Hadí jáma a kyvadlo

Horor

Západní Německo, 1967, 85 min

Harald Reinl

Peter Thomas

Hammer meets Saw meets Vinnetou. Horror movie of the Year(22.1.2012)

Milé překvapení, jeden z nejlepších a nejstrašidelnějších goticky hororových filmů, který se mi podařilo v poslední době shlédnout, ač u nás stále neznámých tak perfektních. Olda-Lex Barker pro něj v opravdu nezvyklé dvojroli Rogera Monta Elisa/Roger von Marienberg. S ním si tu ještě zahrála bývalá filmová "Ribanna"- Karin Dor, a k dokonání vší hrůzostrašnosti si tu "leckdy" nechtěnou zápornou roli, nakonec střihl sám hororista Christopher Lee-Frederic Regula, Graf von Andomai, který byl opravdu děsivý a ve své roli velmi přesvědčivý. Film měl doopravdy temnou, místy téměř morbidní atmosféru, všude plnou temných chodeb a kobek, bažiny, močály, mlha a uprostřed nich tajemný hrad s laboratoří a s hrůzostrašnými mučícími a rozčtvrcovacími nástroji a navíc s dvanácti panny jedním sluhou-upírem a s upírem coby vládcem podzemí. Hudební kulisa byla též lahůdka. Kdo neviděl neuvěří. Německá odpověď na americké "Pit and the Pendulum" od A. E. Poea (příběh) a režiséra Cormana. Už úvodní scéna bere dech, kdy nevíte co se předem stane. Temná dlouhá hradní chodba ve které jde Lex Barker jako soudce, zakuklený kat a nějaký poskok s lucernou, dlouhé chodby myjí téměř bez úhony a nakonec se zastaví u dveří jednoho odsouzence, poté ho vytáhnou, kat mu nasadí na obličej zlatou masku.. Posléze však už vidíme nějaké náměstí - prostranství plné lidí které čekají na odsouzení zmíněného odsouzence, který zde je přivázán za všechny končetiny ke koním. A pak už se čeká jen na katovo seknutí a pacholci pošimrají koně a muž je rozčtvrcen. Pěkné bylo i to rozkejvané a nabroušené kyvadlo nad Barkerovým tělem, stačilo opravdu kousek a byl napůl. Film má hodně společného i s Herzogovým Nosferatem a s produkcí Hammeru, a troufal bych si i říct že se tady tvůrci zřejmě nechali trochu i inspirovat, tedy tvůrci Nosferata.(28.3.2007)

Výborná parodie na produkci Hammeru. Teda jestli to byla parodie... /Festival otrlého diváka 2009/(15.2.2009)

Film k motivům gotických hororů přistupuje stejně jako vinnetouovky k žánru westernu. Balancuje tedy na hraně parodie a naivně hloupoučké pocty, zatímco prostředí využívá jako pouhou kulisu pro prostoduchá dobrodružství hrstky šablonovitých postav (hrdina bez bázně a hany, dívka v nesnázích, bodrý světoběžník a zlotřilý lump). Hadí jáma a kyvadlo (viz Festival otrlého diváka 2009) je především béčková zábava s absurdním dějem, nulovou vnitřní logikou a smyslně dráždivou Karin Dor (Vinnetou už nikdy nebude jako dřív).(28.1.2009)

Strašně roztomilá pohádka, kde se sem tam mihne kostlivec nebo umrlec. Skoro tak zábavné jako filmy Eda Wooda.(15.2.2009)

Drsný snímek z dílny proslulého Reinla. Opět hrdinný Lex Barker proti mystickému Christopheru Leeovi.(8.8.2008)

Horor tak blbý, až je zábavný. Vinnetouovský režisér obsadil své oblíbené herce a proti nim postavil hororového krále Christophera Lee. Žánrově vypadá aspoň místy výprava, zbytek má často blíže k Tajemství hradu v Karpatech než k E. A. Poeovi. Tím nemyslím jen herecké výkony, ale hlavně to, jak je to natočené. Ač je tu třeba poprava rozčtvrcením, výsledkem je horor bez krve, sexu a vulgární mluvy - prostě ve všech ohledech splňující normy označení „do 12-ti let nevhodné“. Ideální přechod mezi pohádkami Juraje Herze a horory pro dospělé.(16.2.2009)

Skutečně zvláštní směska hororu a parodie, kde krásně temná hororová atmosféra vznikající z obvyklých žánrových propriet jaké představují opuštěný hrad obklopený hustou mlhou či temný les plný pověšených lapků dostává neuvěřitelně komickou úroveň díky prkenému ( mírně řečeno ) herectví Lexe Barkera či Karin Dor a dialogům, které jim scénář vkládá do úst, zejména vysvětlení proč sluhu nezraňují kulky mě dostalo do kolen...(16.2.2009)

[Festival otrlého diváka 2009] …(15.2.2009)

Pitoreskní německá „Grausmärchen“ ve stylu gotického hororu s jednoduchými, ale působivými efekty. Lex Barker a Karin Dorová jsou pohádkově malebný pár, který přesně zapadá do barev fantaskního romantismu 19. století, rozporuplná postava podivného „kněze“ Fabiena (vynikající herectví Vlado Medara!), a obskurní zjev Regulova sluhy Anatola...Pro mne je tento film výtvarná lahůdka, a jak to u Haralda Reinla bývá, tak moc líbivá, že míří až k hranici půvabného kýče. Katolická symbolika je tu použita významově správně, nejen jako dekorace bez hlubšího pochopení. Navíc je sympatické, že i sem Reinl dokázal vpašovat střípky svěžího humoru. A hudba Petera Thomase, místy téměř jazzová, je také zajímavá. I přesto, že se v podstatě jedná o ne příliš hlubokomyslnou a eklektickou oddechovku, zastávám názor, že je to kvalitní filmové umělecké dílo, které nebylo dodnes doceněno. Koncem 60. let totiž diváci chtěli již více krve, ještě více násilí a samozřejmě sex, k čemuž se Reinl nesnížil. Škoda, že "Hadí jáma a kyvadlo" byla prvním a bohužel i posledním ze zamýšlené série německých hororů, které mohly konkurovat britské produkci Hammer...(2.2.2008)

• seeker23

"Mě už pověsili, už jsem mrtvý. Ale když vás odříznou včas, získáte imunitu vůči kulkám."(26.2.2009)

,,NIE JE TO ONO. JEJ KRV MI DÁ ELIXÍR, KTORÝ POTREBUJEM PRE VEČNÝ ŽIVOT, ALE ONA NEMÁ DOSŤ STRACHU." __ Dokiaľ som si film nepozrel, nerozumel som jeho označovaniu za paródiu, keď v popiske nemá napr. žáner komédia vôbec uvedený. Je to vlastne strašná kravina, ale ak sa správne naladíte čaká vás slušná zábava i keď 80 minútovú stopáž je tu paradoxne skôr prepísknutá, keď polovicu z nej zaberá cesta v kočiari na ,,Drakulov" hrad. Pobavila ma tam scéna, keď kočiš informuje starého Shatterhanda, že sa blížia do stredu Vrchoviny, pritom po nejakých kopcoch široko-ďaleko nič.(20.2.2010)

Roztomilý horror, který čerpá inspirace všude možně: úvodní scéna připomene Bavovu Masku Satana, obrazy na hradě jsou inspirovány H.Boshem, rázovité postavy městečka jakoby vypadly pro změnu z obrazů P.Bruegela a hrad je papundeklovější než kašírované kulisy Hammeru. Dobrodružná cesta statečného Barkera a půvabné Dorové připomene českého Fantoma Morrisvillu. Les je nádherně strašidelný, plný starých pokroucených stromů v mlze, na jejichž větvích jsou zaklesnuty lidské ostatky - ruce, nohy, lebky, ale i celé mrtvoly, ba, celý les oběšenců dělá veselou společnost poutníkům na hrad Draculy, pardon, Reguly (prý byly problémy s právy, a tak stále stejně vypadající Lee se změnil na Regulu). Elixír života dá vzpomenout nejen na upírské horrory, ale i na naše pozdější Herzovo Deváté srdce (možná, že se zde autor scénáře Jos.Hanzlík inspiroval). Příjemně si lze užít interiéry hradu se všemožnými pastěmi, zbraněmi a mučícími nástroji, lebkami, chodbami a dokonce! živými supy (většinou v těchto filmech bývají loutky, které použili i tvůrci Conana u Stromu smrti). Hudba je místy temná, pak rozverná, občas čekáte, že se na planině objeví indiáni, jako celek však film baví, což je hlavní.(11.2.2012)

Opravdu moc pěkný horor s moc pěknou Karin Dorovou, skvělým Lexem Barkerem (bylo hezké je vidět oba společně jinde než na divokém západě:-)) a ještě lepším Christopherem Lee. Atmosféra hrůzostrašné cesty k zámku - černí jezdci na koních, stromy plné oběšenců, zmrzačené zbytky lidí, starý hřbitov. Zámek jako z pohádky - tajné chodby, dveře, které se zavírají a otevíraj sami, mříže, mučidla, podzemní laboratoř, krysy, štíři, hadi, zdi pomalované psychedelickými kresbami, nemrtvý sluha a z mrtvých vzkříšený hrabě Count Regula (zkuste si to rychle vyslovit a uvidíte, že podobnost s Count Dracula není asi jen náhodná). Děj je celkem jednoduchý, postavy se občas chovají trochu naivně a nelogicky, ale to vše je vyváženo výše popsanou úžasně temnou atmosférou a skvělými herci.(28.10.2008)

Nikdy predtým ma nenapadlo že starý známy Old Shatterhand-Lex Barker hral vôbec v nejakom horrore.A režisér Harald Reinl že režíroval tiež nejaký horror,tak to už vôbec nie.Aj keď s veľkým prekvapením musím uznať že tento horror je naozaj dobrý.A to aj po vizuálnej stránke.Staré nepriateľské mesto,lebky,mŕtvoly,supy,mučiareň,desivý hrad s obrovským množstvom chodieb,to všetko je v tomto filme.Film pripomína filmy od talianskeho režiséra Bavu.A tá jama s hadmi bola tiež výborná.Ale je to aj zábava a film ma svoje kúzlo.Aj keď dosť morbídne,ale má.Aj Christopher Lee je ako skoro vždy výborný.Akurát hudba mohla byť iná,moc sa do toho filmu nehodila.(24.9.2009)

• bartias

Oldshatterhandovský Lex Barker se setkal s draculovským Christopherem Lee ve vyloženě pitomém, laciném hororu z konce 60. let, Byť je inspirovaný slavnou povídkou Edgara Alana Poea a sází narážky na strašidelné klasiky, je tenhle film tak trapný, až je zábavný - ale vždycky jenom na chvíli. Absurdnost scény, ve které se Lex Barker osvobodí zpod čepele smrtícího kyvadla, si zaslouží aplaus.(16.2.2009)

Tak tohle bylo kouzelný. Vůbec netuším nakolik to tvůrci mysleli vážně a je mi to celkem jedno, protože jsem se skvěle pobavil. Festival Otrlého diváka (2009).(17.2.2009)

Tohle jsem před x lety viděl na Pro 7 či RTL co mě utkvělo v paměti je kyvadlo a hadí jáma velice působivé gotické.(1.8.2008)

Skvělý gotický horor viděný pod názvem The Torture Chamber Of Dr Sadism. Děj divákovi předkládá hrůzný zážitek advokáta Rogera, kterého si zahrál svým typickým způsobem Lex Barker, a mladé baronesy Liliany. Hrdinové jsou pozváni hrabětem Regulou na zámek Adomai, kam je doprovází svérázný duchovní a mladičká společnice baronesy. Po děsuplné cestě kočárem je však na zámku čeká děsivé překvapení a smrtelné pasti. Snímek díky své kratičké stopáži pěkně plyne a za doprovodu trefné filmové hudby nemůže diváka začít nudit. Místy počin vytváří opravdu hustou atmosféru, dočkáme se mlhou zalitých lesů a hřbitova, cesty lemované oběšenci a torzy těl rozsetých po stromech, tajemného zámku, kde jsou chodby obloženy lebkami a v neposlední řadě důmyslných mučících a vražedných přístrojů, ve kterých se naši hrdinové ocitnou. Film silně připomíná produkci studia Hammer a dokonce si zde noblesně vystřihl roli hraběte Reguly sám Christopher Lee. Nemám co vytknout, u mě jasný plný počet.(17.4.2009)

Old Shatterhand The Vampire Slayer! Moc pěkné exteriéry, občas výtvarně velmi působivé scény, mužný Lex a krásná Karin, správně nemrtvý Christopher Lee, nahromadění všech možných pitoreskních a romantických atributů z gotické literatury, ale triky velmi nedokonalé a celkově často až nechtěně srandovní a naivní. Být rok výroby o takových 10-20 let pozdější, bral bych to jako povedenou parodii. Opravdu spíše štrašidelná pohádka než horror. Své kouzlo ten film však má, ač asi zcela jiné, než zamýšlel režisér.(6.7.2010)