Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších a nejnudnějších bondovek a navíc velké zklamání od Guye Hamiltona, jehož ultra-stylového Goldfingera jsem si nedávno zopakoval. Problém rozhodně není v Moorovi, který zde oproti pozdějším bondovkám vypadá opravdu mladě. Moorův Bond je šarmantní, vtipný a umí zahrát i na ostřejší strunu. Hlavním problémem filmu je černošský ,,vůdů" kabátek, který skopičinám britského fešáka moc nesluší a druhý problém je dost nudná akce, kdy třeba honička člunů je chvílemi až ubíjející. Za pochvalu snad stojí jen běh přes aligátory. Mimochodem se nejedná o žádný trik. Při jednom pokusu dokonce přerostlá ještěrka chytla kaskadéra za nohavici. Z nudného oparu film nevytáhne ani otravný (Navíc v české verzi příšerně nadabovaný) seržant Pepper. Na atmosféře se tak podílí jen hudba, která ale na druhou stranu vaří prakticky celou dobu z main theme. Jediné štěstí je, že se jedná o hodně kvalitní theme. Ale já se prostě nebavil. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[68%] První Bondovka s představitelem Rogerem Moorem, který zde začínal ve svých 45 letech. Rozhodně jeho pozdější věk ke startu téhle slavné ságy není problém. V jeho poslední části mu bylo 57 a pořád to byl elegán s vtipnými hlášky. Moorovská éra o agentovi 007 nabízí mnoho nadlehčených scén a jeho postava má co do sebe. Nyní k tomuto jeho prvnímu počinu. Určitě to není žádná velká pecka, ale naopak ani nic, co bych musel nutně kritizovat. Mě prostě nesedlo celé to téma Woodo a všechny záporné postavy. Nejde o to, že jsou převážně tmavé pleti, ale třeba ty konkrétní scény s jejich kmeny, zvyky, bubnování, zaklínaní, použití hadů atd – to vše mě moc nebralo. První půlka filmu je taková pozvolná, ale stále se tu něco děje. Akce je taková rozmanitá, nic světoborného, pozornost si to ale udrží. V té druhé půlce mi přijde tempo svižnější. Naháněčka na člunech je dobrá a hlavně díky postavě šerifa Peppera se tu divák dost zasměje. Takže už i zde začala komediální linie, i když v dalších Bondovkách je Moore vtipnější a jeho osobnost ještě vypilovanější. Johna Barryho zde v hudbě nahradil George Martin. A jak to dopadlo? No, rozhodně Barryho nikdo jen tak nepřekoná. Martin se zde snažil, nesložil špatný OST, ale něco tomu chybělo. Ústřední song byl dobrý a i se sem tam ve snímku promítne. Ženská postava jako hlavní bondgirl je mladá, roztomilá. Ostatní postavy v pohodě, včetně stejného M. Q zde chyběl, ale co už. Úplný závěr mě už moc nebavil. Nicméně je to solidní start nového agenta, ale až tak mě to neuchvátilo, zejména jak už jsem psal výše tím dějovým tématem. Naštěstí další díly jsou mnohem lepší. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První Mooreův Bond si zaslouží tak 3,5 hvězdy. Má parádní začátek (scénku s "černošským" pohřbem miluji), ale pak začne být lehce rozvleklý. Píseň manželů McCartneyových je vážně jedna z nejlepších, ale mimo ni filmu pořádná hudba chybí. Neučarovala mi navíc ani jedna z tupých bondgirls. Proč Žít a nechat zemřít vidět? Kromě toho, že Moore vcelku profesionálně přebírá Conneryho otěže, je v téhle bondovce především dloouhá (ale určitě ne nudná) scéna, která začíná na krokodýlí farmě a pokračuje honičkou na motorových člunech, pak praktická ukázka toho, že i s dvoupatrovým autobusem jdou dělat smyky, dále trochu netradiční lekce létání a vcelku slušný závěr, který ovšem zkazí trapná "nafukovací" likvidace hlavního padoucha. P.S. Tak nějak mi tu chyběl pan Q, ačkoliv vím, že Žít a nechat zemřít není jediný Bondfilm, ve kterém se neobjevil. To, že se o něm mluvilo, mi ale tentokrát návštěvu jeho prdlého oddělení nevynahradilo. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vskutku stylový nástup Rogera Moora do série. Narozdíl od nejistého Lazenbyho, který se svým toporným výkonem odpálil během jediného filmu, předvedl svěže a mladě vypadající Moore promyšlenou kreaci, která s podáním Seana Conneryho nemá takřka nic společného. Tam, kde byl divoký Skot drsný, je Moore elegantní, tam, kde Connery překypoval mužnou energií, zůstává Moore lehce sarkastickým glosátorem s povolením zabíjet (které využívá). Guy Hamilton patří mezi nejlepší režiséry, které 007 série měla a i s chabou zápletkou dokázal natočit dvouhodinový snímek, který nemá vyloženě slabé a nudné místo (což se o většině moorovek bohužel napsat nedá). Ačkoli je zloduch Kananga vyloženě nevýrazný a Bondovi nejde o záchranu světa, jen o boj s drogovým magnátem, daří se tvůrcům vytvářet to správné bondovské napětí, akční scény kořenit nevídanými komediálními vsuvkami (zejména směsice amerického buranství a militantismu v osobě šerifa Peppera stojí za to), vytvářet nezapomenutelné postavy (baron Samedi, Tee Hee) a díky písni z pera manželů Cartneyových i zcela neopakovatelnou atmosféru na hranici adrenalinu a smíchu. Connery se tedy nemýlil, když Moora označil za ideálního Bonda...___ Pár zajímavůstek: ve filmu chybí Q, jako v jediné bondovce krom dr. No, ale jeho vynálezy opět stojí za to. Ve filmu chybí i tradiční scéna s kanceláří M. a rituálním hodem kloubouku na věšák. Namísto toho se setkání Bonda, M. a Moneypenny odehraje netradičně v bytě 007. Tvůrci původně uvažovali, zda by se do bondovek neměla v tomto filmu vrátit Honey Ryder z Dr. No (asi nejslavnější Bond girl Ursula Andress), ale vzhledem ke změně v titulní roli to nakonec zamítli. A konečně, představitel Bondova spojence z CIA Felixe Leitera, David Hedison, byl jediný, kdo si tuhle roli z devíti příležitostí zahrál víc než jednou (objevil se ještě v Licence To Kill). ___ Bond song: "Live and Let Die" (Paul Mc Carney a WINGS) ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Roger Moore skáče po hřbetech krokodýlů, pere se s černochem se železným pařátem a likviduje hlavního padoucha kulkou na žraloky, všechno přesně jak to předpověděla tajemná Solitaire. Dokonce se podíváme i k Bondovi domů...Ovšem páni scénáristé, nezapomněli jste náhodou na někoho!? (Myslím toho pána co furt něco kutí a bez jehož přítomnosti ztrácí bondovky 10% svého kouzla) ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Ve scéně, kdy Mr. Big (Yaphet Kotto) při prvním setkání s Bondem (Roger Moore) láme železnou rukou pistoli, je možné si všimnout, že zbraň byla již předem nalomená. (GH98)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama