City of the Dead, The
Horor
Velká Británie, 1960, 76 min
John Llewellyn MoxeyHrají:
Patricia Jessel, Dennis Lotis, Christopher LeePlakáty
Mladá studentka se vydává do zapomenutého městečka, aby zde detailně prozkoumala dějiny upalování čarodějnic. Zanedlouho se však její fascinace starodávným místem mění v noční můru. Historie je zde totiž ještě živější, než se na první pohled zdá. Horor byl natočen roku 1960, stejně jako PSYCHO, s nímž má společnou řadu prvků. (bebsie)
J*A*S*M
No, kostra příběhu je vlastně totožná jako u Psycha, obalení nadpřirozenou omáčkou jí ale dodává něco, díky čemu má smysl věnovat Horror Hotelu alespoň mírně zvýšenou pozornost. Mám samozřejmě na mysli opravdu povedenou mystickou atmosféru. Vesnice utopená v mlze, sklep s pavučinami, kult v černých kápích ... pro tohle mám zkrátka slabost a užil jsem si to, ačkoli film věkem určitě ztratil hodně ze své působivosti. 7/10 Horror movie of the Year(17.11.2010)
tron
Vďakabohu! Už som si myslel, že som do smrti prekliaty mizernými čierno-bielymi kvázi horormi (Phantom Ship, Creature from the Haunted Sea) alebo priemernými kúskami (White Zombie) a toť, poď ho, je tu mrazivý Horror Hotel, nekompromisný predchodca Psycha (no, predchodca, obidva sú 1960...) a Piatku trinásteho!(12.1.2007)
EdaS
Ta podoba s Psychem je víc než zarážející a hodně mi vadila. Jinak film disponuje solidní atmosférou podpořenou více než malým množstvím umělé mlhy, plazící se mezi dekoracemi. :o) Ale vážně - je to příjemný horor staré školy. Download zde(3.6.2006)
MM_Ramone
Mladá študentka Nan Barlowová sa na popud svojho profesora vyberie do malého, zabudnutého, večne zahmleného mestečka Whitewood. Chce tam overiť fakty o hone na čarodejnice. Práve v tejto osade malo dôjsť v roku 1692 k odsúdeniu Elizabeth Selwyn. Ženy, ktorá bola usvedčená z vyznavania dialba a praktikovania čiernej mágie. Lenže zdá sa, že vo Whitewoode nie je všetko v poriadku. História tam stále žije. "City of the Dead" je starý, čiernobiely film s prekvapivo pôsobivou atmosférou, ktorá poteší aj súčastných priaznivcov horrorovej kinematografie. ***(16.11.2009)
Ruut
Dnes už samozřejmě nevyděsí a místy je nechtěne směšný, ale atmosféru má a patří mezi nejlepší černobílé horory. Ovšem kdo chce dokonalý starý gotický horor at šáhne po Haunting z roku 1963.(1.12.2007)
Fingon
70%. Atmosféra sice Wiseova Hauntingu nedosahuje, ale i tak je to docela slušný snímek...(23.11.2007)
Javert
Čarodějnický oldschool horor, který stojí primárně na Christopheru Lee, jenž i přes to málo prostoru, co dostává, vyzařuje zvláštní temné vlny i skrz obrazovku. Ty spolu s všudypřítomnou umělou mlhou a ponurými kulisami amerického městečka plného opravdu velice divných lidí vytváří nezapomenutelnou a velice hutnou atmosféru. Dle mého skromného názoru je Horror Hotel/The City of the Dead atmosféričtějším a zábavnějším filmem než tolik vychvalované Haunting.(13.4.2009)
Bloody13
Kdo má rád Black Sunday od M. Bavy, ten si jistě zamiluje i tenhle skvost. City of the Dead dominuje hlavně neopakovatelnou gotickou atmosférou malé vesnice s podivným obyvatelstvem, asi tou nejhustější mlhou na jeden metr čtvereční, kterou můžete v hororu spatřit, tajemným průvodem v černých kápích a malým, za to velmi působivým hřbitovem. Christopher Lee spíše přicmrndává, ale naštěstí je tu Patricia Jessel, jež se zhostila své role upálené čarodějnice naprosto fantastickým způsobem. Největší chybou budou asi jen zdejší komentáře upozorňující na řadu podobenství se slavnějším Psychem, díky nimž jsem přišel o největší twist filmu. Pro mě je tenhle černobílý kousek rozhodně o třídu lepší, než tolik přeceňovaný The Haunting z roku 1963, který s ním ale nemá nic společnýho.(29.4.2011)
strougy
Podařený horor ze staré anglické školy, kde se místo explicitního násilí a vybíjení omladiny sází na pomalu budovanou atmosféru pomocí klasických ingrediencí: spousta mlhy, nevraživě se tvářící obyvatele středověce vypadajícího městečka, tajemné zvuky a upřené pohledy za doprovodu náležitě strašidelné hudby. Velmi kvalitní a bohužel podle počtu místních hodnocení málo známý kousek, který rozhodně stojí za vidění.(6.11.2009)
YURAyura
Povedeny kratky horror ze stare skoly, o studiu carodejnictvi ve Withewoodu, ktery hodne pripomene Psycho. Najdou se tu sice klisovite zabery, ale na druhou stranu je to s minimem prostredku (snad temer vse je natoceno v interierech, cernobily film, mlha, svizny strih, depresivni hudba) schopne vyprodukovat mrazivou ATMOSFERU, ktera se dnesnim tvurcum nezadri udelat ani pozitim sebelepsich efektu nebo hektolitru krve. Hlavu dolu...(25.3.2006)
Koly
Takové skvělé horrorry se už dneska prostě netočí. Je to škoda sakra. Režiséři sraček typu House Of Wax (2005) by se měli podívat, jak má správný horror vypadat. Hlavní doménou filmu je jeho SMRTÍCÍ atmosféra. Černobílý obraz v kombinaci s všudypřítomnou mlhou a skvělými chorály uctvívačů ďábla na mě měl opravdu zničující (v tom nejlepším slova smyslu) účinek. Akorát Christopher Lee tam toho teda moc nenahrál. No ale i tak to fungovalo výborně. Každý, komu se líbila Bavova BLACK SUNDAY, by se měl po tomhle snímku poohlédnout. Jasný plný počet!(24.3.2006)
Duke90
Atmoska tam byla, to ne ze NE! Podobnost s daleko vyspelejsim Psychem mi samozrejme take vubec nevadila a ty mlhou zahalene hrbitovy byly primo nadherne... Tak proc jen 3 ? To je uplne jednoduche. Nebo aspon pro me to jednoduche je.... Az prilis jsem se tesil na mladeho Christophera Lee v zaporne roli a jeste k tomu v hororu, jenze kolikrat se ve filmu ukaze ? Podle plakatu jsem doufal, ze bude celemu snimku "velet", ale to ani nahodou. Ostatni herci me svymi vykony temer "minuly" a Christopherova absence v 80% filmu me proste strasne stvala. Za tu atmosferu si ale snimek ty 3 hvezdicky nakonec vydobil....(15.2.2012)
dr.Orlok
Opravdu zábavný film. V každém exteriérovém záběru je umělá mlha, výborné je taky "déja-vu" v druhé polovině( hodně připomínající Psycho - uvedené do kin ve stejném roce ), stylové výrazy v tváři Ch.Leeho a divili byste se co všechno zvládne člověk po autonehodě s nožem v zádech !!!... na tomto filmu je oprvdu několik skvělých věcí kvůli kterým stojí za to jej shlédnout. A to i přesto, že rád a hojně používá zaběhnutá klišé...____Tento film byl původně zakázán ve Finsku, kde se obnovené premiéry dočkal až v roce 1990(29.9.2005)