Reklama

Reklama

Osamělá plavba

  • Sovětský svaz Odinočnoje plavanije (více)

Obsahy(1)

Výpravné sovětské akční drama se vrací do doby studené války, kdy proti sobě stály největší mocnosti světa. V polovině 80. let dochází k uvolnění vztahů mezi Spojenými státy a SSSR. Jakoukoliv dohodu mezi oběma velmoci však obchodníci ze Západu rozhodně nemíní připustit, a tak připraví akci, která má donutit světovou veřejnost odvrátit se od Sovětů. Ze své tajné základny na neutrálním území centrální oblasti Tichého oceánu chtějí raketově napadnout civilní loď a útok svést na vládu Sovětského svazu. Cyničtí imperialisté však ještě zdaleka netuší, jaké hrdinství a odhodlání se skrývá v duších sovětských vojáků... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

mm13 

všechny recenze uživatele

Je to naivná dobrodružná ptákovina pre mládež (tie krvavé scény sú tak akurát, aby socialistické deti dýchali vzrušením), ale hlavný hrdina ešte aj z dnešného pohľadu disponuje obrovskou charizmou a získava si sympatie len čo sa zjaví na scéne. Ako odpoveď na Ramba a spol. uchádzajúce, pritom ruské, nebudeme ale kvôli tomu preceňovať i keď troška nostalgie je snáď na mieste... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Ve studené válce s hlavním viníkem v CIA a vojensko-průmyslovém komplexu USA, jejichž obětí jsou vlastní lidé, je jedinou neznámou pokrokově frustrovaný americký veterán z Vietnamu, pronásledovaný flashbacky. Sovětší mariňáci jsou ekologičtí ale pokrokoví poetové, akční i velitelské scény připomínají nejvíce tehdejší Star trek (a nejen sci-fi zvukovou kulisou), přímořské exteriéry mají blízko Fantomasovi, moderní dynamická hudba porusku, naivní střih akcí. Za dokument doby z Tumanišviliho vojenské série s těmito všemi licencemi skoro 3*. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Už produkčné logo na začiatku tohto snímku, Mosfiľm, mi jasne naznačilo, čo ma čaká. Nehanebná propaganda soviestského socialistického zriadenia. V tom som sa nemýlil. Trocha ma však prekvapila forma, ktorou to je podané. Akýsi režisér Michail Tumanišvili sa pokusil natočiť odpoveď na filmových hrdinov typu John Rambo či James Bond. Ku nim sa mu však týmto jeho výtvorom nepodarilo ani len priblížiť. "Osamelá plavba" je úbohá karikatúra amerických akčných filmov v strohom, nepresvedčivom, až groteskne smiešnom ruskom prevedení. Niečo podobné sa len tak nevidí. Dokonalá stupidita. * ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

You fucking bastards! Ale jo tak dobře občas to je i docela sranda, asi spíš nechtěná než chtěná, ale jenom občas jinak je to po většinu stopáže setsakramentská nuda. Ok registruji tu jistý pokus o akční film, ale Sovětská odpověď na Ramba? Hmmm tak to fakt ne. Jak už jsem napsal dost jsem se nudil ani charaktery jednotlivých postav tu nejsou nijak zajímavý. Spíš takový plochý a povrchní. Navíc film postrádá jakoukoliv aspoň trochu živější režii která by ho nakopla. Ta Tumanišviliho je zoufale nudná. Viděl jsem od něj třetí a patrně poslední film a on prostě neuměl. Všechno je hrozně statické, děj nezajímavý, dialogy k nepřežití. Ty 2* nakonec dávám za těch aspoň pár akčních scén v závěrečné půlhodince i když ani ty nejsou nijak světaborné. Rusáci holt tu akci točit neuměli až na Koordináty smrti který mě jako jediný bavili. Tohle je slabota.25% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jako čistě dobrodružný film to není špatné, i když některé scény jsou z dnešního pohledu trochu úsměvné. Narozdíl od amerických filmů podobného ražení, kde by se - jen tak mimochodem - nějaká ta „propaganda“ taky našla, stojí kladní hrdinové pochopitelně na opačné straně barikády. Myslím, že přirovnání k „Rambovi“ není nejvýstižnější, protože tady v žádném případě nejde o sólovou akci jednoho supermana. Sověti zkrátka tímhle filmem prezentovali svoji připravenost odrazit jakýkoli nepřátelský útok a ta nemohla být závislá na jednotlivci - ať byl sebevětší borec. A jenom na okraj: V originálním znění byly dialogy herců, kteří představovali Američany, opravdu v angličtině - doplněné jakýmsi ruským rychlodabingem, který překrýval původní zvukovou stopu - a to mně přišlo vcelku přijatelné. V dabované verzi, kterou jsem namátkou vyzkoušela na DVD, Rusové i Američani mluví velmi dobře česky a pouze pokud se spolu setkají, figuruje tam i angličtina, což je docela legrační. ()

Zajímavosti (4)

  • Vo filme sa objavuje aj raritná československá zbraň – protitankový granát Pancéřovka vz. 27. [Zdroj: imfdb.org] (argus123)
  • V roce 1986 se jednalo v Sovětském svazu o druhý nejnavštěvovanější film sezóny, a to s 40,7 miliony diváků. (chamonix)
  • Američané jsou na tajné základně vyzbrojeni směsí zbraní, které v naprosté většině nemají americký původ. Moderní automaty jsou německé G-3. Pro nás je zajímavé vyzbrojení teroristů ze CIA československými kulomety ZB vz. 26 a samopaly vz. 23. (chamonix)

Reklama

Reklama