Reklama

Reklama

Chán Asparuch

  • Česko Chán Asparuch: Fanagorie (více)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v poslední čtvrtině sedmého století. Zachycuje příchod kočovných Bulharů pod vedením polomitického chána Asparucha na Balkán. Zde jsou nuceni pod vnějšími tlaky hledat spojence mezi místním slovanským obyvatelstvem a spolu s ním čelit útoku mocné Byzantské říše. Ze střetnutí vycházejí Bulhaři jako vítězové a díky Asparuchově moudré politice je cesta ke vzniku nového slovansko-bulharského národa otevřená.

Snímek se řadí k velkoprodukcím poměrně typickým pro bulharskou kinematografii 80. let. Připomeňme například tematicky související film DEN VLÁDCŮ, pojednávající o období vlády chána Kruma. (Crocuta)

(více)

Recenze (7)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Je to krásně pomalé a tak dlouhé... a tak nacionální, že být Bulharkou, hned se cítím na světě lépe a radostněji. To opěvání krajiny, zvyků prostého lidu... a ta moudrost barbarů, která odolá i západním trendům. Tak jen odolat i té Byzanci. A za chvilku, jen za takových dvě stě let, vyšleme Cyrila s Metodějem i k nám. První díl rozkoukávací, druhý dějetvorný, ve třetím se to přes hodinu mydlí. Viděno v originále se slovenskými titulky a s ukápnutou slzičkou, protože takové státotvorné velkofilmy si pěstují patrně všude na světě. Jen my máme Husity nebo malé české udavače. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Národní epopej tentokrát v režii Bulharů. Filmovým vypravěčem je syn římského diplomata jménem Velisarius, jehož si nechává bulharský chán Kubrat jako rukojmí pro případ porušení vzájemné spojenecké smlouvy s Římem. Velisarius dospívá na chánově dvoře a získává nejlepšího přítele v jeho nejmladším synovi Asparuchovi. Kubratův národ je nucen čelit nájezdníkům z východu a rozdělí se proto na tři kmeny, v jejichž čele stanou jeho tři synové. Velisarius následuje Asparucha. Vedle nástrah přírody a cizých kmenů musí Asparuch čelit i mocenským choutkám svého kněze, který ho mimo jiné přinutí obětovat i jeho snoubenku. Když Asparuchův kmen dorazí až na východořímské území, podaří se mu lstivého kněze zbavit a za pomoci slovanských kmenů odrazí i útoky římského císaře. Jeho národ konečně nalezl své místo pro život. Film se mi bohužel dostal do rukou pouze v anglicky dabované verzi, na níž se velkou měrou podepsala ruka střihače, čímž kvalita filmu utrpěla na značné újmě. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete tuhle bulharskou epopej dát, musíte mít rádi historii. Vznik Bulharského státu pd vedením chána Asparucha a jeho přítele, který vlastně původně úplným přítelem nebyl, Velisariuse, původu římského. Ve třetím díle byla opravdu velkolepá bitva, po jejímž vítěztví Asparucha byl o dva měsíce vyhlášen s mezinárodním uznáním Bulharský stát.Nesmím zapomenout na Slovany, kteří se též pod jařmem říše římské přidali na jeho stranu. Velisarius strávil po boku chána celých dvacet let... Dlouhé, pomalé, později monumentální bitva, geniální vojenská strategie i osudy mnoha lidí. Prostě něco, na co je každý nárd pyšný. Jediné, co mě místy rušilo, byla hudba, používající místy prvky bulharských tónin. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Chán Asparuch se stal senzací v Bulharsku, kde jej zhlédlo přes 10 miliónů diváků, čili značná část obyvatelstva jej viděla dvakrát i vícekrát. Na XVII. festivalu bulharských hraných filmů ve Varně 1982 získala epopej hlavní cenu Zlatou růži a cenu diváků. Režisér Ljudmil Stajkov, kameraman Boris Janakiev, herci Stojko Peev a Vasil Michajlov a zvukařka Ljudmila Machalnišková obdrželi Ceny Svazu bulharských filmových pracovníků za rok 1981. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Výživná duševní potrava pro každého roduvěrného Bulhara. Zatímco nás naši režiséři krmí různými mletými náhražkami jako třeba Lidice, těžko stravitelnými výchovnými eposy o husitech (Vávro promiň, ale fakt se to občas nedá), případně se nás snaží dorazit otrávenými moučníky o tom, jak byl náš národ plný sviní, zbabělců a udavačů (cca 20 filmů z poslední dekády), jiné národy jsou schopny vytvořit sice tažený, ale stále výživný a dobře stravitelný štrůdl na pěkně vybrané národní téma. Ale to pláču na úplně špatném popelnicovém poli, tady pálím za čtyři a doufám, že se s podobným pohnutím zadívám taky jednou na nějaký český historický epos. ()

Reklama

Reklama