Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina diverzantů pátrá po skladišti zbraní, které ukryla nacistická armáda. Beskydy v létě roku 1950: Agent StB Borek pronikne do skupiny diverzantů, ukrytých v beskydských horách. Ti připravují teroristické akce, namířené proti probíhající kolektivizaci na vesnici. Skupinu vede Ervín Kopal a Metud Hanák. Borek má s nimi navázat spojení, zajistit diverzanty a objevit skladiště zbraní. Po mnoha dramatických událostech je úkol splněn, avšak za cenu nejvyšší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Slimak 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné poválečné drama...příběh dvou záškodníků připravujících rozvratné útoky...když člověk poslouchá ty kecy komunistickejch bab na vesnici přeje jim ze srdce aby se těm dvoum lumpům povedl chystaný atentát na soudružku Kořánovou která je jednou z hlavních představitelek družstva...bohužel se to nepovede....a finále to celé podkopne protože je dost nepromakané...navíc by neškodilo při těch nočních scénách to trochu nasvítit...chvílema je vidět naprostý prd...je to sice tendenční a je mi jasné že tyto filmy dnes proto jsou zašlapávány do bordelu ...ale takovejch je...dneska jsou všichni hrozný demokrati a antikomouši.. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Počátek padesátých let, kolektivizace, diverzanti, záškodníci, kulaci a kopečkáři, potažmo pak zlí agenti - a mezi nimi nasazený (krk nasazující) dobrý agent - čili karakterní soudruh esenbé... Toť téma, které v jedenašedesátém otřásalo myslí páně Čecha, zatímco v jiných myslích už téměř začínala >bouřit< "Nová vlna"... :-/ . . . Je mi jasné, že tenhle film vznikl - jak bývalo zvykem - nepochybně na objednávku vyšších >dramaturgických< sfér, v důsledku čehož ovšem pak působí (i na svou dobu) už značně schématicky, strojeně a místy (zvláště v dialozích) až směšně. A nebýt onoho (přes jasně ideologickou pointu) pateticko romantického závěru, který alespoň tu poslední minutu filmu zachraňuje svojí (v dobrém smyslu slova) neskutečně >uměleckou fotografií< - dalo by se říci, že je až výrazově plytký. Prostě rutinní vynucená dobová >komerce< , jejíž forma i obsah myslím již v samotném času vzniku byly poněkud vyčpělé... Dvě hvězdičky tedy snad za to ryze filmařské řemeslo - ovšem jednu dolů (bez vyplašení ;-) za právě onu lacinou podbízivost režimu, který d.m.s.n. už počátkem šedesátých let přece jen nebyl tím, jehož dobu film znázorňoval... Nemyslím si prostě, že V.Č. >musel< ... :-{ - - - - - (Viděno - ač s podivem - poprvé teprve16.6.2008 na dvd, komentář zde jako třetí - 17.6.2008) ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele

20% — Mně to svým způsobem připomínalo film Cesty mužů. Ten byl však postaven víc „dobrodružně“, tady jsme se po většinu času utápěli ve tmě seníku. Uvědomělý soudruh Pántik nasazený do záškodnické bandy si se všemi nástrahami poradí, zachrání uvědomělou soudružku Petrovickou a ještě bandu zneškodní. Asi při tom sám zahyne, ale to v té tmě nebylo až tak zřejmé. I když je to propagandistická kravina na kvadrát, myslím, že je dobré se na tyto filmy čas od času podívat. Jak soudruzi vykreslovali ty dobré a jak ty zlé, co považovali za kladné vlastnosti a co za ty záporné. Velmi poučné. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu typicky film. To ale hodnotit nebudu, protoze minulost se zmenit neda. Samotny film mi prijde strasne nudny, utahany a tmavy. Rozumim, ze v seniku moc svetla asi nebylo, i tak bych ale zvolil jinou formu, hlasy ve tme fakt nic moc... Pochvalil bych snad jen dobrou atmosferu filmu a herecke vykony, tem kraloval Josef Bek. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Režisér Čech předved totální pervez, když většinu děje umístil do tmy tmoucí a nechal hrát pouze logo televizního kanálu, který tuto komunistickou superbajku odvysílá. Opravdu před shlednutím filmu doporučuju si nastudovat hlasy Oty Brouska, Karla Högera, Josefa Beka a Jana Třísky, protože jinak si klidně můžete vypnout eleketřinu a uvidite to samý. Tím však směšňosti nekončí, chování agenta StB v diverzní skupině je fakt nenapadný jak Ajfelda v Paříži. Co upoutalo v této komunistické agitačce mou pozornost, je výskyt herců jako je Jan Tříska, nebo Táňa Fischerová, no nic radši. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • První film Jiřiny Štěpničkové po návratu z vězení. (M.B)
  • Filmovalo se na Zbraslavi, v Sobotce, Železném Brodu a Harrachově. (M.B)
  • Filmový debut Táni Fischerové. (M.B)

Související novinky

Zemřela herečka Táňa Fischerová

Zemřela herečka Táňa Fischerová

25.12.2019

Ve věku 72 let zemřela česká herečka, recitátorka, spisovatelka a politička Táňa Fischerová. Neúspěšná kandidátka na prezidentku z roku 2013 se poprvé objevila na plátně v dramatu Kohout plaší smrt z… (více)

Reklama

Reklama