Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Je to... dítě noci. V hlavních rolích filmu Michaely Pavlátové dominují Martha Issová a Jiří Mádl ocenění na loňském MFF Karlovy Vary.
Ofka (Martha Issová) propadla zvláštní letargii: zatímco většina jejích spolužáků ze střední školy pokračuje ve studiu, ona odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Prodává v nonstop obchůdku svého švagra Edy (David Novotný) a nechává kolem sebe poletovat střípky zmarněných osudů stálých i náhodných zákazníků i těch dávných kamarádů, kteří stejně jako ona skutečně žijí pouze v noci. Občas zaskočí za partičkou popíjející ve vltavském přístavu, potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem… Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu – intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí – vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína. Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela, Simona Babčáková... Martha Issová a Jiří Mádl byli za herecké výkony ve filmu Děti noci oceněni na loňském MFF Karlovy Vary. Film o křehkém přátelství, lásce a naději byl natočen podle scénáře Ireny Hejdové, jenž v roce 2006 získal Cenu Sazky v rámci Českého lva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (398)

Botič 

všechny recenze uživatele

Karlínská Amélie Ofka se nerozhodla pomáhat ostatním lidem kolem sebe ba co víc ani sama sobě. Rezignovala na svůj život a budoucnost nevidí nikterak růžově. Stejně jako Ofka, rezignovali zřejmě i tvůrci scénáře, který rozehrává několik příběhových linií z nichž dokončí jen jednu jedinou, a to zrovna tu nejméně podstatnou a zajímavou ústící do opravdu nesmyslného konce. 6/10 ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Kdo zažil, ten ví. Kdo nezažil, ať drží hubu a je rád. Issová i Mádl jsou ve svých partech naprosto přesní. Ofka je dokonale otrávená životem a Ubr je zase správně ujetý. Pocit ztracenosti generace Y z toho čiší v každém záběru a už při druhé projekci jsem si uvědomil, že mnoho zásadnějších filmů tady po revoluci nevzniklo. Jelikož jsem si zde zobrazenou životní etapu už skoro celou prošel a dokonce přežil, tak k nim mám o mnoho blíže než generace notorických cinkačů klíči, kteří, jak sami často rádi tvrdí, zažili o dost víc, než si dokážeme představit. Pravda, automaticky zaručené pracovní místo ke každému maturitnímu vysvědčení nebo výučnímu listu a k tomu jako bonus byt, to z ní jako skutečné peklo. Jak už jsem psal výše, raději držte hubu. Každá doba má svoje. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Je mi líto toho nízkého hodnocení všude kolem. Michaela Pavlátová dle mého názoru dala prostor mladým hercům Issové a Mádlovi, aby ukázali, že se s nimi případně může počítat. Issová to dokázala určitě, Mádla trochu strhává jeho pitomý úsměv (tady byl ovšem víc než hodící se), trochu pak zaostává jinak můj oblíbený Dolanský. Děti noci je příběh, který mě velmi zaujal a nemůžu než doporučit. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jeden můj kamarád je vyučený kuchař, ač se tím neživí. Jistou dobu jsem s ním bydlel v jednom bytě a často jsem byl svědkem jeho vaření. Vždy mě fascinoval tím, že o čemkoliv, co uvařil (a často to bylo hodně dobré), prohlásil zásadní větu: „Něco tomu chybí.“ Nikdy však nespecifikoval co, a nikdy se mu nepovedlo tu chybu doladit. Děti noci na tom jsou stejně. Ač Issová s Mádlem předvádí skvělé herecké výkony, a po dlouhé době film, který mě zaujal svým prostým dějem o NORMÁLNÍCH lidech (žádná „třeskutá“ „polodementní“ komedie nebo rádobyexistenciální problémy vyšší střední třídy /dodnes jsem se nevzpamatoval z otřesného zážitku z Bestiáře/) - přesto tomu filmu něco chybí. Proto dávám 3,5*. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Film patří mezi ty lepší české snímky, ale i přesto se nemohu ubránit dojmu, že Martha zde hrát neměla. Role jí nesedla. Kdo překvapivě pobavil, tak to byl Jirka Mádl. Zahrál to věrohodně a dokážu si klidně představit, že v reálném životě prohledává popelnice a pátrá po zajímavých věcech. Plusem filmu určitě je to, že ho tvůrci zbytečně nenatahovali. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Scenáristka Irena Hejdová se ve filmu mihne jako "dívka v zeleném tričku" beroucí si panáka u baru ve scéně následující po setkání Ofky (Martha Issová) a Martiny (Kristýna Nováková-Fuitová) na toaletě diskotéky. (Monte_404)
  • Večerka je na adrese Thámova 8, Praha - Karlín. Od bytu, kde bydlí Ofka (Martha Issová), je to 15 minut chůze. (sator)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama