Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Agitky pronikly do netušených oblastí. Tentokrát je hrdinou malíř, jenž vyznával lidu nesrozumitelné pseudoumění tak dlouho, dokud jej sympatická a samozřejmě uvědomělá dívka nepřivedla na správnou cestu - aby maloval každému pochopitelné obrazy podle regulí socialistického realismu. (oficiální text distributora)

Recenze (22)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Veseloherní agitka nebo spíše jakási fraška podle scénáře od V. Neffa o modernistickém malíři-hrdinovi Janu Xaverovi (K. Höger), jenž vyznával lidu nesrozumitelné pseudoumění tak dlouho, dokud jej jedna sympatická a samozřejmě uvědomělá dívka nepřivedla na tu správnou cestu, tedy aby maloval každému pochopitelné obrazy podle regulí socialistického realismu, pro radost všech pracujících. Tak tam namalujeme třeba traktor ne:-)? Panebože, politická karikatura nakreslená na dětské besídce také nemala chybu. Špatný film, Xaverův domek se hodně brzy okouká, křečovité herecké výkony, mdlé a nic neříkající dialogy, nechtěný vtip, filmu na jeho váze nepřidali, na filmu mě tak zaujalo akorát okolí Lužnice kde se to celé tenkrát točilo a částečně Karel Höger. Jako malý kucí se ve filmu objevily Václav Postránecký a Vladimír Pucholt. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Podobné tendence - v tlaku na srozumitelnost a "přístupnost" umění vidím i dnes, jen trochu jiný žargon. V. Neff napsal opravdu příkladný papírový scénář. Jisté kvality přeci jen ale snímek má - nejvíce v hereckém výkonu Högerově, Baldové a štěku Steimarově. Film také reflektuje mírné uvolnění režimu - reklama už je dovolená, ba přímo žádaná, ženy už se oblékají a češou více žensky - viz Zdenka Procházková. ()

Reklama

Horak 

všechny recenze uživatele

Karel Hoger jako malir, ktery z pocatku nechape, ze doba je nekde jinde. Posleze procitne a zacne konecne malovat srozumitelne obrazky. Nezapomenutelna je urcite scena, kdy si ziskava mistni deti, kdyz na vesnicke slavnosti kresli detem valku jako oskliveho draka a cela akce se zvrhne v detskou mirovou manifestaci. Velmi zajimava je postava zeny vamp Heleny, s takovou burzojou bych teda zadny bratrickovani nedovolil....... ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Mě dát ty buzny komunistický před dům amplion, aby mi tam nějakej soudruh bek vyřvával, že nástup na letní brigádu je v sedum hodin, tak by mi taky nejspíš jeblo. V tomhle boji jsem byl teda jednoznačně na straně zápornýho hrdiny. Navíc hlavní bičizka v halence barvy špatně vyblitý hrachový kaše, budovatelskej kukuč, prdel jak... no klasika. ()

ToddB odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Karla Högera, jak dětem kreslí draka, který po babce sežral i továrnu, říkal jsem si že to je na rok 1956 pěkně odvážná alegorie na komouše. No a pak když drakovi dokreslil helmu SS, jsem pochopil, že tohle je další z řady megadebilních komoušských agitek. Höger je dobrý herec, ale ani ten tuhle sračku nezachránil. ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se také u řeky Lužnice, v Hodonicích, v Praze na Malé Straně a Starém Městě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Film se natáčel v Dobronicích u Bechyně. Most ve filmu představuje barokní kamenný most z roku 1781 ve Varvažově, který vede přes řeku Skalici, a na kterém se nachází barokní kaple sv. Jana Nepomuckého. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama