Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedného dňa sa v horúcom lete roku 1935 na virgínskej farme Vernona a Trixie Dabneyovocov objaví takmer storočný černoch Shadrach. Vrátil sa do svojho rodiska, odkiaľ ho v mladosti predali ako otroka do Alabamy, aby tu zomrel. Chudobný Vernon, živiaci svoju početnú rodinu nelegálnym pálením a predajom pálenky, chce pod tlakom svojej milovanej manželky splniť starcovo želania, aby ho pochovali na farme, hoci sa to nepáči miestnemu šerifovi, ktorý sa oháňa zákonom. Vďaka drobnému klamstvu sa mu to napokon podarí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sentimentální kýč, tohle rozverně pojaté vyprávění o smutných věcech života. Škoda tak přehnaně naivní optiky, jakou zvolili tvůrci tohoto nevýrazného, leč velmi smířlivého snímku... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Smrť nič nie je. Boj sa života.“ Morbídne ladené, ale v konečnom efekte milé, príjemné, s dobovou atmosférou a chlapským výkonom Harveyho Keitela, milovníka malých, nenápadnejších filmov. P.S. Monológ v origináli narozprával Martin „kapitán Willard“ Sheen, takže "naživo" ho nečakajte. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemný, lehce nadprůměrný pohodový film se skvělou ústřední myšlenkou: "Smrt nic není. Boj se života." Překvapila mě Andie MacDowell, kterou jsem měl v prvních minutách problém poznat... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Je tu náznak několika myšlenek, které by měly co říct, kdyby s nimi film nezacházel tak trochu jako malé dítě se sirkami. Úcta ke stáří, ke smrti i k životu, nesmazatelné zážitky z dětství, lidská důstojnost, otázka rasismu... využito není nic, vše zůstává u šablon a náčrtů. Zoufale nijaká záležitost. Body za hezkou atmosféru a slušné obsazení; mimochodem, ačkoliv tu Andie MacDowell hraje alkoholickou maminu, snad poprvé mi byla opravdu sympatická. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiť, je to niekde na rozmedzí medzi 40 a 60. Taký milý nenáročný malý film. Ak máte radi atmosféru južanského malomesta zo začiatku 20. storočia (ako ja), tak sa určite nudiť nebudete. V konečnom dôsledku nudiť by sa nemal asi nikto, ale zase film vám z hlavy čoskoro vyprchá. Jednorázovka. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Myšlenka jistě velmi dobrá, ale filmařsky bohužel dostatečně nezvládnuto. Některé pasáže naivně nadsazené (první "láskyplné" seznámení Shadracha se dvěma chlapci či následná neobvyklá vstřícnost velmi chudobné rodiny vyvážet autem cizího starého černocha na místo jeho vzpomínek z mládí) nabuzují dojem nedůvěryhodnosti. Když už nám takový "dáreček" v podobě starého, nám neznámého člověka, spadne z nebe, prosím, jistě ho žádný slušný člověk nevyhodí, ale všechno má svou míru. Zde byla podle mého soudu mnohdy překročena. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Dějem jako by se zdálo, že jste se ocitli v jiném století. Ale ono to opravdu bude již téměř 100 let, kdy lidé v Americe měli své otroky. O to více jsem byla zvědavá, jak to žena - režisérka Susanna STYRON zvládne ! K mému překvapení se ji podařil husarský kousek a vytvořila milý, citlivý a hluboce lidský film. Je to vyprávění 9.letého chlapce, který pocházel ze střední - bohatší americké rodiny, ale přátelil se s dětmi z velmi chudé farmářské rodiny. Děj nechci odvyprávět, protože to je třeba vidět. Harvey KEITEL i Andie MACDOWELLOVÁ do toho dali srdce a udělali s povídky krásný a hluboce procítěný film se všemi zádrhely a vzdory nad nesmyslnosti některých zákonů, jak už to v životě bývá. Poetický film - jen se podívejte ! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Márne som čakal na nejakú dramatickú situáciu, alebo na nejaký zvrat, ktorý by s týmto pohodovým, ale aj nevýrazným snímkom, niečo spravil. Nestalo sa. Paradoxne ma milo prekvapil Keitel,, ktorý nepatrí medzi mojich obľúbencov. Pripomínalo mi to skôr rodinné filmy, čiastočne odľahčené (črevná prietrž v aute,...), aj keď s nevyberaným slovníkom. Celý film len tak plynie, síce väčšiou nenudí, ale zaujímavejší moment je až v závere, ktorý nesie pekné, aj keď len také detské posolstvo o vyrovnaní sa so smrťou blízkeho. Smrti sa báť netreba, to je pravda, ale ani života. Smrť je istota, život zasa neistota. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod, jaký to rozdíl mezi názvem české distribuce - otrok, stigma, v době příběhu již navíc dávno neplatné, spojené se ztrátou svobody, důstojnosti, osobnosti vs. původní název, jež je jménem muže, který převrátí život jedné rodiny na pár dní (a možná déle) na ruby. A důstojnost a svoboda? O ty tam jde, jen v pozitivním slova smyslu. Ale oukej, Shadrach je pro našince nezvyklé jméno, tak rychle k filmu samotnému. Ten vzdor předpokladům zanechal rozpaky. Není špatný, očekávání spojená s pro mě nosným tématem a kvalitou, jíž většinou predikuje literární předloha, však nenaplnil. H. Kietel byl na jižanského burana přece jen moc noblesní, ke krásné a laskavé A. MacDowell vzdor hospodářské krizi chlemtání lahváčů moc nejde, řada členů rodiny zůstává na periferii snímací techniky, no, prostě herci buď přesahovali nebo nedosahovali své postavy. A příběh? Ústřední problém moc moc dobrý, další vývoj velmi předvídatelný a učebnicový. A navíc, když je tam vypravěč a hovoří o silném vlivu příběhu na svůj život, tím spíše je dobré nám něco z toho jeho života ukázat a ne jen využít jeho slova pro usnadnění vyprávění či špatný přenos knihy. ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Priemerný film, ktorý nenadchne, ale ani neurazí. Zaujímavá sonda do života američanov v 30. rokoch, plus téma černošskej komunity. 3*. ()

Soupalka 

všechny recenze uživatele

Film je úplně jiný než masová produkce s relativně hvězdným obsazením. Je to takové milé a lidské a ten film je celkem příjemný a komorní. Matka od rodiny dost pije, všichni to chápou, černoši mají motivaci pochodovat, "zlí" zástupci zákona to komplikují, řadový Američan se nedá, všude horko a spousta sentimentu, který neurazí. Snímek asi nikdy neměl nijak zásadní ambice a právě to jej nakonec dělá relativně zajímavým režisérským počinem, který mne osobně dost potěšil. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh o lásce, důstojnosti a úctě k lidskému životu na pozadí doby, která rozhodně nebyla nakloněna přátelství mezi starým černochem a malým bělošským hochem...O tom jen ve zkratce.. Ovšem tento poněkud zvláštní snímek jistě není pro každého. Každopádně film nevypráví o příliš příjemných věcech a filmařsky, to není taky žádná hitparáda. Nic méně snímek je koukatelný *** ()

Reklama

Reklama