Kurutta ippêji

Page of Madness, A

(neoficiální název)

Drama / Experimentální

Japonsko, 1926, 60 min

Napodruhé a v lepší kopii (téměř) dokonalé. Také mne zaujalo, což jsem při prvním sledování nezaregistroval, že se na scénáři podílel Jasunari Kawabata. Díky Kinugasovým odvážným avandgardním postupům se bezesporu jedná o jeden z nejlepších němých snímků, které jsem viděl.(17.3.2012)

Veškeré kinematografické obrazy šílenství blednou vedle Kurutta Ippeji do matné vzpomínky. Zapomeňte na Rouche, Painlevého, Mayu Deren a podobné. Tohle je ten pravý film transu!(8.4.2011)

Působivé drama odehrávající se v blázince, které dokáže temnotu a šílenost prostředí výstižně navodit pomocí ideální kombinace sugestivně působících záběrů a přesně zapadajícího industriálního zvukového doprovodu. Silné 4*.(2.10.2009)

Jestli mi někdo vysvětlí o co tam šlo budu moc rád. Tohle je film kterej nemá ani hodinu(59 minut:-)) a je tak těžký ho vstřebat že jsem si ho musel pustit na 2x. Neuvěřitelná šílenost, ty obrazy, ty herci. Moje oči! Moje oči!(12.2.2012)

Originální, invenční záležitost z prostředí blázince, plná bizarních obrazů a chytrých alegorií (především ta závěrečná - s maskami - je prvotřídní). Působivým prvkem je zobrazení různých forem šílenství (míněno ne jako "diagnóz", nýbrž v přeneseném slova smyslu - viz scéna s tancem, agrese hlavní postavy těsně před koncem ad.). Skoro *****(12.5.2010)

Působivý snímek, jehož atmosféru by mu mohlo závidět mnoho současných rádoby-hororů.(5.11.2006)