Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (412)

Lima 

všechny recenze uživatele

007__č.8__Film sice obsahuje pár vychytaných scén (krokodýli, honička ve člunech), ale ty nejsou do příběhu zakomponovány tak, aby vytvořili kompaktní podívanou, která nebude nudit a celek nebude působit tak zmateně. Osobně považuju Hamiltona za jednoho z nejslabších bondovských režisérů (vyjma jeho Goldfingera). Ale s uspokojením lze říci, že postava agenta 007 získala po Connerym důstojného následovníka. A buranský seržant Pepper mně se svým přehráváním neskutečně iritoval. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nástupní bondovku Rogera Moorea poznamenává fakt, že se hlavní představitel snaží hrát Bonda tak, jako to dělal jeho předchůdce...jenže to nejde:) Další Mooreovy bondovky, nesoucí se v poněkud odlehčenějším duchu, mu už sedly lépe...u bondovek se to sice nedělá, ale mám dojem, že tahle by si zasloužila o trochu ponuřejší remake, aby atmosféra kultu voodoo vynikla v nepřikrášlené podobě...když teď začnu o nejlepší postavě filmu, asi vám bude jasné, že to není nikdo jiný než samotný baron Samedi...ale stejně si myslím, že Live And Let Die má větší drajv, když to rozbalí Guns'n'Roses. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bond kontra blaxploitation: okultismus zredukovaný na magii, masky a mák, hlemýždí rozjezd, absurdně natahovaná akční scéna s motorovými čluny a primitivní šerif Pepper... ale taky velkopadoušsky nafoukaný padouch (inspired by Onassis), výborný úvodní song, doktorka Quinnová jako bondgirl a dokonale svěží Moore, pálící jednu trefnou hlášku za druhou. 75% Zajímavé komentáře: Marigold, Vitason ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

První, co mě po zhlédnutí této bondovky napadlo, bylo nuda. Zajímavý začátek a pak už jen agentovo cestování sem a tam bez pořádné akce a napětí (vyjma tří dívek, jedna dokonce dvakrát, gratuluji.) Konec to vyspravil, ale jen trošku. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na plac nastoupil nový Bond... James Bond v podání Moorea.....Rogera Moorea a nástup je to vskutku famozní. Klukovského rošťáka s anglickým humorem vystřídal klidas s cynickými hláškami. Svou misi pradoxně začíná tam kde i Sean Connery tedy na Jamajce, bohužel už nám tam neleze z moře krásná Ursula Andress, zato nám tam nalezlo spoustu vyznavačů kultu Voodoo a je třeba aby to 007 vyřešil a mohli se tam vrátit krásný holky v bikinách a ne aby tam oxidovali sráči s hadama,kartama, hrobama , podřízeljma slepicema a bůh ví čím ještě. A Akce může začít a byla dobrá, moc dobrá, zaporák byl taky zdatnej soupeř z řad černošské populace a Bond girl ?? Tu jsem měl tehdenci chránit i z mé postele,aby mohla žít , byla by škoda nechat tuhle bondovku zemřít. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónovTržby USA $35,377,836Tržby Celosvetovo $126,377,836║ Roger Moore v úlohe Bonda újde ale dejovo to ide skôr na takých povrchných vodách. Chýba tam lepšia dejová zápletka, akcia. Máme tu len nejakú naháňačku na motorových člnoch, s ktorej je viac zábavnejšie ako ju doprevádzajú policejané autá a ich komické vsuvky s užužlaným šerifom. /55%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vskutku stylový nástup Rogera Moora do série. Narozdíl od nejistého Lazenbyho, který se svým toporným výkonem odpálil během jediného filmu, předvedl svěže a mladě vypadající Moore promyšlenou kreaci, která s podáním Seana Conneryho nemá takřka nic společného. Tam, kde byl divoký Skot drsný, je Moore elegantní, tam, kde Connery překypoval mužnou energií, zůstává Moore lehce sarkastickým glosátorem s povolením zabíjet (které využívá). Guy Hamilton patří mezi nejlepší režiséry, které 007 série měla a i s chabou zápletkou dokázal natočit dvouhodinový snímek, který nemá vyloženě slabé a nudné místo (což se o většině moorovek bohužel napsat nedá). Ačkoli je zloduch Kananga vyloženě nevýrazný a Bondovi nejde o záchranu světa, jen o boj s drogovým magnátem, daří se tvůrcům vytvářet to správné bondovské napětí, akční scény kořenit nevídanými komediálními vsuvkami (zejména směsice amerického buranství a militantismu v osobě šerifa Peppera stojí za to), vytvářet nezapomenutelné postavy (baron Samedi, Tee Hee) a díky písni z pera manželů Cartneyových i zcela neopakovatelnou atmosféru na hranici adrenalinu a smíchu. Connery se tedy nemýlil, když Moora označil za ideálního Bonda...___ Pár zajímavůstek: ve filmu chybí Q, jako v jediné bondovce krom dr. No, ale jeho vynálezy opět stojí za to. Ve filmu chybí i tradiční scéna s kanceláří M. a rituálním hodem kloubouku na věšák. Namísto toho se setkání Bonda, M. a Moneypenny odehraje netradičně v bytě 007. Tvůrci původně uvažovali, zda by se do bondovek neměla v tomto filmu vrátit Honey Ryder z Dr. No (asi nejslavnější Bond girl Ursula Andress), ale vzhledem ke změně v titulní roli to nakonec zamítli. A konečně, představitel Bondova spojence z CIA Felixe Leitera, David Hedison, byl jediný, kdo si tuhle roli z devíti příležitostí zahrál víc než jednou (objevil se ještě v Licence To Kill). ___ Bond song: "Live and Let Die" (Paul Mc Carney a WINGS) ()

woody 

všechny recenze uživatele

8. bondovka - Moore mi jako Bond nikdy nevadil. Ani v posledních dílech ne. Ubylo Conneryovské vážnosti a britské strohosti. Objevil se drsnější humor (vyhození Tee Heeho z vlaku) a více nadsázky (poslední záběr s baronem Semedim). Jane Seymour je nevýrazná, ale to není na škodu, hlavně, že je výrazný lotr. A ten je skara něco. Yaphett Kotto je neznámým hercem, ale poté co jsem jej viděl jako doktora Kanangu a později jako Idi Amina mám ho rád čím dál víc. Zde se svého "antré" dočká bohužel až na konci ("Vždycky se rád nafukoval"). I tak je jeho karibský diktátor a heroinový boss jeden z nejlepších záporáků - nejen Bondovských. Je zde několik nezapomenutelných scén - americké buranství ztělesněné šerifem Pepprem kontra anglický klid, "Čí je to pohřeb?" "Váš!", vylíčení Harlemu jako svět sám pro sebe, útěk před krokodýli. Rogerův debut dopadl na výbornou. Ale zdá se, že v tomhle názoru jsem zde spíše sám. Zamrzí jen absence Q, poněvadž se producentské duo domnívalo, že méně hraček neuškodí. Chyba! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po Connerym byl Moore celkem logicka volba, kdyz uz si Bonda strihnul v serialu a jeho prvni ucast v celovecerni bondovce zvladnul slusne. Jeste neni zas tak starej, vypada vcelku charismaticky, hazi hlasky na vsechny strany, bali jednu zenskou za druhou a zvladne i nejakou tu akci. To plati i o Jane "Doktorka Quinnova" Seymour, ktera je tady mlada a pekna. Jinak Hamilton docela slusne zvladnul namixovat akci (i kdyz by ji mohlo bejt vic), exoticky lokace a novy, slusny zaporaky. To vse v docela slusne napsanym pribehu, u kteryho je jedina vada to, ze to vetsinu casu vypada, jakoze o nic moc nejde a je to cely takovy lehce zmateny. Slabsi 4*. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

První bondovka s Rogerem Moorem. Příběh není vůbec špatný a ústřední píseň Live and Let Die od Wings je jedna z nejlepších jaká se v Bondovi kdy objevila. Bondgirl Jane Seymour je opravdu překrásná. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

8. Bond - Na stříbrném plátně už nastupuje nový James Bond a musím potvrdit, že na nový post nastoupil vynikající Roger Moore, kterého jsem si zamiloval (šarmantní, akčnější). Naprosto převažující pozitiva a superlativy pro Hamiltonovu režii. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jako agentka je mizerná, Quarrele, ale sexuální kompenzace hovoří za vše." O sexuální kompenzace není nouze, jak už to u Bonda bývá. Tentokrát to však má těžký, protože na něj bonzujou nejen osmahlí kluci z Harlemu a strašáci, ale hlavně karty. Jenže Bond má k dispozici rogalo, lehkej nášlap i skákající motorovej člun, takže o zábavu je postaráno. Mě navíc hodně zaujal karnevalovej pohřební průvod, hladoví krokouši nebo vodní honička. Horší to bylo s voodoo, protože tenhle kult mě spolehlivě nudí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Dřív jsem tenhle díl miloval, ale i když je Roger Moore rozhodně fajn, docela jsem se tentokrát nudil. Hlavně ve srovnání s nedávno znova viděnými conneryovkami... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nic proti Mooreovi, ačkoliv Connery chybí. Hlavním nedostatkem je naprostá ztráta stylu, za níž samotný herec nemůže. Možná za to nemůže ani Hamilton, který očividně propadnul posedlostí Afrikou. Problém je v táhlém, nudném a neozvláštněném příběhu, který způsobuje, že na tuhle bondovku začínáte zapomínat už v jejím průběhu. Zatím nejtěsnější tři hvězdy. Už spíš ze soucitu. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Střídání stráží pokračuje. Broccoli a Saltzman představují dalšího Bonda. Moore má svoje roky, ovšem vypadá svěže a je rozhodně ve formě. Jeho pojetí agenta 007 zatím není úplně vyprofilované, ale prakticky nic ho nerozhodí, snaží se sarkasticky glosovat každou blbost a občas je to fakt křeč. Jane Seymour sice hraje naivní telátko, ale v nabitém žebříčku Bond girls se vyšplhala hodně vysoko. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Moore byl pro Bonda dobrá volba, mlaďoučká Seymour je sexy, ale jinak mi to přišlo slabé. Akce je soustředěná do druhé poloviny, kde honička střídá honičku a samozřejmě se dočkáme i padouchova podzemního sídla a předhození Bonda krokodýlům nebo žralokům. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Když Roger Moore vtrhnul do Harlemu, vypadal jako pan Tau na pionýrském táboře a měl jsem chuť to zabalit. Ale dobře jsem udělal, že jsem chvíli počkal. Dočkal jsem se skvělého a právem kultovního bijáku plného roztomilého oldskůlu, černochů, woodoo a anglického stoicismu. Roger "Ken" Moore v prvním ztvárnění Bonda byl vynikající a zhostil se nelehkého úkolu na jedničku. Film má dobré tempo, které graduje honičkou ve člunech na řece plné krokodýlů. Ač je film silně tendenční, z dnešního hlediska je spíše kouzelný právě tím přehnaným tzv. černošstvím. Ať už komikou (woodoo pseudokult, pohřební pochod, Šepták, Kananga a Tee Hee) nebo problematikou (opiová pole, newyorkské gangy a politika). Jednoznačně vynikající bondovka, která stojí za doporučení. Navíc s vynikající hudbou a předvším úvodní znělkou. ()

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama