Na miskách vah

• Rakousko

Taking Sides

Rakousko / Francie / Německo / Velká Británie, 2001, 108 min

István Szabó

Psychologická štúdia dvoch charakterov, zaoberajúca sa relativitou viny a zla. Celý film je inscenovaný do niekoľko málo interiérov alebo nápadne štúdiových exteriérov a stojí výhradne na dialógoch a hereckých výkonoch Harveyho Keitela a Stellana Skarsgarda. Americký, striktný, moralizátorský vyšetrovateľ Keitel sa snaží dokázať nepriamu účasť Skarsgarda, čoby hudobného umelca, na nacizme. Obaja herci predvádzajú geniálne výkony, čo je skvelé. Film je strašne ukecaný a načisto ignoruje potenciálny výpovedné hodnoty výpravy, čo už až tak skvelé nie je. Ale aj to by sa mu dalo prepáčiť, keby nebol tak chladný a didaktický. Polanskeho dráma DEATH AND THE MAIDEN, podobným spôsobom riešiaca podobné témy je skrátka lepšia. Napínavejšia, pútavejšia, emocionálnejšia.(6.7.2002)

Herecký koncert Harveyho Keitela a Stellana Skarsgarda. K tomu připočtěte velice zajímavé téma o kolaboraci s nacisty, zpracované maďarským režisérským klasikem Istvánem Szabóem. Vyjde vám velice zdařilý počin, kde není tak úplně jasné, kdo je ten špatný. Pravda nikdy není černobílá.(6.7.2002)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $188,952Tržby Celosvetovo $420,000(28.3.2010)

Zajímavé réma, skvěle vyšperkovaný scénář (především dialogy), vše ve vynikajícím podání Harveyho Keitela a především Stellana Skarsgårda.(23.8.2010)

• d-fens

ocenenia : MFF Mar del Plata 2002 - Najlepšia réžia, Najlepší herec (Stellan Skarsgård), Cena Kodak za kameru (Lajos Koltai), Cena ADF za kameru (Lajos Koltai), Cena OCIC(8.3.2010)

Závěrečná zcela transcendentální scéna mě přiměla udělit tomuto filmu 4*, jinak je to ovšem jen lehce nadprůměrné zpracování jinak velice silné divadelní látky. Vážná hudba se rozhodně dočkala již daleko vytříbenějších filmových poct.(24.6.2011)

***3/4.(10.11.2009)

Dialog Skarsgård vs. Keitel, nejen. Téma zajímavé a osud dirigenta poutavý, stejně jako otázka, co je v případně vlastně dobro a co je zlo, kde jsou hranice pochopení a zájmu. Kdyby byl ´Na miskách vah´ televizní film od neznámého režiséra, dal bych hvězdičky minimálně 4. Nicméně - Szabó natočil taky Mefista, kde problematiku mnohem lépe zpracovává, resp. pouhopouze nepředhazuje, tohle je proti tomu opravdu demoverze. Třetí strana mince (hrana?) je skutečnost, že filmu bych dal hvězdičky klidně i dvě a film hodnotil velmi špatně, např. divný niterní rozpor kanceláře vyšetřovatele je opravdu špatně. Nejhorší film od Szabó, co jsem měl možnost vidět.(23.5.2010)