Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky.Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z těch filmů, který mě vždy spolehlivě přesvědčí (když jsem na pochybách), že snaha doplňovat si filmové hororové vzdělání není vůbec zbytečná. Snímkem prostupuje neskutečná atmosféra - ale ne atmosféra strašidelná a hororová (The Wicker Man je vlastně hororem jenom značně okrajově), nýbrž navýsost osobitá atmosféra venkova, polí, slunce atd. Muzikální vložky mi absolutně nevadily (i když jinde je moc nemusím), neboť snímku ve všech ohledech pomáhají, hudba je zde zkrátka velice dobrá. Film má také skvělou pointu, která už dnes asi nezapůsobí tak šokantně jako před třiceti lety, ale pořád filmu dodává další plusové body. Pro mě je tento snímek klenot, jenž musí člověka (pokud je tedy v té správné náladě, což já jsem byl) uchvátit, a to ačkoli by se mu dalo i něco vytknout. Novodobý remake s Cagem jsem neviděl a ani ho vidět nechci. Horror movie of the year ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film, jehož včerejší odvysílání na Artu v původním znění s titulky hodnotím jako záslužný počin. Při sledování se mi na mysl dralo srovnání se snímky jako Rosemary má děťátko nebo Vesnice, ale to spíše jen kvůli některým vnějším podobnostem - svou celkovou formou i vyzněním je Rituál zcela svébytnou podívanou, která se v dějinách filmu vyjímá jako unikátní solitér. Film jsem shledal natolik mimořádným, že jsem se od něj nemohl odtrhnout a že jsem umíral napětím, jako to celé skončí (och, díkybohu, že jsem měl možnost film zhlédnout, aniž bych o něm cokoli věděl - hlava mi nebere, jak tady "oficiální distributor" i všichni ostatní vesele spoilerují o sto šest, jako by se nechumelilo). Působivý dojem z filmu podtrhuje filmová hudba se všemi těmi pohanskými popěvky a zvířecími maskami, které člověku vážně dokážou nahnat, když film sleduje sám v potemnělém bytě před půlnocí. Stačí mi podívat se na plakát filmu a zase se rozklepu jako vyděšený ratlík - tenhle film je jako zlý sen, ze kterého se chcete co nejdřív probudit a zapomenout na to, že jste ho kdy viděli. UPDATE 7.10.2019 - Na druhé zhlédnutí už mi to tak strašidelné nepřišlo, ale stejně se mi to znovu líbilo. I když samozřejmě ten wow efekt už se nekoná, když člověk předem ví, jak to dopadne. O to víc jsem měl nutkání se divit chování hlavní postavy - nejvíce mi přijde zarážející, že se na ostrov vydá zcela sám, ale nepochopitelné mi přijde v podstatě i veškeré jeho chování poté, co zjistí, že jeho letadlo je nefunkční (což ho kupodivu ani moc nevyvede z míry). Takový důvěřivý pitomec, který se ohání autoritou svého úřadu v místě, kde je mu houby platná, si o takový konec přímo říká - přesto mě ten jeho nedostatek pudu sebezáchovy udivuje! Jinak hudba, kamera, lokace, obsazení i příběh nemají chybu a celkově mě ten film prostě strašně baví, mj. i proto, že jsem byl nedávno nadšený z filmu Slunovrat, kterému Rituál posloužil jako přímý inspirační zdroj, a je zajímavé oba filmy porovnat. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pocitově až surreální filmový zjev s detektivní zápletkou, muzikálovým koloritem a děsivým vyvrcholením jakoby vypadl chvílemi z nějakého divokého sna, jindy jakoby pocházel z prastarého legendického příběhu, ale svým poselstvím možná ani nestojí zas tolik mimo realitu. Hned jsem si vzpomněl na jeden článek spřed pár lety, kdy muslimové ve jménu uctívání svého Alláha házeli mrtvé ovce do moře (což nakonec nevyústilo v nic jiného, než jen nežádoucí přivolání nebezpečných žraloků). *** Obrácenou až zvrácenou stránku fenoménu náboženství v podobě šílených rituálů, které v doprovodu s bezmezným fanatismem dokážou zajít až za hranici důstojnosti a zdravého rozumu, pan režisér zabalil do kouzelného poetického nádechu anglického ostrova. Dívat se na tenhle RITUÁL jako na umělecký film bylo vskutku přes můj obecný odpor k podobně šíleným sektám a jejich leckdy nesmyslným rituálům fascinující, až jsem se v tom pohlcení úžasnou atmosférou chvílemi málem začal cítit jako jejich součástí. :o) [90%] ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý, skoro všeštýlový film, ktorého hlavnou témou je rozpor medzi kresťanstvom a pohanstvom. A práve na pohanský škótsky ostrov prichádza silne kresťansky založený policajt vyšetriť zmiznutie dievčaťa. Pri vyšetrovaní naráža na rôzne problémy, nechápe a nestotožňuje sa s vierou miestnych. So svojím kresťanstvom je na ostrove sám, neustále je konfrontovaný a zvádzaný ich poňatím života. Nie je tu núdza o rôzne bizarné situácie, výborný ľudový tanec a spev a samozrejme ani o komplexnú kvalitnú atmosféru, ktorá núti k zamysleniu. Nezabudnuteľný film kultového štatútu. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Setkání silně věřícího křesťana s komunitou lidí, kteří žijí podle starých pohanských rituálů a uctívají stará přírodní božstva. Některé písně a taneční čísla jsou neuvěřitelně fascinující. Nejvíce mě asi zaujala píseň, kterou zpívá a na melodii které tančí nahá Britt Ekland - vypadá jako Bohyně Dana ze Slaina. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Film se natáčel v Dumfries a Galloway v jihozápadním Skotsku. (Chatterer)
  • Režisér chtěl původně do role seržanta Howeiho Michaela Yorka. Pro producenty byl však první a jedinou volbou Edward Woodward. (Chatterer)
  • Dřevěná klec, která tvořila Wickermana, zůstala na místě natáčení. Byla rozdělána až v roce 2006. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama