Kde alibi nestačí
Krimi / Drama
Československo, 1961, 93 min
Vladimír ČechHrají:
Karel Höger, Josef Bek, Oldřich Nový, Anna Pitašová, Bohuš Záhorský, Jan Tříska, Miloš Nedbal, Bohumil Šmída, Oldřich Velen, Marcela Martínková, Josef Abrhám, Libuše Geprtová, Rudolf Deyl ml., Anna Gabrielová, Hana Brožová, Eva Marie Kavanová, Miloslav Lipinský, Věra Burešová, Alena Martinovská, Antonín Kandert, František Miroslav Doubrava, Ota Motyčka, František Hadrava, Josef Hlinomaz, Bohumil Honsa, Marta Kaňovská, Milena Geislerová, Lubomír Kostelka, František Kovářík, Věra Langrová, Václav Lohniský, Vilém Pruner, Zdeněk Řehoř, Sonja Sázavská, Georgis Skalenakis, Otto Šimánek, Zdeněk Týle, Gustav Nezval, Věra Hanslíková, Gabriela Bártlová - Buddeusová, Milka Balek-Brodská, Václav Wasserman, Karel Peyr, Martin VačkářPlakáty
Ačkoli byl film natočen již v roce 1960, jeho příběh jakoby byl vystřižen přímo ze žhavé současnosti. Vše začíná v okamžiku, kdy je zjištěno, že řada lidí se srdeční chorobou zemřela, neboť místo léčby doporučované lékaři užívali "švýcarský" lék Cordofilin. Netušili totiž, že v tubách je obyčejný B-komplex. Pátrání po těch, kdo pro svůj zisk neštítili zneužít ani nemocné a tím je vlastně zabíjet, vede kapitán Tůma se svým pomocníkem poručíkem Líbalem. První stopa vede k magistru Jelínkovi, který však unikne zatčení sebevraždou. Také další z podezřelých, zloděj Josef Šesták policii unikne. Jeho stopa vede do Karlových Varů a tam se také oba kriminalisté vydají, aby pokračovali v pátrání. Okruh podezřelých se rozšiřuje, ale všichni mají alibi. Před kriminalisty stojí nelehký úkol, zjistit, které z těch alibi kryje pachatele... (oficiální text distributora)
Tosim
Kvalita "alibiovských detektivek" stoupá. Prostředí hotelu dává vyniknout mnoha postavám a tajemnu, Oldřich Nový působí příjemně melancholicky. Nechybí humor.(2.8.2003)
Enšpígl
Napětí pomohlo, že nás děj netahal z místa na místo jak nadmutý kozy a většina pátrání se odehrávala v uzavřených místnostech. Skvěla napsané postavy, zejména tu kteoru ztvárnil Oldřích Nový můj zážitek z filmu ještě zvýšily. Nemůžu si pomoct, ale herecký projev mladýho Třísky se až neskutečně podobá hereckýmu projevu mladého Bebela (pohyb tělem, pohledy ). Parádní patráčka na který bych ještě jako třešinku na dortu bych vyzvihnul velmi originální vtipný úvod na který navazuje stejně tak originálně vtipný závěr.(10.1.2011)
Karlos80
Volné pokračování filmu "105% alibi", tentokrát na téma nelegálního prodeje a falšování medikamentů. Stejná dvojice vyšetřovatelů, tedy, kde nestačí alibi, stačí Tůma s Líbalem. Krásné exteriéry Karlových Varů, zajímavé herecké výkony i v ostatních vedlejších rolích, viz namátkou Nový, Tříska, Šmída. Stále vysoký divácky oblíbený nadprůměr, navíc i v některých momentech na klasickou kriminálku, v níž nejde jen o pachatele, vtipné..(11.5.2006)
ripo
Kto zarába na falošných liekoch ? Kto vraždí ? Komu nepomôže 100%-né alibi ? Karel Hoger a Josef Bek v úlohách súdruhov vyšetrovateľov však tento problém rozlúsknu.(11.10.2003)
petaspur
Stopa zločinu, i Josefa Šestáka přezdívaného Šoufek, vede do Karlových Varů a proto tam vyráží i duo kapitán Tůma a poručík Líbal. Je zajímavé sledovat známá místa z dob před mnoha lety, zvlášť když se při cestování v prostoru vozidlu podaří při odbočování z ulice Sadová doleva (do ulice Zahradní) vjet přímo před oddělení VB v ulici I. P. Pavlova.(17.12.2008)
Fingon
Popravdě mě nejvíce pobavil zcela nediegetický úvod filmu, který nejenže předesílá věci příští, ale též vcelku originálním způsobem naznačuje, že jsme už ve druhém dílu:)(15.10.2009)
LiVentura
Výborné krimipříběhy série .."Alibi".. s panem Högerem a Hradečákem panem Bekem....Tůma a Líbal jsou skvělí a Tříska znamenitý zločinec a zaprodanec..!(11.8.2008)
Crocuta
Pro mne vrchol Tůmovsko-Líbalovské kriminální série. Bez ohledu na zápletku přitaženou za vlasy a propagandistický osten okatě z filmu čnící, je tento snímek plný vtipných dialogů a dobře zahraných postav, kterým vévodí v jedné ze svých nejlepších pozdních rolí Oldřich Nový, coby zahořklý, cinický a ironický řiditel hotelu.(13.7.2007)
Aky
Je to dávno, ale tehdy dávno se mi to líbilo. Tak, že mi to dodnes utkvělo v paměti.(10.10.2011)
borsalino
Velmi příjemný krimi příběh se zkušeným Karlem Högerem, zábavným Josefem Bekem a cynickým Oldřichem Novým, zasazený do prostředí Karlových Varů. Tentokrát jdou po stopě falešného léku Cordofilin, který má údajně léčit těžkou srdeční chorobu. V tubě je však obyčejný B-komplex. Šlo by o takový "malý meloušek", kdyby však již tři lidé, kteří uvěřili zázračnému léku a nešli proto na operaci, nezemřeli... Pěkné herecké výkony a hezky vystavěný příběh i s pointou.(19.10.2008)
Skip
Případ poněkud slabší, ale jinak docela dobře zahráno.(17.1.2008)
YURAyura
6/10 Mam pro tento kus nejakou slabost - asi nejlepsi role milovnika Oldricha, co jsem videl - mladz Triska je spravne klackovity a prislusnici SNB maji uzasny prizvuk a tah na branku. O prima polepsenem padouchovi Smidovi nemluve - zkratka nadprumer, na ktery se sem tam obcas podivam znova ;]](5.10.2009)
blackrain
Karel Höger a Josef Bek vytvořili příjemnou a sympatickou dvojici vyšetřovatelů. Nesmím zapomenout i na Oldřicha Nového, který hrál ředitele hotelu. Sice už to byl starý pán, ale stále působil šarmantně a elegantně. Mladého Třísku moc nemusím. Tenhle příběh by se klidně mohl odehrávat i v současnosti. Jen by byl mnohem akčnější, plný střílení a krve.(13.12.2011)
Marthos
Nuda a socialistická šeď je v druhém pokračování Čechovy detektivní série prozářena postavou ředitele karlovarského hotelu v hereckém ztvárnění Oldřicha Nového s dnes již legendárním dialogem: "Poslouchejte, pane Kraus, já si budu za vaší ženou chodit kdy budu chtít, rozumíte. - Ne. Kdy já budu chtít. A já už nechci. - Nebo co? - Nebo vám rozbiju hubu. Good night and good luck, my boy."(24.12.2010)
ssfan
Průměrná česká detektivka s několika komickými momenty a vynikajícími herci.(21.10.2008)
otík
Druhé detektivka z třídílné série s kapitánem Tůmou (Karlem Högerem) a poručíkem Líbalem (Josef Bek).(17.12.2011)
wosho
Ikdyž mnoho našich klasických kriminálek zestárlo, mají stále svůj půvab, atmosféru a někdy i zajímavý děj. Kde alibi nestačí má velký klad na opravdu hvězdném hereckém obsazení (zajímavě obsazená legenda Oldřich Nový). Sice je film lehce poplatný době svého vzniku, přesto i dnes se řeší podobné případy hyenismu.(23.10.2009)
PavelR
Prostředí Karlových Varů dodalo filmu na noblesnosti, obsazení Oldřicha Nového to jen podtrhlo. Skoro jako by se film odehrával ve 30.-tých letech. Nereálné, ale hezky se na to dívá.(1.1.2007)
Compadre
Dost dobrá stará detektivka s detektivem kliďasem Karlem Högerem a hlavně Oldřichem Novým, kterej sice zrovna neexceluje v hlavní roli, ale jeho postavu si zaručeně zapamatujete. scéna v restauraci, kde si dá Olda sraz s mladým Třískou (ten mu tady leze za ženou) mě vyloženě pobavila :). "Poslouchejte, pane Kraus, já si budu za vaší ženou chodit kdy budu chtít, rozumíte..". "Ne, kdy já budu chtít. A já už nechci." "Nebo co?" "Nebo vám trošku rozbiju hubu. Good night and good luck, my boy." Takhle jsem starýho šviháka Novýho ještě naviděl a fakt mu to sedlo. Neříkám, že je celý film špička, ale kvůli některým scénám (jako třeba tahle) se fakt vyplatí se na něj podívat.(12.9.2008)
jatamansi
Jedna z klasických detektivek, kterým škodí neustálé inflační omílání rok co rok. Příběh dnes banálně jednoduchý, úsměvný z pohledu dnešních zločinů (i když falšování léků nic veselého není). Stojí za to se na ně ale podívat kvůli hereckým výkonům. Karel Höger, herec s jedním z nejkrásnějších mluvených projevů u nás. Herec kultivovaného zjevu i hlasu, elegán. Nový v netypické roli hoteliéra. Miloš Nedbal hned s několika druhy paruk a kabaretními čísly. Ale zejména mladičtí adepti herectví. Jan tříska, Josef Abrhám a zejména má milovaná Libuše Geprtová. To je koncert, který si ani po – těžko už spočítám kolikátém - shlédnutí nemohu odpustit. Čímž vlastně popírám sama sebe a inflaci promítání. No co, příště se mrknu zase, byť mi ta písnička leze děsně na nervy.(18.10.2008)
| V kinech ČR od: | 28.07.1961 |
|---|---|