Reklama

Reklama

Svobodná Čína: Odvaha věřit

(festivalový název)
  • USA Free China: The Courage to Believe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Časosběrný dokument, který doslova šokuje diváky i čínský vládnoucí režim, vstupuje do světa nelítostných politických kampaní, které od roku 1999 zasáhly miliony lidí po celé Číně. Vykresluje období na přelomu tisíciletí, kdy se Čínou přehnala děsivá vlna zatýkání, policejních zátahů a hrubého zacházení s věřícími lidmi, které pokračují i v roce 2012. Sleduje konkrétní příběhy dvou lidí, kteří byli útoky režimu zasaženi. Hlavními postavami jsou čínsko-americký obchodník dr. Charles Lee a bývalá členka Komunistické strany Číny Jennifer Ceng, autorka bestselleru „Svědek historie: Boj jedné čínské ženy za svobodu“. Falun Gong, kterému se oba lidé věnují, je duchovní praxí, jež rozvíjí tělo a mysl na základě prastarých hodnot čínské kultury, zakořeněných v buddhismu a taoismu, které obsahují morální principy, podle nichž se mají lidé v životě řídit. Čínský komunistický režim organizuje od roku 1999 proti následovníkům Falun Gongu rozsáhlé represe a policejní pronásledování. (Moco)

(více)

Recenze (3)

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Už viem, kde a ako sa vyrábajú papuče s Homerom Simpsonom, ktoré vidíme v hračkárstve v Auparku. Spracovaním pútavý dokument a milo ma prekvapilo, že sa tvorcovia pustili do tabuizovanej témy Falun Gongu ()

Moco 

všechny recenze uživatele

Že je pronásledování Falun Gongu čínskou vládou silným tématem, se ukázalo již ve chvíli, když za svoje články o jeho represích získal Pulitzerovu cenu novinář Ian Johnson. Pearlman není jediný, kdo se do zdokumentování tohoto rozsáhlého problému pustil. Jeho snímek je již šestou filmovou stopáží, která se tématu věnuje, ovšem jeho pojetí mělo zatím největší úspěch, což hovoří samo za sebe. Divácká i odborná obec si tedy přijde na své. ()

Související novinky

Festival ProTibet

Festival ProTibet

26.02.2016

Festival ProTibet se uskuteční od 1. do 31. března ve více než 45 městech České republiky. Útěk přes Himálaj, nomádský život nebo život jedné z největších duchovních osobností současnosti – Jeho… (více)

Reklama

Reklama