Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Je to... dítě noci. V hlavních rolích filmu Michaely Pavlátové dominují Martha Issová a Jiří Mádl ocenění na loňském MFF Karlovy Vary.
Ofka (Martha Issová) propadla zvláštní letargii: zatímco většina jejích spolužáků ze střední školy pokračuje ve studiu, ona odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Prodává v nonstop obchůdku svého švagra Edy (David Novotný) a nechává kolem sebe poletovat střípky zmarněných osudů stálých i náhodných zákazníků i těch dávných kamarádů, kteří stejně jako ona skutečně žijí pouze v noci. Občas zaskočí za partičkou popíjející ve vltavském přístavu, potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem… Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu – intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí – vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína. Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela, Simona Babčáková... Martha Issová a Jiří Mádl byli za herecké výkony ve filmu Děti noci oceněni na loňském MFF Karlovy Vary. Film o křehkém přátelství, lásce a naději byl natočen podle scénáře Ireny Hejdové, jenž v roce 2006 získal Cenu Sazky v rámci Českého lva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (399)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Kdo zažil, ten ví. Kdo nezažil, ať drží hubu a je rád. Issová i Mádl jsou ve svých partech naprosto přesní. Ofka je dokonale otrávená životem a Ubr je zase správně ujetý. Pocit ztracenosti generace Y z toho čiší v každém záběru a už při druhé projekci jsem si uvědomil, že mnoho zásadnějších filmů tady po revoluci nevzniklo. Jelikož jsem si zde zobrazenou životní etapu už skoro celou prošel a dokonce přežil, tak k nim mám o mnoho blíže než generace notorických cinkačů klíči, kteří, jak sami často rádi tvrdí, zažili o dost víc, než si dokážeme představit. Pravda, automaticky zaručené pracovní místo ke každému maturitnímu vysvědčení nebo výučnímu listu a k tomu jako bonus byt, to z ní jako skutečné peklo. Jak už jsem psal výše, raději držte hubu. Každá doba má svoje. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

A opět, český film, který by nebyl po formální stránce špatný, ale ta myšlenková a duchovní prázdnota! Tak jsem si v průběhu sledování říkal, pokud to bude mít nějakou ideu v závěru, není to nejhorší (herecky, atmosférou) - ale nemělo. Ono nestačí jen pořád nastavovat zrcadlo, ale též ukazovat víru, naději a lásku, které stojí na pevných nohách a ne na písku... ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jako docela to ušlo. Bylo to solidně natočený, výborně zahraný a příběh to mělo taky dobrej. Jenom ta postava Marthy Issový mě fakt strašně srala. Na každýho má blbý keci, pokaždý uraženě odejde že jí nikdo nerozumí... Jako chápu že to byl záměr, ale bylo to na mě fakt moc a strašně mi ta její postava kazila celej film. Bejt Ubrem (výbornej Mádl) tak jí pošlu do hajzlu. 50% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Karlín atmosféricky živý, dýchajúci. Všetko, čo mi film dal, mi dá každá prechádzka do tých miest. Drobná poznámka: V záujme zachovania realistickosti mohla vzniknúť koprodukcia Čína/Vietnam/ČR. Stretnúť totiž dnes v množstvách nárožných karlínských nonstop potravín českú predavačku sa rovná malému zázraku. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

80 minut product placementu ve vyprávění o krávě, která právě dostala krámy, ve filmu, jenž se chce odlišovat od vlny českých teenagerovských filmů už svým úhlem pohledu, ale je stejně dramaticky nezvládnutý (ano, Suda...) a vypovídající o tom, že někteří si potřebují nutně zašukat. Esence chčípáčkovského českého filmu a lostomilého plyšáčkovství, tedy dvou věcí, které upřímně nenávidím na české polistopadové kinematografii, v rádobyuměleckém pseudoimpresionistickém filmu vystavěném na náhodách a klišé aneb další snímek potvrzující mi, že nejlepší současný český herec Jiří Mádl by měl brutálním způsobem zabít svého agenta, pokud nějakého má. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Oba hlavní představitelé filmu v podání herců Marthy Issové a Jiřího Mádla získali roce 2008 v Karlových Varech ceny za své hlavní herecké výkony. (Lynette)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama