Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poručík Tyler je zklamaný tím, že nebyl jmenován velitelem ponorky, jak si představoval, ale pouze jeho zástupcem. Navíc ponorka, na které slouží, dostala právě nečekaný a nesnadný úkol: přepadnout poškozenou německou ponorku, na jejíž palubě je kódovací stroj Enigma. Získáním tohoto kódovacího stroje by spojenecká vojska získala přístup k tajným informacím německé armády, a tedy i rozhodující převahu. Plán na přepadení ponorky a ukradení kódovacího stroje spočívá v tom, že Američané se převléknou za německé námořníky a budou předstírat, že jsou ze zásobovací ponorky a jdou také pomoci s opravou. Plán se zezačátku podaří, ale brzy se pravá totožnost prozradí a dojde k boji, který skončí zcela nečekaně. Němci sice americkou ponorku zničí, ale na německé se zachrání část Američanů se zajatými Němci… (TV Nova)

(více)

Recenze (271)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Akční film z válečného prostředí, cílený na pubertální publikum obojího pohlaví a nenáročného diváka. Dusivá ponorková atmosféra se tu nenajde, ale dívat se na to dá. Škoda jen, že ti lepší herci (jako Harvey Keitel a Bill Paxton) jsou tu za skutečně vedlejší postavy. A abych nezapomněl, je tu jeden působivý a v tomto typu filmu nečekaný dějový moment (ne zvrat). Jinak je nutné zvlášť zdůraznit, že jde o snímek pouze VOLNĚ INSPIROVANÝ skutečnými událostmi, shrnutelnými pod označení Hon Na Enigmu, což by asi byl i údernější distribuční název. A celkem vzato i smyslupnější, protože i když U-571 skutečně existovala a až do svého zničení v roce 1944 "hrdě" sloužila Kriegsmarine v Atlantiku, tak Enigmu ukořistili Britové (ne amíci) z U-110 v roce 1941. Ehm. Ale jak už jsem řekl, je to slušně řemeslně odvedená práce, a jde o přesně ten film, na který se může vypravit rodina s dospívajícími dětmi, a nikdo z nich si nemusí připadat trapně:) K tomu ještě drobné osobní plus za Davida Keitha, který tu vypadá přesně jako zelený baret z Commandos, a můžeme se rozejít s naprosto spokojenými 60%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dá se „ponorkový“ válečný film natočit nudně, nezajímavě? Ano, dá. 65% Zajímavé komentáře: Marigold, tron ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tahle ponorková hra není těžká psychologie jako její starší německá sestřička i když kde by das botka byla, kdyby nebylo hudbu Klause Doldingera nikdo neví. Tady to hodně bouchá, je tu víc akce a taky víc vygradovanejch scén, ale i tak se najdou momenty, kdy si člověk říká, radši bych byl v poslanecký sněmovně než v ponorce za druhý světový války. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie je to najinteligentnejší kus v histórii vojnových filmov, ale Mostow vždy vedel, ako natočiť parádne akčné scény a zručne budovať napätie. No a samozrejme to je majstrovské dielo v oblasti zvukových efektov. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zajímavé válečné drama, ale na Ponorku, nebo Hon na ponorku tenhle film nemá, byť je velice zručně natočen a také solidně zahraný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Opravdově, živě, hrdě, ale taky nudně se žije na palubě ponorky a to co měla Das Boot, U-571 rozhodně nemá. Buď je totiž v ponorce hrozný ticho a divák čeká co se stane vteřinu co vteřinu, což je každopádně zajištěný napínák u filmů s ponorkama, nebo se prostě baví o ničem, nebo ještě líp chodí na zábavy a užívají si když mají volno. Ale tak to má být. Život je svině, tak proč si ho nezpestřit, jenže diváka spíš unudí k smrti. Zase bych se toho tak moc nebál u tohoto filmu, protože i tak má vcelku silný i když do té doby hodně nesmyslný a těžko uvěřitelný příběh a vydržet se u něj bez problémů dá. Ale stejnak je to spíše akčňárna, která má pobavit, než potvrdit historické reálie a to je trochu chyba. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $62miliónovTržby USA $77,122,415Tržby Celosvetovo $127,666,415║ Boj o šifrovací stroj Enigmu pod hladinou mora má grády a hustú atmosféru. /85%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná komedie o tom, jak to za války rozhodně nebylo a nechodilo. Kovaný ponorkář by se zřejmě pomátl smíchy při crazy scénách, ve kterých hrdinové předvádějí, co všechno lze (spíše však nelze) s podmořským plavidlem vyvádět. Méně vtipná už však je snaha Američanů manipulovat s historií. Je dobře známo, že Enigmu nezískali oni, ale jejich britští spojenci a je také dobře známo, že se to neodehrálo za podobně rozverných okolností. Pokud chcete syrové VÁLEČNÉ drama se vším všudy, koukněte na Petersenův majstrštyk Das Boot. Přesto je Mostowův snímek řemeslně výbornou akční záležitostí, která kdyby se nebrala až tak vážně a heroicky, mohla být ještě o chlup lepší. *** + 1/2 za Harvey Keitela! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Čistě průměrný válečný film s obsazením, které se snaží přilákat dívky do kin. Už jsem viděl hodně válečných snímků. Hodně jich bylo lepších a pár horších. Harwey Keitel nemá prostor a Jon Bon Jovi je nevýrazný. Jediný Matthew McConaughey dostává prostor pro svůj "sladkej" obličej. Jonathan Mostow lehce nezvládá atmosféru podvodních soubojů a v U-571 se s jeho režií potápí. Jako odpočinkový film ujde, ale jako něco válečného a dokonalého naprosto neobstojí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jako akční film ještě ujde. Jako válečný skutečně pitomé až to práská dveřmi. Poslouchat se to ale dá - kromě dialogů pochopitelně. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě tady uzemnil Matthew McConaghuey. Měl jsem ho zafixovanýho jako hezouna z romantickejch komedií, ale tady podal skvělej výkon a opravdu jsem mu toho schopnýho poručíka věřil. Celej film je hodně napínavej a soustředí se na to "jak to v ponorce chodí" a námořníci vždycky vypustí tlak, či spraví motory v tu poslední možnou sekundu. Nevím jak je to ve skutečnosti, ale mě to hodně bavilo. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Richard Marvin: 1. End Credits #1 [2:16] ,2. Sub Battle [5:45] ,3. Material Office [1:14] ,4. Chase [2:55] ,5. Finale and Dedication [4:41] ,6. Picking Up Survivors [2:41] ,7. S-33 Leaves Port [1:43] ,8. Big Leaks [1:46] ,9. Restarting the U-571 [1:07] ,10. Going to 200 Meters [1:06] ,11. Destroyer Battle [8:36] ,12. Enigma Photo/Swastika [2:09] ,13. Pier Intro [0:55] ,14. Lock and Load [2:17] ,15. Taking the U-571 [1:44] ,16. Tyler Picks Trigger [1:16] ,17. U-571 Rises/Trigger Struggles [2:35] ,18. S-33 Sinks [2:23] ,19. Searching Below [2:14] ,20. Opening/U-571 Attacks [2:30] ,21. U-571 Surfaces [1:25] ,22. Tyler's Torpedo Plan [5:10] ,23. Quiet Theme (End Credits #2) [3:39], ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ste veliteľ. A veliteľ VŽDY vie, čo robiť. Aj keď to nevie.“ Komentár obsahuje spoilery. Jonathan Mostow nerobí geniálne diela, ale atmosféra, dravé tempo, strhujúce akčné scény a prekvapivo kvalitná práca s hercami, do ktorých by ste to nepovedali (Matthew McConaughey), dáva tušiť, že to nie je žiadny babrák. Ani jeho PONORKA U-571 nie je veľdielo, Wolfgang Petersen sa konkurencie báť nemusí. Na strane druhej, je tu pôsobivá atmosféra, zaujímavé herecké kreácie (vrátane Davida Keitha, Harveyho Keitela, Jakea Webera a Billa Paxtona), svižne to odsýpa a interiér vonia po oleji, čo je v porovnaní s „modernými" ponorkovými trilermi, kde dizajn ponorky vyzerá skôr ako vnútrajšok vesmírnej lode (KRVAVÝ PRÍLIV), super. Okrem prípadných historických nepresností (odcudzenie Enigmy býva prisudzované skôr Britom) zaskočí snáď len trápne prežitie Afroameričana a čudné jednanie s postavou speváka Jona Bon Joviho (ktorá bez vysvetlenia zmizne z deja v prvej polovičke, vraj ju zastrelia, ale ani ja som si to nevšimol). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to zábavnej film, o to nic. Oddychovka. Prostředí, krása. Herci mi taky nevadili a docela mě i přesvědčovali, že svým rolím dávají dost. Ale pravda je, že takovou hovadinu jsem ve válečným filmu neviděl už hodně dlouho. Nad některými úpravami skutečnosti člověk prostě ani nemůže plakat, spíš něco jako histo(e)rickej smích by bylo na místě. Nejvíc mě ale rozesmálo cameo Bon Joviho. Nejvíc mě naštvalo, jak Enigma vyslovuje na konci Eningma. Nejvíc mě dojalo, když Bill Paxton hrdinně obětoval život. Nejvíc mě dorazilo to konečný věnování. Zábava to je, ale člověk trochu obeznámený s dějinamu druhé světové to prostě musí zavrhnout. Nebo člověk, kterýmu se líbí ponorky. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Jonathan Mostow natočil pěkný snímek plný klaustrofobických interiérů ponorek, dobrých hereckých výkonů a dost slušných exteriérových záběrů válčících plavidel (podmořské detonace hloubkových min a vůbec všechny výbuchy ve filmu vznikly jistě za nemalé finanční prostředky, protože jsou fakt dobré). Nevím, jestli je možno takto manévrovat s ponorkami, nicméně třeba scéna s podplouváním torpédoborce měla v sobě pořádný kus napětí. Nechybí scény sebeobětování se, ty mají Američani rádi, jsou přeci důkazem jejich neskutečné vnitřní síly:) Výrazný Bill Paxton, nevýrazný Harvey Keitel. Jeden z mála válečných filmů, který se mi líbil. 62 miliónů dolarů(rozpočet)/127,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Hloubkové bomby nepřítele sice dělají škodu jen v povoleném obsahu, ale přetlak musí jít přes rozsah, páka ovládání vzduchu za dosah a poslední torpédo být stále jen na dosah, než bude umožněn jediný zásah. Prostě jeden z poněkud uboužejších snímků o U-boatech, přestože film nepostrádá napětí... Přes vcelku hvězdné obsazení (McConaughey, Keitel, Bon Jovi) navíc nezaujmou ani herecké výkony. Trailer: http://www.csfd.cz/film/13952-ponorka-u-571/videa/ ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Žádnej druhej Das Boot se nekoná. Tohle je po všech stránkách průměrný ponorkový drama. Navíc je nutný brát film s nadhledem. Je to prostě taková vymyšlená báchorka na motivy 2. světový války. Když to budete chtít srovnávat se skutečností, tak to můžete rovnou hodit do odpadu. Ale jinak se u toho dá na 2 hodiny celkem slušně zabavit, protože od první do poslední minuty se tam pořád něco děje. Žádný nudný pasáže s loučenim před vyplutim a podobný píčoviny ve filmu nejsou. A potěšil mě můj oblíbenec Harvey Keitel a překvapivě i Matthew McConaughey, kterej jinak hraje samý takový debílkovský typy v romantickejch komediích. Tady předved zřejmě svůj životní výkon. 65% ()

Související novinky

David Ayer a pět tankistů bez psa

David Ayer a pět tankistů bez psa

15.02.2013

Specialista na moderní policejní thrillery má za sebou minulost policajta v Los Angeles a člena posádky americké ponorky. První zkušenost proměnil v sérii drsných kriminálních dramat (loni se vytáhl… (více)

Reklama

Reklama