Klíčem je strach

Akční / Krimi / Drama / Thriller

Velká Británie, 1972, 99 min

Michael Tuchner

Roy Budd

Pro blázny do automobilovejch honiček určitě povinnost. Jinak je to dosti překombinovanej thriller s jedním fakt bizarním momentem a to když padouch míří na hlavního hrdinu a místo aby ho střelil tak řve: "Já tě zabiju" načež ho odfoukne vítr!!!(15.3.2011)

Vynikající akční thriller, alespoň na svoji dobu, s pěknými automobilovými honičkami. Zápletka se točí kolem fingovaného útěku ze soudní síně a boje o poklad v teroristy sestřeleném letadle na mořském dně.(9.5.2003)

Připomeňme si, alespoň ve stručnosti, že starých dobrých filmů v každém případě není nikdy dost. Nepochybnou kvalitou je naprosto skvělý Barry Newman, který určitě nezklame příznivce akčních filmů ze sedmdesátých let. Asi není třeba dodávat, že britští tvůrci kriminálních příběhů jsou vždycky nápadití a opravdu umějí zaujmout. Rozhodně doporučuji.(16.9.2010)

Macho z Vanishing Point se po dusné Lousianě žene za pomstou za stálé přítomnosti typicky MacLeanovského smyslu pro napětí a strhujícího závěru hluboko pod mořskou hladinou. S Newmanovým předešlým počinem můžeme srovnávat hlavně DELIKÁTNÍ 10 minutovou automobilovou honičku s policisty.(25.8.2009)

Plavovláska Suzy Kendall bola aj vo svojich najznámejších filmoch skôr na okrasu ( zaujala aj talianskych režisérov pri nástupe gialla ) a taktiež tomu bolo aj v tomto akčnom príbehu. Voľakedy bežal film v našich kinách, ale nebolo mi súdené ho vidieť. Ide o veľmi slušnú záležitosť, s dlhou úvodnou naháňačkou na autách, za ktorú by sa nehanbil ani Steve McQueen, nečakaným zvratom kdesi v polovici filmu a coolovým Barry Newmanom.(26.5.2012)

Talbot. Pod tím jménem se mi vybaví tento na tehdejší dobu vynikající thriller plný skvělých automobilových honiček.(22.11.2009)

5/10 Chtel bych strasne moc dat vic, ale po excelentni prvni pulhodine, ktera jakoby ze zpetneho zrcatka predchoziho Vanishing pointu vypadla to zacina jit ke dnu jako inkriminovana ponorka. Kdyby aspon ten konec nebyl takovy happy - daleko vic by mu slusel smutek... Ale Barry umi(30.3.2009)

Když ještě v sedmdesátých letech neexistovaly digitální triky, mohl vzniknout takhle poctivě natočený akční thriller a řekněme si to na rovinu - má vše, co dobrá oddechovka má mít. Nic není jak se na první pohled zdá. Barry Newman jako sympatický hlavní hrdina Talbot hnaný touhou po pomstě, krásná červená fordka a honička může začít...Jenom jakkoliv je hlavní hrdina sympaťák, v úvodu filmu když slyší ve vysílačce jak se řítí letadlo s jeho ženou, malým synem a bratrem vstříc smrti, ani to s ním nehne...Nějak Newman ty emoce nezahrál věrohodně...(4.12.2009)

70%. Moc pěkný záběry na deltu Mississippi, výborná automobilová honička, cool Barry Newman.(3.11.2008)

Som veľmi spokojný. Kedže som absolútne netušil o čom vo filme ide a nič som predtým o ňom nepočul, mohol som si užívať dosť nečakané zvraty. Začiatok ma príliš nevzrušil, tie zázračné úteky a nelogičnosti, napr. auto s kľúčikmi doslova pripravené na ukradnutie mi evokovali že zrejme pôjde o nejaký béčkový "roadexploitation", kde si tvorcovia s deravým scenárom nerobia ťažkú hlavu, a snažia sa náš ohúriť 15 minútovou automobilovou nahánačkou, a do konca budeme sledovať útek tej nerovnej dvojice... Ale chyba lávky! Už v prvej polovici sa tempo mení, všetky nelogičnosti sa zrazu vysvetlia, a všetky kolieska začínajú zapadať... Nechcem viacej rozpisovať dej , síce tunajší užívateľia tu v komentoch spoilerovali jedna radosť.. ehm... Ale scenár, ktorý vyzeral béčkovo deravý, je zrazu špičkový. Zrejme je to knižnou predlohou, takže tvorcovia mali uľahčenú prácu, ale takto nám vlastne vznikol veľmi zaujímavý mix viacerých žánrov, korunovaný zaujímavým "klaustrofobickým" záverom....Na záver len jeden povzdych: Keby len dnešní tvorcovia vedeli tak dávkovať napätie a nechávať nás v neistote d konca... V tomto thrillery časom idú od desiatim k piatim . Česť výnimkám, samozrejme. ( napr. Nolan)(22.2.2011)

To co v první půl hodince vypadalo jako druhý díl Vanishing Point (akorát s červeným Gran Torinem) se v první třetině filmu změní ve velice příjemný a zručně natočený thriller se skvělým Barry Newmanem. Za zmínku v hereckém ansámblu stojí i Sir Ben Kingsley ve vedlejší roli záporáka. Závěr byl opravdu originální, ale nic co bych "nerozdýchal" :). 3,5*+(13.3.2012)

skvělý thriller, v hlavní roli Barry Newman, který též proslul jako advokát Petrocelli v TV seriálu.(26.4.2007)

Kvalitní dobrodružná podívaná. Tuchner umí převyprávět příběh bez zbytečného žvanění a umí v něm udržet napětí. Obrazová kompozice je rozmanitá a pěkná na pohled, ať už jde o záběry krajiny, ropných věží nebo mořského dna. Jediné výraznější klopítnutí je ponorkový závěr, kde se nabízelo přece jen o něco dramatičtější zpracování. To je ale vyváženo skvělou úvodní honičkou. Rozhodně je to mnohem zajímavější podívaná než Newmanův nemastný neslaný VANISHING POINT.(20.10.2009)

• kocourMour

Československá TV premiéra: 19.1.1980 (dabing ÚPF, režie: Irena Skružná, Barry Newmana dabuje Luděk Munzar).(21.10.2009)

Automobilová honička na začátku je parádní, pak po uvěznění v baráku se děj zamotává asi trochu víc, než by bývalo bylo zdrávo, ale stejně dám 4*(1.5.2012)

• Numerobis

Z knihy jsem byl nedavno nadšený, proto jsem očekával to samé i od filmu (když jsem zjistil, že existuje a podstoupil martýrium jeho sehnání). A bohužel, dostalo se mi jen průměrné, až podprůměrné akční nudy. Honička, kterou zde někteří opěvovali, byla v knize podána daleko reálněji a upřímněji. Ta filmová měla v sobě značné množství naivity a neupřímnosti ála Kobra 11. Auto je jednou rozflákané, podruhé skoro zdravé, policisté naivní a nepohybliví a vůbec, kdyby nebylo velice akčního záběru "z kokpitu", byla by ta Kobra elf snad i lepší. Jako celek film působí pro čtenáře velice rozpačitě, zejména díky generalizacím - dramatická scéna v ponorce, ta se v knize podala celkem realisticky a uvěřitelně, zde jsme byli svědky "znásilnění" ponorky. I ti ostří hoši s kolty proklatě nízko zde působí spíše jako parta hejsků. Pokud jste však knihu nečetli a film vás prostě jen zajímá z bůhvíjakého důvodu, čekejte celkem dobrý jednoduchý snímek. Jako čtenář knihy, však nemohu jít hodnocením výše.(5.3.2010)