Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Simon Templar nemá žádnou rodinu ani domov. Simon Templar vlastně není ani jeho pravé jméno. Známý také jako „Svatý“ Simon, protože pro své akce vymýšlí falešné identity pojmenované podle katolických svatých, je jedním z nejúspěšnějších zlodějů. Úhledný, ušlechtilý a mistr převleků, Simon dokáže přelstít policii znovu a znovu. Pro svou další „práci“ je najat ruskou mafií – má ukrást vzorec energetické studené fúze od vědkyně Emmy Russelové. Jenže Emma je ještě víc okouzlující než samotný Simon a jinak chladnému zloději zvládne ukrást srdce. Simon a jeho nová láska tak musí přelstít ruskou mafii, a z „práce“ je tak rázem boj a holý život. (Viacom)

(více)

Recenze (157)

Cival 

všechny recenze uživatele

Přestože to není žádná bomba, viděl jsem tenhle snímek už nejmíň pětkrát. Ani nevím, čím mě Svatý tak přitahuje. Buď pohlednou Elizabeth Shue nebo divácky vděčným špiónským tématem. 50% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sice vyčpělé téma s ruskými mafiány, ale má to šmrnc a kouká se na to fajn. Teda hlavně na Elizabeth Shue. Taky bych bral, aby mně zahřívala, tak jako se to poštěstilo Valu Kilmerovi :o) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Osobně mám hodně rád filmy o geniálních profesionálních zlodějích, a o Valu Kilmerovi tvrdím, že Svatý je jedním z jeho filmů, kde opravdu hraje (a to dobře). A kdybych měl vybrat nejvíc sexy vědeckou pracovnici všech dob, dlouho, dlouho bych váhal mezi Denise Richards ve World Is Not Enough (to ale taky byla daleko "větší pravda", když mi bylo tch patnáct:)) a Elisabeth Shue, která je v tomhle filmu neskutečně sladká (to platí stále;)). Jeden pohled do těch očí a jsem ztracen. Scénář se mi líbil, trochu připomínal Ikonu od Forsytha, i když jejích kvalit zdaleka nedosahuje;) Co je jednoznačně geniální, je hudba. Samotný počin Graema Revella je hodně dobrý, ale ve filmu úplně zaniká...Hlavní téma od Orbitalu se dá jen těžko zapomenout, podobně jako Polaroid Millenium od Superior, ale tyhle dvě skladby postřehnete jen díky titulkům:) Vzato kolem a kolem, souhlasím s Radyoem, že to nějak není ono - je tu spousta romantiky a akce, ale nějak to nejde dohromady...jenže za tu Elisabeth Shue a především její oči (ach-můj-bože) a pozvednutí slávy mého oblíbence Shelleyho ty **** prostě dát musím, i když je to "jenom" sedmdesátka. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tady se někdo pokusil uvařit polévku vzniklou z diurézy někoho mnohem zkušenějšího. 20% Zajímavé komentáře: numi, castor ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Při prvním shlednutí jsem žil v domění že koukám na klenot v oboru krimithiler, opakovaně vůbec nechápu mé myšlenky. Elisabeth je jediná co zůstalo ve spojitosti se slovem klenot, hlavně pro oči. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hmmm, no, takže: 1.Elizabeth Shue vypadá absolutně skvěle. 2.Val Kilmer mě s těmi svými neustálými převleky pěkně iritoval. 3.Naprosto špičkový na tomhle filmu je soundtrack, ovšem ve filmu z něj zaslechnete jen tak drobné útržky, že to vlastně ani nepostřehnete. 4.Téma je sice zajímavé, ale katastrofálně zpracované a díry ve scénáři by nezakryla ani střecha Bramac. 5.Srovnání s knihou Ikona od Forsytha mě napadlo taky (viz Geminiho komentář), ale zásadní rozdíl je v tom, že zatímco Ikona je naprosto skvělá, Svatý je opravdu jen průměrná podívaná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle panejo byla srágora. Příběh byl béčkovej jak hrom. Hudba se do toho absolutně nehodila a té béčkovosti přidala tak, že z toho vznikla céčkovost. Samotní herci to taky šoupali hodně kvalitně. Hlavně ženský měli grády, že do déčkovosti by se nezadaly. K radosti by mi stačil jen had ze stromu života a já bych s konečným verdiktem mohl tvrdit, že tenhle film mohl dojít až do samotné éčkovosti. Takže matroš k pohledání. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $61,363,304Tržby Celosvetovo $169,420,000/videl v kine: 75%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keď Paramount videl, aké komerčné úspechy dosahuje konkurencia špionážnymi sériami Jack Ryan (Jasné nebezpečenstvo, Vysoká hra patriotov) a James Bond (ktorého 2 roky dozadu úspešne zresuscitovali parádnym trhákom Zlaté oko), rozhodol sa poobzerať. A zbadal literárnu špionážnu sériu Leslieho Charterisa (ktorá už v minulosti bola sfilmovaná v podobe seriálu zo 60. rokov, paradoxne s neskorším agentom OO7 Rogerom Mooreom). A rozhodne nešetril a šiel na istotu. Čo len dokazuje, že aj keď nešetríte a idete na istotu, môže to dopadnúť ako pekný prúser a totálny malér. Pritom pred natáčaním to skutočne vyzeralo skvostne. Producenti do projektu naliali štedrých 68 miliónov, na réžiu najali tvorcu oboch trhákov o Jackovi Ryanovi, scenár písal autor hitov Jumanji a Smrtonosná pasca 3 (ktorého prekvapivo posadili za jeden stôl spolu s podstatne ambicióznejším scenáristom Vlka, Mysu hrôzy a Arachnofóbie) a do titulnej úlohy obsadili pár (zlých?) snov: Vala Kilmera (večne problémového týpka práve sa nachádzajúceho v tej lepšej časti svojej problémovej kariéry – Batman navždy, Lovci levov, Horlivosť) a Elisabeth Shue (s čerstvou nomináciou na Oscara za Zanechať Las Vegas + majúcu vo filmografii kultovky Karate Kid a Návrat do budúcnosti 2 a 3). Hlavný problém Svätého je v tom, že... Nie. Viete čo? Ten film nemá jeden hlavný problém. Má ich niekoľko. Vlastne má iba problémy. Nemá skoro žiadne plusy. Fakt. Začnime réžiou, ktorá je príšerne stereotypná a nudná. Scenár hrozný, o ničom. Postavy skrz naskrz nesympatické a protivné (vrátane kladných). Akčné scény sú hrozné. Ruská výprava lacná, nevzhľadná, proste škaredá. Kilmer je úplne mimo a Shue by síce mohla robiť reklamu na bieliacu zubnú pastu, ale tým to hasne. Relatívne vysoký rozpočet na filme príliš poznať nie je. Je to skrátka a dobre prúser ako vyšitý z rangu Reťazová reakcia a Ostrov Dr. Moreaua (tiež s Kilmerom, pýtam sa: je to náhoda?). Zo všetkého najhoršie sú však hrdinove trápne prezliekacie a maskérske momenty, ktoré sú ako zo zlého sna. Asi  sa nimi pokúšal tromfnúť podobné maniere Cruisea z Mission: Impossible, no je to ako porovnávať lodné delo s bublifukom. Reakcie divákov boli vskutku príšerné a hoci spisovateľ mal v talóne hneď niekoľko ďalších dobrodružstiev Simona Templara, vo filmovej sérii sa neprekvapivo nepokračovalo (celosvetová tržba neslávnych 108 miliónov, pravdupovediac čakal som asi o 80 menej). Až v r. 2017 Simon West (Con Air) natočil pilot k seriálu s Thomasom Kretschmannom, bol však natoľko nekvalitný, že televízia vznik seriálu okamžite stopla. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ze zacatku film vypada jako docela slusnej horor, jenze za chvily film vypada jak nejakej thriller o super zlodeji, kerejch tu uz je spousta. Ale nakonec z filmu vyleze klasickej pribeh o napraveni parchanta atd. a horsi moznost uz fakt bejt nemohla. I kdyz jsem se nijak zvlast nenudil, stejne sem z filmu nebyl nak zvlast odvazanej, protoze pribeh za moc nestoji a akce by taky mohla bejt lepsi. 3* vlastne davam jen diky naprosto skvelymu Val Kilmerovi, kterej byl v tyhle roli fakt skvele charismatickej, role mu skvele sedla a ty jeho prevleky byly dokonaly. ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Dva roky po ZLATÉM OKU a rok po MISSION: IMPOSSIBLE musela tahle 70 milionová (!), zoufale neakční romantická špionská limonáda působit jako totální výsměch a je mi velkou záhadou, jak si na sebe v kinech nakonec dokázala vydělat. Satisfakcí mi budiž, že se nedočkala pokračování. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Noyce chtěl rok po De Palmovi kout žhavé železo, ale výsledkem je Mission Imbécile. Zatímco Kilmer se svými převleky osciluje mezi Duanem Dibbleyem a východoněmeckým hercem z gay porna, špionážní zápletka s romantickými prvky nikde nekolísá a rovnou se usadí na sofa vedle nechtěné směšnosti a debility. Zůstane jen myšlenka na dosahování studené fúze s Elisabeth Shue, což by mohlo být něco jako humidování v Návštěvnících.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

I když to zpočátku vypadalo velice slibně, vyklubal se z toho průměrný akčňák. A je to škoda, protože zaděláno bylo. Špionážní zápletka je celkem dobrá a film také, ale nijak výjimečný ani překvapující. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Simon je formát. Mistr na převleky, nepolapitelný zloděj, šarmantní elegán. Zaplete se s mafií (tentokráte ruskou), kdy jde zase o něco zapeklitého (tentokráte vzorec studené superlevné fúze). Po třiceti minutách přichází na scénu atomová vědkyně (kupodivu sličná blondýna), akce se promíchá s láskou, ale.. Uznávaný Phillip Noyce nenatočil jen rutinní thriller, přirozeně proložený průměrnými akčními scénami. K průměrnosti vždy dává něco navíc, vždy diváka příjemně překvapí a daří se mu tak vše skládat do konzistentní podoby. Pomáhá mu k tomu zejména netriviální scénář, zajímavá kamera, Simonovy geniální převleky a pochopitelně celý Simon, tedy Val Kilmer. Elisabeth Shue to navíc nesmírně sluší a všeho schopný ruský gangster má i světlé okamžiky, i když jeho mafiánský synáček jako kdyby vypadl z reklamy na vlasový kondicionér. Přesto HODNĚ poctivé tři*. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký herec Val Kilmer ma na seba upozornil, keď stvárnil hlavnú úlohu vo filme "The Doors" (1991). Ako Jim Morrison bol fakt perfektný. Páčil sa mi aj keď sa objavil vo westerne "Tombstone" (1993) ako Doc Holliday. A tiež sa mi veľmi páčil aj v úlohe Batmana (1995). Ale jeho aura a moje nadšenie z jeho hereckých výkonov pohaslo, keď som zhliadol mimoriadne nudný akčný thriller "Svätý" (1997). Od vtedy som ho začal viac menej ignorovať. ** ()

pepo 

všechny recenze uživatele

slušný rozjazd ale ku koncu ťažká nuda a ťažké béčko.páni producenti,takýmto filmom sa série nezahajujú. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Zpočátku vše vypadalo na svižnou akci ála Bond, jen místo agenta jejího veličenstva je hrdinou nezávislý špion-zloděj... Pak se film začal topit v rozpačitých romantických scénách, veškerá zajímavost šla do kytek, zdřímla jsem si a na patře zůstala pachuť průměru. Třeba jednou dokoukám - nenadchlo mě to, neznechutilo mě to: Kilmera sice nemusím, ale snesu, E. Shue mám poněkud zafixovanou v roli retardované, tak jsem jí vědkyni příliš nežrala, zlí rusáci jsou otravné klišé, nicméně koho by zajímali zlí albánci, že? Zkrátka obstojný průměr. 55% ()

Související novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Hvězda Bridgertonu míří do filmu

Hvězda Bridgertonu míří do filmu

01.10.2021

Herec Rege-Jean Page, jehož budou diváci a zejména divačky znát především díky roli v seriálovém hitu Bridgerton, zatím na filmovém poli takový úspěch nezaznamenal. To by se ale brzy mělo změnit. Už… (více)

Chris Pratt bude Svatý

Chris Pratt bude Svatý

17.11.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Strážci galaxie) jedná o hlavní roli v restartu filmové série Svatý od studia Paramount Pictures. Příběh sleduje muže jménem Simon Templar, který čistí svět od… (více)

Reklama

Reklama