Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Berlin (Jack Lemmon) je nešťastný, nikdo ho nemá rád, proto je odhodlaný skoncovat se životem. Když se chystá skočit z mostu, objeví se jeho bývalý spolužák, úspěšný makléř a obchodník Milt Manville (Peter Falk) a přesvědčí Harryho, aby to se životem ještě zkusil. Milt má totiž jiný problém: chce se zbavit manželky, aby se mohl oženit s pohlednou učitelkou tělocviku. Poprosí proto Harryho, aby si Ellen vzal... (šubelinka)

(více)

Recenze (4)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Bohatý a úspěšný Peter Falk se slituje nad starým přítelem Jackem Lemmonem, který je bez práce, bez ženy, bez bytu - a ubytuje ho u sebe. Jenže tím se jeho život a manželství začínají otřásat v základech... Ta zápletka byla použitá ještě mockrát, ale řekl bych, že už nikdy tak dobře. Žádný další podobný scénář totiž před tím neověřil svou životaschopnost na Broadwayi, jako tato komedie Murrayho Schisgalla. Mimochodem, ta hra je napsaná vyloženě jako duet pro dva herce a postava manželky je tam vlastně jen proto, aby bylo jasné, že Peter Falk nějakou manželku má. Ale obsazením Elaine Mayové se z ní stala třetí hlavní role. Ta dáma, jakkoli nenápadná, je komediální génius a do smrti nepochopím, proč je její filmografie tak početně chudá. 80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Komedia, v ktorej Jack Lemmon je bez zeny, bez prace, bez bytu -- proste vsetko je na hovno. Tie Lemmonove pokusy o samovrazdu si budem pekne dlho pamatat  : 61 % ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv viděno ve druhém dabingu (v barrandovském 1997, ČST Praha 1975 nemůžu sehnat), dabing není tím, co tenhle film ubíjí. Je to neuvěřitelně tupá zápletka, kdy nejprve se chce PF zbavit ženy, tak jí namluví JL, aby vzápětí zjistil, že jeho milenka je líná špindíra, která se hodlá nechat vydržovat, a když nemá prachy, klidně mu foukne, aby pak zase balil svou původní ženu. Takhle vypsané to nevypadá tak zle, ale tentokrát mi kňourající Lemmon nesedl a jak vidno z hodnocení některých kolegů, nejsem v tom sám. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ochodnik Mitt dohodí nervově zhroucenému bývalému spolužákovi Harrymu svou manželku, aby se mohl rozvést a odejít za milenkou, aby záhy zjistil, že jeho milenka je špindíra a chtěl se vrátit k žene, do které je mezitím už hodně zamilovaný spolužák. No, je to trošku fraškovitý příběh, ale často jsem si podle filmu říkal, že na divadle by mě to bavit mohlo. I ve filmu to částečně funguje, není to nějak precizně natočené, ale alespoň takové uvolněné a i když to úplně neoplývá sofistikovaností, tak třeba v první půli jsem se ještě celkem dobře bavil. Nevím jestli se mi to jenom zdálo, ale ve druhé už se naopak bohužel začalo trochu přehánět a některé nápady vyzněly tak nějak trapně až bezradně. Utopenecký závěr se mi taky moc nelíbil . A ženské hrdinky mi taky nebyly moc sympatické. Nakonec je tedy stejně nejsvětlejší bod opět Jack Lemmon, I přesto, že jsem ho jako neúspěšného sebevraha viděl minimálně potřetí, jako životem unaveného neurotika poněkolikate. Ale  minimálně v 60.letech to byl komediální typ každým coulem a třeba co tady předvede bez jedinného slova mimickým cvíčením u pojídaní špaget mě teda hodně pobavilo a záhy na to následovalo zase jedno bláznivé taneční a zpěvné vystoupení, kde ukázal i svůj pohybový talent, který snad už nebyl jinde ani využit. I ve druhé polovině mě párkrát pobavil, ale možná mohlo být při lepším scénáři ještě trochu líp. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Aby Jack Lemmon mohl ztvárni svou roli, musel zhubnout přibližně o patnáct kilo. (Terva)

Reklama

Reklama