Reklama

Reklama

Noir

(seriál)
Animovaný / Akční / Drama / Mysteriózní
Japonsko, 2001, 10 h 24 min (Minutáž: 24 min)

Scénář:

Rjóe Cukimura

Hrají:

Hóko Kuwašima, Kotono Micuiši, Tošihiko Seki, Aja Hisakawa, Hitoši Takagi, Taró Arakawa, Šinpači Cudži, Fumihiko Tačiki, Kumiko Higa, Hiroši Janaka (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Půvabnou Korsičanku Mireille Bouquet živí nikoli nezajímavé povolání: jejím denním chlebem je zabíjení lidí na zakázku a nutno podotknout, že ve svém oboru patří k těm nejlepším. Svoji zásadu pracovat vždy a za všech okolností sama je nucena porušit toho dne, kdy ji vyhledá mladičká Japonka Kirika Yumura a žádá po ní, aby jí pomohla poodhrnout roušku její tajemné minulosti: Kirika totiž trpí naprostou ztrátou paměti a jistá si je pouze a jedině svými obdivuhodnými schopnostmi zabijáka. Kirika a Mireille, jejichž osudy jsou jakýmsi záhadným způsobem značně propletené, se za kuriózních podmínek dohodnou na spolupráci a zakládají zabijácké duo „Noir“ – to ještě ale netuší, že toto jediné jméno je vtáhne do víru událostí vskutku monstrózních. Šestadvacetidílný japonský anime seriál se stal jedním z nejoceňovanějších děl tohoto žánru za rok 2001. (kiddo)

(více)

Recenze (68)

vik 

všechny recenze uživatele

Noir je série anime příběhů akčního žánru s příznačnými mystickými prvky a strukturou, která mi příliš nesedla. Jeden díl, jeden příběh plus prvních pět minut rekapitulace z minula. Nebýt malých střípků z hledání pravdy o Kirice, jednotlivé epizody by na sebe ničím podstatným nenavazovaly. Signifikantní je také to, že akční sekvence v závěru každého dílu jsou uvozeny jednotnou zvukovou kulisou a jsou již v předstihu rozpoznatelné. Děj tak bohužel velmi rychle upadá do stereotypu. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Nejsem velký expert na anime tvorbu, ale takovéhle seriály si nechám líbit. Noir mě uchvátil už od začátku a to hlavně díky animaci (perfektní prostředí a postavy) a hudbě, kterou řadím k těm nejlepším, co jsem v televizní tvorbě slyšel. Hudba zde totiž dokáže přesně dokreslit akci i emocemi vypjaté scény. Je originální, působivá a neskutečně silná. Samotný děj je pak rozdělen přibližně do dvou různých polovin. V té první - epizodicky uzavřené - postavy řeší speciální zakázky, má to švih, napětí a celé to připomíná regulérní krimi filmy Bessonova střihu, kde se navíc podíváme do mnoha koutů světa. Další dějství pak poodkrývá klíčovou zápletku seriálu, motivace postav a jejich jednání, tahle část je proto hodně o emocích. Noir pak postupně graduje až k velkému finále, které využívá i poslední vteřiny na maximum. Za zmínku stojí i dominantní postavení žen, které se zde pohybuje od feminismu až k lesbickému podtextu a později i k jeho ztvárnění. Muži tu představují pouze oběti, které jsou ovládány jako loutky. Po skončení seriálu mě přepadlo dilema, stále totiž nevím, zda je lepší Cante Per Me nebo Salva Nos a kterou postavu mám nejraději: Kiriku nebo Chloe? Opravdu těžká volba :) 9/10 ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Riziko spoilerů Nešťastně přeceňované. Tohle oblíbené anime si užívá akci, výtečně tvoří atmosféru, ale ztrácí body v plýtvání časem. Šestadvacet dílů je pro natolik prostý příběh nesnesitelná várka a s polovičním počtem by byl zážitek v důsledku stejně hodnotný, ale plnější. Nejvíc mě mrzí to, jak naprázdno vychází parádní navnazení z úvodu. Ony epizodické mise hlavních hrdinek, které spočívají pouze v zadání úkolu, zjištění informací o cíli a následné akční symfonii, pro mě byly oblažujícím zážitkem a jen jsem trnul, co mi přinesou následná odhalení minulosti. Jenže i taková slast se omrzí a s přibývajícími repetetivními zápletkami přišlo neodvratné zklamání. Mezi dvěma skvostnými dvojdíly Intoccabile a Heartless Assassin je totiž nesnesitelná vata, která by klidně mohla být vystřižena a příběh by se vůbec nenarušil. Ještěže závěrečné epizody v panství chytnou neskutečný drive, jinak by se úvodní pocity dokonalého seriálu začaly měnit do přesně opačného výsledku. Díky velmi dobře poskládanému soundtracku tak na Noir zapomenout ani nejde. Přesto je výhrad až příliš mnoho na to, abych se k seriálu někdy vrátil. A co se týče úplného konce, tomu se zatleskat musí. Závěry, které se dají přebrat šťastnou či nešťastnou cestou, miluju. U Noir ho vzhledem k předchozímu vývoji postav a celkovému vyznění závěrečných minut považuji za šťastný. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Za hudbu má u mě Noir jasných pět hvězd, už od první epizody jsem si hudební stránku zamiloval a obzvláště Canta per me a Salva nos mi zněly v hlavě ještě dlouho po každém dílu. S ostatním už to tak jednoznačné není. Především bych ocenil, kdyby tvůrci neukazovali v každém druhém dílu flashback událostí na Korzice, jen pokaždé o 2 sekundy delší než posledně; navíc finální odhalení toho, co se tenkrát stalo mi přišlo docela nevěrohodné. Další hůře stravitelnou skutečností je zdánlivá neprůstřelnost hlavních hrdinek. Spoustu přestřelek vyhrají díky svým střeleckým schopnostem a chytrosti ( např. 3. díl a popkorn ), ale kupříkladu při souboji na schodech v 16. dílu je musel přesně podle slov Salva nos ochraňovat sám Bůh, protože střeleckou neschopnost protivníků Kiriky a Mireille si jinak vysvětlit nedokáži. Zmíněné nedostatky mi brání dát plné hodnocení, ale jinak se mi Noir velmi líbil a klidně se na něj podívám za nějaký ten čas znovu. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

1.) Dej zatiaľ veľmi hmlistý, no každý si musí všimnúť tú neskutočnú hudbu... 90%. 2.) No s dejom to stále nie je veľmi jasné, ale na konci tuším veľkolepé rozuzlenie. A tá melódia z hodiniek mi bude v ušiach znieť asi do konca roka... 80%. 3.) Až teraz som si všimol aké sú obe baby pekné. Naozaj nádherné! 100%. 4.) Tento krát som si zase všimol, že seriálu chýba jedná podstatná vec, a to krv. V jednom diely je viac ako dvadsať mŕtvych a to bez jedinej kvapôčky? 90%. 5.) Pomaly sa začína črtať niečo, čo by sme mohli nazvať začiatok konca... 100%. 6.) Mačky mám rád, ale začína to byť príliš emotívne... 100%. 7.) Nuda sa nedá úplne vykompenzovať poodhalením niečoho z príbehu. Aj tak nám to poodhalenie naskytne len ďalšie otázky... 80%. 8.) 80%. 9.) Tak toto bola riadna haluz, trochu minulosti hlavnej hrdinky, no veľa sme sa aj tak nedozvedeli. Ale boli tu dve fakt geniálne scény... 100%. 10.) Tak toto sa už začína vyvíjať fakt čudne, som zvedavý... 100%. 11.) 80%. 12.) Pri sledovaní človek neustále uvažuje, čo by mohlo byť toto a čo znamená tamto. Samozrejme nikam to veľmi nevedie a zvedavosť stále rastie. Ale pozerá sa na to veľmi dobre... 90%. 13.) Zo začiatku trochu nudná, no ku koncu veľmi smutná epizóda. Pripadala mi trochu ako filler. A polovicu máme už za sebou... 90%. 14.) 70%. 15.) 70%. 16.) Konečne sa už črtá nejaká pointa, určite to bude veľmi zaujímavé. Už sa teším... 100%. 17.) Tak a máme tu dve veľké odhalenia. Epizóda fakt ako sa patrí... 100%. 18.) Opäť vynikajúci, miestami trochu smutný diel s geniálnou koncovou scénou. Proste Noir 4 EVER! 100%. 19.) 100%. 20.) Niečo takéto sm aj očakával, ale taký odjeb na konci určite nie. Pekný napínak, ale máme tu ešte 6 dielov... 100%. 21.) Tak toto som fakt nečakal... 100%. 22.) 100%. 23.) Musím uznať, že Noir je fakt geniálne vymyslený, všetko do seba pekne zapadlo a teraz... 100%. 24.) Kde zmizli babám cecky? WTF? 90%. 25.) Extrémne napínavá epizóda, zložená vlastne z jedného veľkého súboju. Vedel som, že niekto určite zomrie, a nech to bude ktokoľvek budem revať. A tak som si poreval, ale nie veľmi, našťastie... 100%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (3)

  • V druhej epizóde "Daily Bread" vidíme počas nakupovania Mireille a Kiriky obchod Bee-Train. Je to aj meno jednej zo spoločností, ktoré Noir vyrábali. (Flipper)
  • Postava Miloš Havel je pomenovaná podľa dvoch notoricky známych českých politikov, premiéra Miloša Zemana a prezidenta Václava Havla. (Flipper)

Reklama

Reklama