Reklama

Reklama

Jak napálit advokáta

TV spot

Obsahy(1)

Během necelých osmdesáti minut můžeme sledovat, jak si energický právník poradí s několika soudními případy, jichž se z části ujímá a z části mu jsou vnuceny lidmi i okolnostmi. Vše začíná na rušné křižovatce, kde dojde ke srážce dvou aut. Poškozený řidič nabízí viníkovi nehody, že za pět tisíc na vše zapomene. Tomu se však zdá částka vysoká, a tak navštíví advokátní poradnu, kde se ho ujme doktor Hořic. Dalším případem je obhajoba starého kamaráda, který byl přistižen při řízení v opilosti. Třetí vnutí právníkovi jeho matka, když jej přiměje, aby se ujal paní Cíglerové, která chce získat odškodné za smrt svého muže, řidiče ČSAD. Nejdůležitějším případem je mladý muž, který porazil cyklistu, odmítá však vypovídat, neboť kryje svého švagra, vedoucího půjčovny automobilů. Když se advokát začne zajímat o pozadí Tikalovy půjčovny, ocitá se náhle v ohrožení života. S radostí se však případu podivného obchodování s havarovanými auty ujme. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (72)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Nějak mi ne a ne dojít, proč se takový filmy točí. Protože tohle je typický průměrný film na vyplnění nedělního televizního programu. Především postrádá nějakou přesně danou linku filmu. Možná je jím příhoda s autem, které nebrzdilo. Jenže to je ve výsledku jen nějak na delší dobu protáhlá dopravní nehodu, protože na pozadí této nehody vystupují ještě další a není jim věnováno tolik prostoru. K dodívání se celého filmu diváka donutí tak jedině Miloš Kopecký v hlavní roli advokáta. On je jediné, co se dá na tomto filmu kladně hodnotit, protože jeho výkon je na rozdíl od filmu nadprůměrný. [1953. hodnocení, 57. komentář, 54%] ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Jméno Vladimíra Čecha mi asociuje především alibi-ovskou trilogii [duo Höger & Bek], sérii se slušnou kvalitou, která je v mém notesu zapsána jako prototyp ideálního filmu na nedělní odpoledne. Jak napálit advokáta ale vypadá, jako kdyby Čechovi někdo křápnul bourák z dovozu a on se rozhodl se pomstít motoristům - nic víc, nic méně. Režisérova vendeta naneštěstí nepadá na hlavy neurvalých řidičů, nýbrž diváků, z nichž mnozí jezdí téměř výhradně sockou... Případy obsažené ve slepenci jsou sice informačně zajímavým exkurzem do podvodných pojišťovacích praktik sedmdesátých let, ale to je to jediné, co pozitivního lze na adresu bijáku s otravnou hudbou, založenou na troubení klaksonů říci [pionýrské začátky samplingu nic moc]. Kromě motivu motorismu pojí případy postava jaksi vyšumělého Kopeckého a v posledí čtvrtině oslí můstky vratké až hanba. Film tak nikde nezačíná a končí předčasně, o dramatickém oblouku nemůže být řeči. Manik Kopecký byl během natáčení nejspíš hodně down, protože obvyklý gejzír osobního kouzla se nakoná. Velmi slabé a žádný div, že se jedná o Čechův poslední příspěvek kinematografii. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Na rušné křižovatce dojde ke srážce. Poškozený řidič nabízí viníkovi, ža za pět tisíc na nehodu zapomene. Tomu se však zdá částka vysoká, a tak navštíví advokátní poradnu. Dalším případem je obhajoba starého kamaráda, který byl přistižen při řízení vozu v opilosti. Třetí kauzu vnutí právníkovi jeho matka. Film nenudí jen díky excelentnímu výkonu Miloše Kopeckého v roli advokáta. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film, který by mohl být považován za druhý díl filmu Causa králík, ale v jiných reáliích. Miloš Kopecký opět jako spravedlivý advokát, jemuž lumpové podrážejí nohy, tentokrát ovšem mnohem slabšího kalibru. Jestliže Králík měl nosný děj a vedlejší případy nehrály podstatnou roli, zde ty příběhy byly rozehrány dva (nezodpovědnost půjčovny aut způsobila havárii se smrtelnými následky + starý případ zkušeného tiráka, který byl smeten vlakem), jenže byly rozemílány do jakési směsi na sekanou. Tak vlastně byl vlastní příběh upozaděn a do popředí se neustále dostávala postava poctivého advokáta s oněmi podrážejícími nohami, ale i to bylo nedotaženo. Tři hvězdičky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok "Ako napáliť advokáta" je posledný film, ktorý počas svojej dlhej a plodnej kariéry natočil režisér Vladimír Čech. Priznám sa, že jediné jeho filmové dielo, ktoré som mal doposiaľ možnosť vidieť je zvláštna romantická dráma "Divá Bára", ktorou v roku 1949 svoju profesionálnu kariéru odštartoval. Takže som videl jeho začiatok a koniec. Čo bolo medzi tým neviem, nepoznám. A ani sa o to zrejme už zaujímať nebudem. "Divá Bára" ma nebavila a nezábavná vraj komédia "Ako napáliť advokáta" už vôbec nie. Bolo to mdlé, nezáživné. Nezachránil to ani charizmatický Miloš Kopecký, ktorý stvárnil titulnú úlohu. Doktor práv Hořic bol v jeho podaní presvedčivý, miestami aj tak trochu vtipný, ale ako celok tento titul z éry socialistického realizmu, natočený v roku 1980, nestojí za viacej ako dve hviezdičky. ** ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Poslední film režiséra Vladimíra Čecha. (M.B)
  • Natáčelo se v Dubenci, Sedlčanech a Praze. (M.B)

Reklama

Reklama