Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

classic 

všechny recenze uživatele

„Čože je to štyridsiatka” ...? Po Seanovi, Georgeovi, je Roger Moore tretí Bond v poradí s tým, že je z týchto pánov zároveň i najstarším predstaviteľom, čo by až tak extra vadiť nemuselo, pretože tento charizmatický chlapík sa riadi heslom : „Vek je iba číslo” . “Mooreovky” , čiže (konkrétne jeho bondovky) sú mi zatiaľ neznámym pojmom, ktorý sa čochvíľa rapídne zmení, a tak som zvedavý, ako sa nakoniec - vykryštalizujú, kde sa svojou úrovňou vyšplhajú ? _ Tentokrát ma zaujal nielen otvárací song od Paula McCartneyho, ale aj samotná réžia Guya Hamiltona, ktorá bola predtým absolútne bezradná, samoúčelná, obyčajná, a taktiež extrémne nudná (hovorím o poslednom šteku s Connerym-Diamanty sú večné), a tak už len z toho hľadiska je povznášajúce, ako sa markantne polepšil z filmu na film (mimochodom, Guy režíroval celkovo 4 bondovky, keď medzi nimi je aj pozoruhodný Goldfinger...). Obsadenie dopĺňajú, budúca Dr. Quinnová a Parker z kultového Votrelca. _ Scenárista s poľsky znejúcim priezviskom, Tom Mankiewicz, pre zmenu úplne vynecháva nebezpečnú organizáciu SPECTRE, keď ju šikovne nahrádza hádam ešte nebezpečnejším Dr. Kanangom, ktorý má svoju základňu v Karibiku, alebo sa budeme zdržiavať i v New-Yorku, tesne pred „dvojičkami” , či trebárs aj v New Orleanse nebude núdza o napätie. Neustále som bol obklopovaný : samým veštením od nádhernej Solitaire , čiernou mágiou s woodoo, i s návykovým heroínom, ale aj exotikou, keď do toho si ešte pridajte - extra rýchle člny, hladné krokodíly a veľkého sympaťáka, čo vyzerá, ako kapitán Hook, že možno to vyznie divne, ale toto všetko do seba naprosto dobre zapadá, ako ozubené koliesko do hodín, kde režisér Hamilton to parádne ukočíroval, až to funguje na výbornú. Roger Moore sa skvostne etabloval do postavy, ktorú stvárnil najviac-krát zo všetkých. PS: Takýto pohrebný sprievod, v dvoch sekvenciách, je dokonalý ! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z jasne najlepších dielov "mooreovskej" etapy - už za famóznu McCartyho pieseň a vítanú ozvláštňujúcu prímes príbehu v podobe woo-doo nádychu. Tvrdosť a elegancia poňatia v jednom, kostýmy sú tu skvelé, protipól v podobe stúpajúcej hviezdy Yaphet Kotta - mľask. Tento diel si, narozdiel od väčšej časti bondoviek, ktoré sú len občasným chlapským letným osviežením, rád kedykoľvek zopakujem. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Bondovy mise, které se odehrávají v exotických prostředích (například Žiješ jenom dvakrát, kde se agent 007 vypořádává s Blofeldem na Japonských ostrovech). Zde elegantní Roger Moore objevuje záhady voodoo, likviduje černochy pomocí štípacích kleští nebo nábojů proti žralokům a svede sexy vykladačku karet. Samozřejmě nemůže chybět ani komická vložka v podobě louissianského "redneck" šerifa Peppera. Škoda zbytečně kouskovaného finále, jinak se totiž jedná o odlehčené dobrodružství přesně podle mých představ. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších bondovek. Vážně netuším, co si o tom mám myslet. Berou to vážně nebo je to jen nadsázka? Tahle věta my celou dobu vrtala hlavou, jelikož některé momenty vyloženě hrají na temnější strunu, jako tomu bylo u některých filmů s Connerym. Ale některé části už jsou ovlivněny nasazením nového agenta, Moorea. Na tom je znát, že si zatím hledá svojí pozici v bondovském světě a tak trochu neví, jestli by radší vtipkoval nebo hrál vážnou hru. Osobně mu tvrdou polohu nevěřím ani za mák, zato v komické nadsázkové roli mu oblek skutečně sedí. Dalším zklamáním je neschopnost režiséra Hamiltona vytvořit jakés takés napětí. Scéna s krokodýli je jediná, která stojí za zmínku. Taková honička na člunech je i přes svoji délku velmi nevýrazná a stejně jako většina snímku dost nudná. Od režiséra Goldfingera tedy velké zklamání. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

vtipem i akcí skvěle rozjetá první polovina bohužel nebyla dotažena do zdárného konce... v osmé bondovce poprvé vystupující Moore mi docela sedl, v některých záběrech dokonce jako by ze Zlatého oka vypadl neméně dobrému Brosnanovi, v tom by až takový problém nebyl, tak čím to bylo? snad trochu atypicky tmavým prostředím, snad únavnou čtvrthodinovou honičkou či suššími fórky ve druhé půlce, možná i několika zřetelnými chybami... lehce nad průměr to tedy vytahují přednosti dotorky Quinnové a McCartneyho nesmrtelný motiv. 60% ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Štáb měl údajně během natáčení v Harlemu platit místnímu gangu za "ochranu". (Colonist)
  • Při závěrečném vniknutí do Kanangova (Yaphet Kotto) teritoria je Bond (Roger Moore) vyzbrojen revolverem S&W mod. 29 s šestipalcovou hlavní v ráži .44 Magnum, tedy stejnou zbraní jakou měl Drsný Harry. (JohnSmith)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama