Reklama

Reklama

Ryba jménem Wanda

  • Velká Británie A Fish Called Wanda (více)
Trailer

Čtveřice lupičů – koktavý milovník zvířat Ken Pile, krásná Wanda, její údajný bratr Otto, který je ale ve skutečnosti její tajný milenec, a Georges, její oficiální milenec, spřádají plány na přepadení banky, kde jsou v sejfu uloženy drahé šperky a diamanty. Když loupež uskuteční, odhodí masky a ujíždějí do opuštěného skladu, kde chtějí lup schovat. Georgese si ale už předtím na ulici všimla stará dáma se třemi psy, která ho zahlédne znovu v odjíždějícím autě. Když lup uschovají, naoko se rozcházejí. Wanda s Ottou se za rohem zase sejdou, podezřívavý Georges se ale vrátí na místo a kameny přemístí ... Wanda s Ottou, kteří chtějí lup jen pro sebe, mezitím anonymně nahlásí na policii, že loupež provedl Georges Thomason a dají policistům jeho adresu. Georges je zadržen ... Když jedou Wanda s Ottou pro lup, v trezoru ho už nenajdou! Wanda spěchá na policii za Georgesem, chce z něj něco vytáhnout. Při odchodu si před budovou všimne jeho obhájce Archieho Leache, kterému Georges jistě řekne, kam lup schoval. Rozhodne se tedy ho svést a ihned s tím začne ... Ve vazbě navštěvuje Georgese i Ken, jemuž zadržený svěří malý klíček, neřekne ale, k čemu je a kde je lup schován. Ken ho ukryje do krabičky na dno akvária, kde má svou oblíbenou rybku jménem Wanda. Přistihne ho ale přitom Wanda, která při nejbližší příležitosti klíček sebere. Ví, že se Kenovi nezdá její vztah s údajným bratrem, proto Otto zahraje gaye a snaží se zděšeného Kena svést. Na policii pozná stará dáma s pejsky Georgese a identifikuje ho ... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (273)

novoten 

všechny recenze uživatele

Ať se na Wandu dívám kolikrát chci, je pořád stejně předvídatelná a hloupá. John Cleese sice dělá, co může, ale většina herců kolem (bohužel včetně jeho cirkusového kolegy Michaela Palina) nehraje jinak než na hranici trapnosti. Asi za to může prostý scénář, opakované vtipy a Kevin Kline, neuspěšně se snažící o humor podobný právě Pythonům. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Scénář plný komplikovaných intrik a podrazů je sice režijně ukočírován v přehledném i vtipném stylu zároveň, přesně podle původního záměru. Jenomže to už se nedá bohužel říci o tempu, jenž hlavně zpočátku silně zaostává. Naštěstí fantastická herecká sestava pozvedává shozenou laťku na její původní místo a tak je téměř až čistým filmovým požitkem užívat si geniálního Kevina Klinea, jemuž Oscar náleží plným právem. Na druhé straně však John Cleese bez svého typického kníru nezaostává ani o kousek. Příjemná lupičská podívaná, jenž je právem hrdá na svou propracovanost a stylovost, která v hlavě nějakou tu chvíli zůstane. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film by se určitě neměli dívat milovníci jorkšírského plemene. Sic jinak zažijí těžké trauma. No a co chudák Wanda? Tohle tak vidět ochránci zvířat…… Svižná komedie čerpající z nešikovnosti lupičské partičky a neustálé snahy se navzájem podrážet. Asi třetí nejlepší role J. L. Curtisové po Záměně a Cameronových Pravdivých lžích, pokud nebereme v úvahu horrory, které mi zůstávají velkou neznámou. Též film, který by neměl uniknout fanouškům monty – pythona. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to bolo možno až príliš rychlé, ale hneď čo sa na scéne objavil John Cleese a tempo sa výrazne spomalilo, začala jedna z najlepších komédií, aké som videl. Cleese je boh, inak ho nazvať nemožno. On tento geniálny film vymyslel, napísal a zahral si jednu z najlepších postáv. Ani si neviete predstaviť, aké zábavné je pozerať sa v jednej na mladý vášnivý pár a zároveň v prestrihu na pár v stredných rokoch, vedený Cleesom (a jeho sympatickou plešinkou). No a k tomu máme Michaela Palin ako geniálneho K-k-k-k-kkkk-e-en-n-n-nna, ktorý systematicky vyvražďuje psov. No a sexi "štetka" Jamie Lee Curtis a Kevin "Don't call me stupid!" Kline. Skvelá partia a nezabudnuteľný humor. Nebudem tu vypisovať najlepšie scény, lebo to sa na jednej strane nepatrí a na druhej, viem si predstaviť aj lepšie využitý čas - napríklad pri opakovanom sledovaní Wandy. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem byl poměrně zaskočen a očekával jsem od sebe další podprůměrné hodnocení uznávaného díla. Buď jsem si časem zvykl, nebo se Ryba jménem Wanda stala postupně opravdu inteligentní a zábavnou komedií. Vtipy jsou více komediální než absurdní, jako v klasických MP, což mi nijak zvlášť nevadí, i když mám rád oboje, ovšem za těchto okolností nebudu mít z filmu nikdy takový umělecký zážitek jako právě z Pythonů. Navíc Curtis nemám příliš v lásce, ale naštěstí ostatní herci na place hrají špičkově a neustále se něco děje. Nelituji zhlédnutí, čehož jsem se, přiznávám, ze začátku trochu bál. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (27)

  • Nápěv, který sbor zpívá na psově pohřbu, zní takto: Miserere Dominus, miserere Dominus, Canis mortuus est. (Slituj se, Pane, slituj se, Pane, pes je mrtev.) (Morien)
  • Časopis Premiere film v roce 2006 zvolil za jednu z padesáti nejlepších komedií všech dob. (Morien)
  • Postava Johna Cleese se jmenuje Archie Leach, což je skutečné jméno Caryho Granta. (Morien)

Reklama

Reklama