Reklama

Reklama

Smoke

  • Německo Smoke - Raucher unter sich (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Auggie Wren je poetický majitel brooklynského obchodu s doutníky, místa, které je považováno za ostrůvek lidského porozumění, oázu klidu i záchytný bod, k němuž se upínají věrní zákazníci. Jedním z nich je i Paul Benjamin, spisovatel a zlomený muž, jehož těhotná manželka byla kousek od trafiky zastřelena. Když Paulovi jednoho dne zachrání život mladý černoch jménem Rašíd, mezi spisovatelem a jeho zachráncem se zrodí přátelství a společně začnou pátrat po Rašídově dávno ztraceném otci. Auggie je překvapený, když se v obchodě nečekaně objeví jeho bývalá přítelkyně Ruby, která mu oznámí, že by její těhotná, drogově závislá dcera Felicity klidně mohla být jeho - a zoufale potřebuje pomoc. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

anniehall 

všechny recenze uživatele

4,5* Nádherný film o životech hrstky lidí, potkávajících se v jednom malém obchůdku s tabákem. Pro mě je to o tom, že nás může osud klidně nakopat pěkně do zadku, ale člověk si stejně vždycky najde sílu pokračovat a žít ho dál, protože mu prostě stojí za to. Hořkosladké vyprávění, které úplně nejlépe vystihuje závěrečná píseň Toma Waitse: Innocent when you dream. Na první poslech drsná, zpívaná chraplavým hlasem, ale přitom tak neuvěřitelně nostalgická a konejšivá, jako celý film. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Malý, velký film. o malých, velkých lidech. Zapadlý krámek, kdesi v malém newyorském obchůdku, kde se protnou osudy několika našich hlavních hrdinů. Sladkobolné vyprávění, opravdu jako ze života, podpořeno tradičně přesvědčivými hereckými výkony. Milovníci tabáku, ti může klidně jednu hvězdu směle přihodit, já už s kouřením dávno přestal :) ()

Reklama

zipper111 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film, naprosto dokonale zahraný do posledního herce. Nejsilnější scény jsou asi s Forestem Whitakerem, ale nejlepší scéna je, když Auggie vypraví Paulovi vánoční povídku, to jsem si film vychutnával do posledního šluku. To její z filmovaní na začátku titulků me přišlo bohužel lehce zbytečné, ale i to mělo svoje kouzlo. Film, který musí vidět každý, kdo má rád dobrý příběh, skvělé herce a ani nemusí mít rád cigára. :) 5* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné dílo, které ukazuje s laskavou upřímností život ve celé své prosté kráse. Ve své obyčejnosti, ve svých malých radostech, ve svém rozjímání, ve svém kochání, ve svém hledání, ve svém ztrácení, ve svém odlučování, ve svém ztrácení, ve svém nalézání, ve svém ubližování, ve svém pochopení, ve svém postrkování vpřed, ve svém porozumění, ve svém odpouštění, ve svém napravování, ve své zlobě, ve své radosti, ve svých úspěších, ve svých trápeních, ve svém smutku, ve své zlomyslnosti, ve svých zločinech, ve své dobročinnosti, ve své prostotě, ve své životnosti a ve své naději. Život, který pomalu a zároveň rychle ubíhá vpřed, který se převaluje přes jednotlivé kamínky cesty života, aby se nesmazatelně zaryl do hlav a srdcí jednotlivců a společnosti. Aby působil bolest, aby způsobil stavy štěstí, aby nutil k neustálému hledání jednotlivých cestiček, nabízel horší, či lepší alternativy. Život ve své prostotě a přitom je stále tak krásný a úchvatný. Jen se musí vnímat ty správné části a posouvat se za svými malými, či velkými sny. Originální vedoucí tabákového obchůdku Augustus 'Auggie' Wren (dobrý Harvey Keitel) je tím nejlepším průvodcem po životních osudech všech stálých i náhodných hostech jeho království. Se svým jedinečným pohledem na život a vychutnávání jeho krás nám otevírá různé pohledy na život, v jeho krásách i smutku. Z dalších rolí: pomalejší výpomoc obchodu Jimmy Rose (Jared Harris), utrápený spisovatel Paul Benjamin (dobrý William Hurt), hledající nový smysl jeho tragédií poznamenaného života, mladý roztěkaný černošský mladík Thomas 'Rashid' Cole (Harold Perrineau), hledající svého zmizelého a povahově proměněného otce Cyruse Colea (dobrý Forest Whitaker), Auggieho přítelkyně Violet (Mel Gorham), majitel obchodu Vinnie (Victor Argo), bývalá Auggieho manželka Ruby McNutt (zajímavá Stockard Channing), slepá babička Ethel (Clarice Taylor) z vánočního příběhu, a stálí návštěvníci obchodu Tommy (Giancarlo Esposito), Jerry (José Zúñiga) a Dennis (Stephen Gevedon). A tak život plyne pomalu vpřed: ve svých proměnách, změnách, kráse a velikosti. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nijak vyjímečné americké drama, které se spíž blíží nezávislé vlně, ale občas se tam ten Hollywood projeví. Film je postaven především na kvalitních hereckých výkonech a příbězích jednotlivých postav. Svou obyčejností působí přirozeně, ale tentokrát ve mě nevzbudil výrazné emoce. Nejspíš jsem na americké "povídkové" filmy hluchý a jejich problémy mi nejsou blízké. Proto se u mě dostal film těsně pod 4 hvězdy. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (17)

  • Roli zloděje, který ukradne časopis pro pány, si zahrál neherec Daniel Auster, syn režiséra filmu, Paula Austera. (sator)
  • V roce 2022 vyšla kniha „Film Close Up: Smoke and Blue in the Face“. Její autor Chris Wade zkoumal tento film spolu s Blue in the Face (1995), jejichž fanouškem byl přes 25 let, a ponořil se do jejich vzniku. Kniha také obsahuje rozhovor se samotným Paulem Austerem, který vedl Chris Wade v roce 2022. (sator)
  • Postava Augustuse „Auggieo“ Wrena (Harvey Keitel) je vytvořena po vzoru skutečného majitele Augie's Jazz Bar, který byl uzavřen v roce 1998. Když se podnik v roce 1999 znovu otevřel, noví majitelé si nemohli ponechat název bývalého podniku. Aby uctili jeho odkaz, nazvali nový klub po filmu z roku 1995 – „Smoke“. (sator)

Reklama

Reklama