuteľným. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

V každém austrálském filmu musí být vždy záběry na australskou krajinu... no s tak uchvatnou krajinou se není ani čemu divit... k tomu si připište talentovanou režisérku Jane Campion (Piano), zajímavý a vtipný scénář a skvělé herce Kate Winsletovou a Harveyho Keitela (v těch červených dámských šatech byl úžasný). ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Rozjíždí se to jako mašina, která se nehodlá zastavit v žádné stanici, ale posléze zjistí, jak rapidně jí dochází palivo. Námětově rozhodně zajímavá látka nám předsouvá osudy další emancipované ženské osobnosti – Australanky Ruth. Ta s kamarádkami našla příjemnou změnu v dobrodružstvích v Indii, tedy až do té doby, kdy na seanci jednoho guru uvěří v Krišnu, spálí svůj pas a překope své dosavadní smýšlení. Podvodem ze strany matky se sice ocitá opět u prahu domu, jenže nic zatím nenasvědčuje vítězství. Tak se rodina rozhodne pro sektářského specialistu, jenže nově nabitá víra se zdá býti tvrdým oříškem. První polovina filmu je skutečně povedenou, rafinovanou sondou do přesvědčení jedné ženy. Druhá je bohužel rozmělněna na směšné epizody, které postrádají smysluplnější náplň a nabízejí především škemrající trosku v podobě onoho odborníka (žel Harvey Keitel ten závěr neustál). Jane Campion jakoby po Pianu nenávratně ztratila nit a na jejích projektech je to znát. Nespornou kvalitu tak dokazuje alespoň Kate Winslet. Šestinásobná držitelka nominace na Oscara (sošku konečně získala za Předčítače) snímek jednoznačně táhne, její herecký rejstřík je fascinující a její kyprá femme fatale je to jediné, co si ze snímku skutečně zapamatujete!! ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

K mladé dívce, která v Indii našla svého guru je přizván "expert", aby ji ten kult vyhnal z hlavy. Jak ale může dopadnout terapie, kdy je tento odborník na ničení kultu sám s tou dívkou v chatě a když ještě tu "pomýlenou" hraje tehdy čtyřiadvacetiletá Kate Winslet? A ta je tady opravdu k sežrání! Naprosto nereálný příběh mě vůbec nezaujal a tak za něj dávám jednu hvězdu a za tu mou Bohyni (Kejt) vyjímečně, hvězdy dvě! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jako dým je filmem, který se opírá zejména o poutavý námět a skvělé výkony Kate Winslet a Harveyho Keitela. Avšak příběh samotný mě už tolik nezaujal. Přišlo mi to až příliš zdlouhavé a necházelo se zde až moc hluchých míst, která film pouze brzdila. Zkrátka snímek, který se odehrává na nepříznivě vypadajících místech (Indii a australská poušť), a u kterého zůstal značně nevyužitý potenciál - film mohl (měl) být buď kratší, nebo více údernější. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Na radu kolegy herce vypila Kate Winslet před scénou, ve které hrála opilou, 3 vodky s tonicem. (Cheeker)
  • Jde o první film Kate Winslet, ve kterém nosí současné oblečení. (zigot7)

Reklama

Reklama