Reklama

Reklama

Od stupně k stupni

  • Dánsko Afgrunden (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Krátkometrážní film z roku 1910 pojednává o milostném trojúhelníku, který nastane po příjezdu cirkusu do města. Mladá žena jménem Magda se bezhlavě zamiluje do cirkusového herce Rudolpha a odchází od svého muže Knuda. Nakonec se ukáže, že její nový partner není tak vysněný, jak by si Magda představovala, a začíná jí být nevěrný. Oba se pak musí živit tím, že Magda hraje na klavír v zahradní restauraci, kde jí Knud zahlédne a požádá ji o schůzku. Rudolph to dovolí, protože si myslí, že Magda vydělá nějaké peníze prostitucí. Nakonec se ukáže, že Knud se chce k Magdě navrátit, ale v tu chvíli do pokoje vpadne Rudolph. Jak nakonec celá zápletka dopadne? (Jimmy15)

(více)

Recenze (8)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

A chtělo by se dodat: „A až k tomu nejnižšímu“. Nebo také: „Chtěla dostat kovboje, což se jí nakonec podařilo“. Krátký příběh o milostném trojúhelníku (ve složení: zamilovaný hlupák-poblázněná nevděčnice-vyčůraný floutek), který toho sice moc nenabízí, ale velmi rychle uběhne a jednotlivé části jsou tak vhodně sestříhané, že nepůsobí nějak zvlášť useknutě a přitom ukazují to nejdůležitější. I když to jediné, co si divák z filmu pravděpodobně odnese, je asi jen ten žhavý taneček (který mohl být ve své době považován i za celkem dost „erotický“), což ovšem není zrovna moc. Celkově hodnotím průměrem. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

První žena dánského filmu Asta Nielsenová jako jedna z prvních hereček na plátně zosobňovala osudové ženy, jejichž konání vždy spěje do realisticky vyhrocených situací. S manželem Urbanem Gadem vstoupili do evropské kinematografie melodramatickým příběhem zhrzené lásky. Magda utíká před klidným a zajištěným vztahem do náruče potulného cirkusového artisty, kde brzo poznává, že její náhlé štěstí bylo jen mihotavým pozlátkem. Nový nápadník postupně stupňuje neotesané agresivní chování a Magdu začíná podvádět. Sentimentální finále v tragickém duchu následně zpečeťuje osud nevinné dívky smýkané koloběhem života. Ano, Afgrunden zdaleka nepatří k pilířům dánské kinematografie, ale narozdíl od např. italské melodramatické produkce (Francesca Bertini) naštěstí není tak afektovaným a přepatetizovaným. Největší zásluha samozřejmě padá na hlavu Asty Nielsenové, která si uvědomovala, že přehnaná gestikulace na kameru dosahuje nechtěně teatrálního účinku. Svoji mimiku tedy držela v mezi a letmými pohyby jen naznačovala stav hrdinčina nitra. Velkou výhodou tehdejšího severského filmu bylo i volné nakládání s mravy – rozpustile lascivní country tanec předčil moje očekávání. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Wow, Asta Nielsen válí... Umírněná gestika, emoce a úžasný sexy taneček. Ačkoli jsem těm dánským mezititulkům nerozuměla ani slovo, byla jsem velice příjemně překvapená. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ženy sú hlúpe! Sú? Sú! A mi chlapi sa takisto nemôžme vyhovárať na lepšie mozgové pochody, ako nežnejšia polovička planéty. Sme totižto zdrojom rôznych problémov, a pritom rovnako nerozvážny. Nikto si nevie ( nechce? ) ustrážiť niečo, čo ho z dlhodobého hľadiska robí ( a stále robiť bude ) šťastným. Tento film sa pokúsil už v rannom období kinematografie ničo takéto vypovedať. Statické ( vzhľadom na techniku filmovania ), prehrávané ( vzhľadom na herecké výkony ) a revolučné ( vzhľadom na ten sexy taneček uprostred snímku ). ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Emancipační drama jak má být. V hlavní roli žena, femme fatale, umělkyně, relativně samostatná. Zaseknutá mezi dvěma chlapy, slušňákem a cirkusákem, ze sebe ale dělá nánu a velký kus své samostatnosti zahazuje. Velký, ale ne všechen. Na takhle starém filmu se toho nedá moc objektivně hodnotit. Význam pro dobu je spíš záležitostí pro filmovou vědu, ne pro laickou kritikum, ač právě zde je relativně silná ženská postava plusovým bodem. To hlavní, čím se ale může tahle etuda o propadu lidské bytosti až na samotné dno pochlubit, je stále funkční emocionální náboj. Nehledě na lehké opovržení, které jsem k hlavní postavě choval, jsem s ní cítil a její příběh ve mně vyvolával přesně ty pocity, jaké byly panem Gadem zamýšleny. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Krátký příběh jednoho milostného trojúhelníků, který je sice vcelku zajímavý, ale až na zde zmíněný tanec není v ničem výjimečný. Za zmínku ještě určitě stojí výkon Asty Nielsen a povedené tragické finále. 55% ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas je skvělé pustit si němý film a ještě k tomu více jak 100 let starý. Mám moc rád filmy podobného typu. Vyzařuje z nich krása doby, ve které jsou točeny, luxusní móda a vše s tím spojené. Kdyby byla ta možnost, tak neváhám a okamžitě v téhle době žiji. A k filmu, hezký příběh a k tomu ten klavírní doprovod pecka. Asta Nielsen hrát umí a určitě tohle nebyl poslední film, který jsem s ní viděl. ()

Reklama

Reklama