Merry Wives of Windsor, The (TV film)

Komedie

Velká Británie, 1982

• bogu

S Veselými paničkami je těžké pořízení: na to, že to má být fraška, je to zatraceně dlouhé a přeplácané, navzdory Falstaffovi občas až k ukousání nudné a v závěru nejistě rozkročené mezi rutinním hromadným happy-endem a zbytečně potupnou, nakyslou moralitou. Přemýšlel jsem, zda by nebylo zajímavější oprostit se pro jednou od inscenační tradice Veselých paniček coby upocené taškařice a zadaptovat tuhle hru radši jako studii sobeckého a zlomyslného maloměšťáctví, byť by to mělo být na úkor humoru, který se jinak režiséři zoufale snaží z téhle hry vytřískat za každou cenu. BBC nicméně nezůstala své pověsti konzervativní produkční společnosti nic dlužná a v její adaptaci Veselé paničky nejsou o nic provokativnější než jindy. Kdyby aspoň ta komedie – tam, kde opravdu nějaká je – fugnovala, jak má, byl bych asi spokojený, ale David Hugh Jones nebyl s to skloubit civilní televizní podání s velkohubou a košilatou zábavou, o kterou usiloval Shakespeare, a docílit alespoň průměrné kvality zpracování. Pod jeho vedením jsou herci buď tak “přirození” a pomalí, že energie hry jejich řečí uniká jak vzduch dírou v pneumatice, nebo přehrávají tak křečovitě, že jakýkoliv pokus o komiku (ať už slovní, nebo situační) je jen trapným a bolestivým hereckým potratem. Richard Griffiths je skvělý herec, ale jako Falstaff se neosvědčil – jeho projev je sice zbavený všech trapných manýr a klauniád, ale to, co zbylo, už jednoduše není dost zajímavé a Griffithsův rozumný a libozvučný tón hlasu je většinu času mimo mísu (a mimochodem, tu paruku a fousy sehnali kde? Od Hagrida?). S Benem Kingsleym jsem měl opačný problém – typově přesný, ale ve svém projevu tak hysterický, teatrální a vposledku strašně omezený: Kingsley pro mě byl největší zklamání téhle adaptace (zvlášť, když vzpomenu na jeho fenomenálního Festeho v Nunnově Večeru tříkrálovém). Další nesnesitelné křeče, rdousící veškerý komický potenciál, předvádějí Richard O’Callaghan (Slender), Nigel Terry (Pistol), Michael Bryant (Caius; další velké zklamání) a další. Skóre trochu vyvažují Tenniel Evans (Evans s výborným přízvukem) a Elizabeth Spriggs (Quickly, přesně, jak má být). Pokud jde o samotné paničky: Prunella Scales jako Mrs Page zvládá držet tempo i ten správný tón, ale čekal jsem víc; naproti tomu Judy Davis jako Mrs Ford jsem měl neustále chuť praštit velkým tupým předmětem. Nebýt neobyčnejně půvabných a propracovaných kulis, na které lze přenést pozornost ve chvílích, kdy v popředí herci marně svádějí boj s nedostatečně proškrtaným textem, šel bych nejspíš s hodnocením ještě níž. // LEPŠÍ VERZE: Bohužel o žádné obstojné filmové adaptaci Veselých paniček nevím.(25.4.2011)