Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Je to... dítě noci. V hlavních rolích filmu Michaely Pavlátové dominují Martha Issová a Jiří Mádl ocenění na loňském MFF Karlovy Vary.
Ofka (Martha Issová) propadla zvláštní letargii: zatímco většina jejích spolužáků ze střední školy pokračuje ve studiu, ona odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Prodává v nonstop obchůdku svého švagra Edy (David Novotný) a nechává kolem sebe poletovat střípky zmarněných osudů stálých i náhodných zákazníků i těch dávných kamarádů, kteří stejně jako ona skutečně žijí pouze v noci. Občas zaskočí za partičkou popíjející ve vltavském přístavu, potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem… Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu – intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí – vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína. Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela, Simona Babčáková... Martha Issová a Jiří Mádl byli za herecké výkony ve filmu Děti noci oceněni na loňském MFF Karlovy Vary. Film o křehkém přátelství, lásce a naději byl natočen podle scénáře Ireny Hejdové, jenž v roce 2006 získal Cenu Sazky v rámci Českého lva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (399)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Silně autentický snímek podpořený stejně laděnými hereckými výkony a dialogy. Směřování příběhu odnikud nikam považuji za záměr, přesto si dokážu představit, že šlo v depresivní náladě a emocích ještě víc přitlačit. Přesto povedená záležitost a další důkaz, že česká kinematografie není v krizi - chce to jen dát prostor (a peníze) těm správným lidem. (43. MFF KV - 7.7.08) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pocitový film s výbornou atmosférou (kamera Martina Štrby dělá divy), dobře napsanými postavami a perfektním obsazením. Zejména Martha Issová a Jiří Mádl jsou opravdu skvělí! Nevím, zda to byla chyba scénáře nebo jeho následných úprav, ale nejspíš by neškodilo ho ještě trochu vyostřit. Takhle si to pluje možná až moc lehce po hladině. ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

A je to tady. Někdo konečně natočil celovečerní reklamu. Rekord posledních Básníků v product placementu překonán. A film? Vám ani nevim. O čem že to vlastně bylo? Jooo o těch mladejch, ale já si myslel, že takhle je vidí třeba moje babička a ne tvůrci, co jsou skoro stejně staří jako já. A dál? No furt se tam pila nějaká sodovka z Varů, chválil jeden pivovar a názvy všech produktů se v každé scéně moc pěkně otáčely na kameru. Až si říkám, jestli nedošlo nejdřív k dohodě o propagaci všech těch výrobků a teprve potom se kolem nich vytvořila nějaká scénka (kafe od mekáče, prázdný stůl s lahvemi, doplňování zboží do regálů). Já měl takový dojem snad po celou dobu. Prostě a jednoduše další tuzemská zbytečnost, která se mi vykouří z hlavy už během následujícího dne a která mi vlastně pouze pořádně hnula žlučí, protože jenom nechápavě kroutim hlavou a nestíhám všechny ty oslavný komentáře všude tady okolo. Obrovské překvapení? Autentické? Dialogy jako ze života? Pche, klišé na klišé o ničem za slabých 40%. P.S. Jo a Mádl s Issovou jsou výtečný. To jenom abych nebyl za totálního prudiče. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Film patří mezi ty lepší české snímky, ale i přesto se nemohu ubránit dojmu, že Martha zde hrát neměla. Role jí nesedla. Kdo překvapivě pobavil, tak to byl Jirka Mádl. Zahrál to věrohodně a dokážu si klidně představit, že v reálném životě prohledává popelnice a pátrá po zajímavých věcech. Plusem filmu určitě je to, že ho tvůrci zbytečně nenatahovali. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Žádný velký filmový zážitek se nekonal, což jsem ani neočekávala vzhledem ke zdejším prvním ohlasům. Vyšla jsem ze sálu kina a na mysl se vloudily dotěrné otázky o čem? a proč? a spolu s nimi zároveň bleskové a jednoduché odpovědi o ničem a nevím. Přesto se mi nechce film šmahem odsoudit. Pár světlých záblesků měl. Postava Ofky(Martha Issová) byla dobře napsaná i zahraná, zaujalo též další herecké obsazení(herci Dejvického divadla) a některé dialogy(Ofka versus paní dotorka - debata o důležitosti studia pro život...). ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Oba hlavní představitelé filmu v podání herců Marthy Issové a Jiřího Mádla získali roce 2008 v Karlových Varech ceny za své hlavní herecké výkony. (Lynette)
  • Zvláštní jména postav - Ofka a Ubr - nejsou žádné zkrácené tvary ani přezdívky, ale úplně smyšlená křestní jména. (Kailo)
  • Natáčení trvalo od 30. října do 12. prosince, to zejména v pražských čtvrtích Karlín, Holešovice a Florenc. (Elisebah)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama