Reklama

Reklama

Hadí jáma a kyvadlo

  • Západní Německo Die Schlangengrube und das Pendel (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

„Gotický horor“ německého režiséra Haralda Reinla s oblíbenými herci, známými se slavných filmových mayovek (Lex Barker, Karin Dorová, Vladimir Medar). Hlavními postavami jsou mladý advokát Roger z Marinebergu a baronesa Liliana z Brabantu, kteří jsou pozváni tajemným hrabětem Regulou (narážka na hraběte Draculu) na zámek Andomai. Zde se dozvídají šokující skutečnosti o svém původu a zažívají okamžiky plné děsu a hrůzy. Příběh se odehrává v 19. století a je plný klasických hororových prvků na pozadí reality německého kulturního prostředí s katolickým koloritem a symbolikou (událost Velkého pátku, posvátnost křížku, mariánská medailka) i nevysvětlitelných nadpřirozených jevů (tajemní černí jezdci, záhadná zmizení apod.). Barvitý a napínavý scénář Manfreda R. Köhlera je velmi volně zpracován a s literární předlohou E. A. Poea má pouze společný vražedný nástroj kyvadlo. (Mariin)

(více)

Recenze (54)

hrona 

všechny recenze uživatele

Hadí jáma a kyvadlo, je film, který dnes vykouzlí v určitých situacích úsměv na tváři, než zděšení, ovšem není to díky tomu, jak, ale kdy toto dílko kdo viděl. Dnešní děti a diváci, kteří toto uvidí si jednoznačně musí brnkat na čelo, co že je to za tupost, která je označována za horor. Ovšem ti starší, kteří vyrůstali na filmech přelomu 80 a 90 let, nemluvě samozřejmě o těch starších, svým způsobem film musí ohodnotit převážně kladně. Film působí i se svými lacinými triky ( výprava připomíná spíše inscenační pohádku ČT) opravdu velice tajemně až strašidelně, herci z Vinnetouovek hrají, seč jim síly stačí, a záhadný Christopher alias hrabě Ragula, je tajuplný, jako ve všem svých záporných postavách. Celkové dílko, které je inspirováno jak už název napovídá povídkou E.A. Poa, působí vskutku jako gotický horor se správně ujetými nápady ve formě vraždění a bubákovskými efekty. Byť nejsem fandou hororového žánru, trošku i nadhodnocuji, přes to za mě jeden z těch lepších strašidláků, které na mě působily víc, než kdejaké potoky krve, duchařinky, či vraždící maniaci dnešní doby. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Old Shatterhand The Vampire Slayer! Moc pěkné exteriéry, občas výtvarně velmi působivé scény, mužný Lex a krásná Karin, správně nemrtvý Christopher Lee, nahromadění všech možných pitoreskních a romantických atributů z gotické literatury, ale triky velmi nedokonalé a celkově často až nechtěně srandovní a naivní. Být rok výroby o takových 10-20 let pozdější, bral bych to jako povedenou parodii. Opravdu spíše štrašidelná pohádka než horror. Své kouzlo ten film však má, ač asi zcela jiné, než zamýšlel režisér. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pitoreskní německá „Grausmärchen“ ve stylu gotického hororu s jednoduchými, ale působivými efekty. Lex Barker a Karin Dorová jsou pohádkově malebný pár, který přesně zapadá do barev fantaskního romantismu 19. století, rozporuplná postava podivného „kněze“ Fabiena (vynikající herectví Vlado Medara!), a obskurní zjev Regulova sluhy Anatola...Pro mne je tento film výtvarná lahůdka, a jak to u Haralda Reinla bývá, tak moc líbivá, že míří až k hranici půvabného kýče. Katolická symbolika je tu použita významově správně, nejen jako dekorace bez hlubšího pochopení. Navíc je sympatické, že i sem Reinl dokázal vpašovat střípky svěžího humoru. A hudba Petera Thomase, místy téměř jazzová, je také zajímavá. I přesto, že se v podstatě jedná o ne příliš hlubokomyslnou a eklektickou oddechovku, zastávám názor, že je to kvalitní filmové umělecké dílo, které nebylo dodnes doceněno. Koncem 60. let totiž diváci chtěli již více krve, ještě více násilí a samozřejmě sex, k čemuž se Reinl nesnížil. Škoda, že "Hadí jáma a kyvadlo" byla prvním a bohužel i posledním ze zamýšlené série německých hororů, které mohly konkurovat britské produkci Hammer... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Horor tak blbý, až je zábavný. Vinnetouovský režisér obsadil své oblíbené herce a proti nim postavil hororového krále Christophera Lee. Žánrově vypadá aspoň místy výprava, zbytek má často blíže k Tajemství hradu v Karpatech než k E. A. Poeovi. Tím nemyslím jen herecké výkony, ale hlavně to, jak je to natočené. Ač je tu třeba poprava rozčtvrcením, výsledkem je horor bez krve, sexu a vulgární mluvy - prostě ve všech ohledech splňující normy označení „do 12-ti let nevhodné“. Ideální přechod mezi pohádkami Juraje Herze a horory pro dospělé. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Za svoju krásne vybudovanú atmosféru ( výprava je dokonalá - hlavne počas cesty na prekliaty zámok ) sa tento gothic horor rozhodne nemusí hanbiť a je to veľká konkurencia jak pre štúdio Hammer, tak pre vtedajšie projekty z produkcie talianskej či španielskej. Preto škoda, že sa nesplnil sen Constantin Filmu točiť podobne zamerané filmy, mohli sme sa dočkať filmového vesmíru, plného budúcich možných klasík. ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama