Reklama

Reklama

Im toten Winkel - Hitlers Sekretärin

  • USA Blind Spot. Hitler's Secretary (festivalový název)

Obsahy(1)

Traudl Junge byla od roku 1942 osobní sekretářkou Adolfa Hitlera. Tento devadesátiminutový dokument - rozhovor natáčený statickou kamerou - přináší neopakovatelné svědectví ženy, která strávila několik v let v bezprostřední přítomnosti "Vůdce". Film nabídne krátký pohled na atentát na Hitlera spáchaný plukovníkem Stauffenbergem, který dal vzniknout americkému velkofilmu VALKÝRA. Cítí Traudl Junge spoluodpovědnost za největší genocidu v dějinách lidstva, a věděla o ní vůbec? Jaký byl vlastně Hitler jako "člověk" a jak působil na ostatní?
"Slovo láska jsem z jeho úst nikdy neslyšela. Nikdy se také nezajímal o jednotlivce, o člověka nebo o lidskost. Neustále se zabýval jen abstraktními pojmy - nadčlověk, národ, Velkoněmecká říše..." Tolik krátké svědectví z filmu.
Traudl Junge (dívčím jménem Humps) se narodila roku 1920. Od roku 1942 až do konce války byla Hitlerovou osobní sekretářkou. Po válce se na několik měsíců ocitla v sovětském zajetí, posléze se vrátila do rodného Bavorska. Pro nízký věk byla úředně "odnacifikována" a prohlášena za nevinnou ve věci spolupráce s nacisty. Nikdy nebyla členkou NSDAP. Přes padesát let o svých zážitcích a vzpomínkách mlčela. Podle jejích svědectví a deníků byl natočen PÁD TŘETÍ ŘÍŠE, v němž se objevuje několik krátkých záběrů z tohoto dokumentu. (Erlkönig)

(více)

Recenze (3)

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Traudl Junge byla od roku 1942 až do samotného konce v roce 1945 osobní sekretářkou Adolfa Hitlera. Dokument je osmdesátiminutovým statickým pohledem na její starou tvář vyprávějící fascinující příběh, nic víc. ()

jerrik7 

všechny recenze uživatele

Před zhlédnutím tohoto filmu jsem už četl stejnojmennou knížku a viděl film "Pád třetí říše". Oba tyto dokumenty vznikly na základě této nafilmované výpovědi Traudl Junge a téměř doslova a do detailu říkají totéž. Přesto nebo právě proto film pokládám za fascinující dokument. ()

Reklama

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Rozhodně si zaslouží tento dokument 5hvězd možná i více za tuto zpověď... Konec "Třetí říše" je zde jasně a přehledně zprostředkován z první ruky... Doporučuji v němčině si ho poslechnout pro autentičnost... Ten konec rozhovoru vše vystihuje - " Ich glauge, ich beginne mir jetzt zu verziehen." ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama