Reklama

Reklama

Dramatický příběh o překonání lidského zla, o přátelství a zrodu lásky
Erikovi je 18 let a jeho životem se táhne linie násilí a konfliktů. Po vyhození ze školy, je poslán na internátní školu Stjärnsberg. Ta má být poslední šancí jak jej odtrhnout od starého života a vrátit zpět ke studiu. Na internátě se ale dá zlu těžko uniknout - panuje zde systematický teror páchaný na mladších studentech. Dokáže Erik zlu čelit, aniž by porušil pravidla a riskoval tak své vyloučení a celou budoucnost? Zlo mezi námi je dramatický příběh o mezilidském násilí, ale také o opravdovém přátelství a zrodu lásky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (751)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek! Každým lepším filmem se táhne určitá niť. Ta diváka nutí film dokoukat, udržuje jej v neustálém napětí, jakým směrem se bude děj vyvíjet. Nití tohoto výtečného švédského dramatu o násilí je, kdy už konečně bude moci hlavní hrdina rozkopat držku člověku, který mu činí ze života peklo. A povím vám, že je to neuvěřitelně silný příběh, znamenitá podívaná a nezapomenutelný zážitek! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jak začít. Velmi mne idivilo, že sám POMO měl problém se identifikovat v období, ve kterém se film odehrává... Vždyť je to zcela jasný začátek šedesátých let ve Švédsku! Auta, obleky a i účesy , vše sedělo... Hlavní hrdina má velký idol Jamese Deana a poslouchá Elvise... Z elpíček na pokojích ze starých gramofónů se ještě pořád linou spíše taneční šlágry doznívajícíh padesátek, ale už je nabourává dravý rytmus rokenrolu... V zasazení filmu od nějaké ,,timeline'' jsem problém neměl. Problém jsem měl s hlavním hrdinou. Nepochopil jsem jak největší tvrďák třídy, se kterým si neví rady ani školní rada a který knokautuje kohokoliv koho chce, se nechá doma až mučednicky řezat... Nepochopil jsem proč po opuštění první školy a nástupu na internát v kurzu sebeobětování pokračuje. Jen z důvodu hrozby z vyloučení a poslední možnosti dokončit studia? Jen kvůli matce? Když už se dal na cestu odporu proti zažitému trendu šikany starších, proč něco akceptoval a něco ne? Nechává si říkat Krysa, akceptuje práce za trest a nucené víkendové pobyty ve škole, ale nevyčistí mazákům boty? Tohle bylo strašně nevyvážené a až ke konci se konečně začne chovat normálně. Stejně tak hlavně závěrečný způsob šikany už byl málo uvěřitelný. Jistě se po válce šikanovalo na intrech a dalších místech kde se točila mládež... Jsem si jist, že někde to určitě bylo drsné a že tam šlo i o život. Ale zrovna internát z filmu, kde část studentů byla dokonce šlechta... Tomu přezírání vedení školy těchto věcí prostě nelze věřit. To by si škola nemohla dovolit. Obzvlášť po tom co je Erikovi zmrzačen kamarád, jehož bohatí rodiče jej nakonec ze studií dokonce stáhnou... Erik řeší ztrátu kamaráda, jeden z kantorů vyčítá žákům hrubé chování na jehož základě nejlepší student odešel (a není jediným kdo ví jak to u mazáků chodí) a jinak nic.... žádná žaloba školy, žádné vyšetřování.. nic. SPOILER !!! Proto závěrenčný vstup Erikova právníka a Erikovo náhlé uvědomnění si porušení zákonů vyznívá jak ze špatného románu. Erik psychicky ztrestá hlavního strůjce všeho zla a ten mu už zázračně dá pokoj a Erik zdárně dostuduje. A co dál. Co bylo se šíkanou ostatních, vyšetřovalo se něco po Erikově zpětvzetí do školy? Nedozvíme se nic. Tahle nevyváženost vyprávění a i chování samotného Erika filmu ubralo jednu hvězdičku, protože jinak to mělo skoro na 90%. Ta postupně gradující šikana v prostředí, kde nováček byl chtě nechtě mlet těmi většími a základní pravidlo bylo nevyčuhovat a nesměřovat na sebe pozornost...bylo skvěle zpracované. * * * ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný mravoučný film o postavení se zlu v okolí i v sobě samotném. "Společenskokritický" aspekt mě tady nijak nedojímal, na to to bylo příliš primitivně schématické. Je snadné vytvořit kulisu dokonalého pokrytectví a na tomto podkladě "nemilosrdně odhalovat" pokrytectví. Možná mám taky problém s tím, že se film snaží ukázat něco, co je už dávno očividné. Ale na to, že se jedná o maistreamovou záležitost, to bylo dobré. První půlhodinu jsem stále váhal, jestli se mám vůbec dodívat. Pak už mě to chytlo, jak si hrdina získával mé sympatie. Myslím, že by film byl o třídu lepší, kdyby se ze začátku blíže zabýval Erikovou minulostí. aby bylo na čem postavit jeho přerod. Na druhé straně oceňuji působivost, herectví i dokonalou klasickointernátní kulisu. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Strhující film, který zaslouženě získal nominaci na oskara a škoda jen, že také nevyhrál. Během celého filmu sympatický hlavní hrdina prožívá naprosté peklo a postupem času jsem k smrti nenáviděl otčíma a dva bad boys. Avšak závěr je naprosto emotivní, že jsem skoro nedýchal a krev v žilách ve mě valila neuvěřitelným tempem. I teď když píši tento komentář, tak ve mně přetrvávají emoce z tohoto perfektního a silného snímku, který mohu jen doporučit, jelikož vás zaručeně nenechá chladným. Paráda, mé hodnocení 5 hvězdiček... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No tak musím přiznat, že jsem čekal něco trochu emočně silnějšího. Podobně zaměřený film Klass mě zaujal mnohem víc, což je dáno tím, že situace na českých gymnáziích se podobá spíše jemu, než chlapecké internátní škole z Ondskan, tudíž se mi lépe vciťovalo (a popravdě - nevěřím, že se něco takového v civilizované Evropě tímhle způsobem děje). Samozřejmě i tento film nějaké emoce vyvolat dokázal, ale vůči Klass mám požitek stěží poloviční. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Film je založen na knize Jana Guilloua. Ten navštěvoval stejnou školu a knihu založil částečně na vlastních prožitcích. (HellFire)
  • Linda Zilliacus, představitelka Marji, mluví ve filmu finsky s finským přízvukem. Ve skutečnosti však mluví finsko-švédským přízvukem, což je rodný jazyk všech Švédů narozených ve Finsku. (Spike17)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama