Reklama

Reklama

Zajatec 2. avenue

  • USA The Prisoner of Second Avenue
Trailer 2

Obsahy(1)

Film vypráví příběh dvou lidí – Mela (Jack Lemmon) a Edny (Anne Bancroft), lidí střední třídy a středního věku, kteří spolu šťastně žijí na Manhattanu v jednom vysokém domě. Až do chvíle, kdy oba přijdou o práci a kdy je jejich byt vykraden. K tomu je navíc začnou otravovat jejich vlezlí a závistiví sousedé. Oba musí snášet jejich urážky a když se zdá, že se ocitnou na samém okraji propasti, podaří se jim postavit se na nohy a začnou svoji těžkou situaci řešit. (videofil)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (48)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vynikající Lemmon, v té době jsme si tady u nás v socialistickém ráji, kdy komunisté nás neustále varovali a strašili kapitalistickým západem (asi věděli proč) s veškerými negativy (neustálé krize, skomírající ekonomiky, ekonomické deprese a recese, všudypřítomná kriminalita a nezaměstnanost a s tím vším související různé duševní a psychické problémy a choroby), vůbec něco podobného neuvědomovali, ba dokonce snad ani nevnímali, a teď po letech to tu máme taky, a mnozí z nás jsou teď natom jako zápasící Mel, někteří svůj boj ale prohráli bohužel už nadobro. Dnešní člověk nemusí být "Zajatec "2. avenue", ale všeobecně je zajatec a otrok, korporací a bank, vymanění z tohoto zajetí je takřka nemožné. Vynikající hořce laděná komedie s jiskřivými dialogy a nečekaným dramatickým spádem. ps: Ani se nedivím že Česká televize oprášila právě tenhle film v dnešní den, vždyť je to tak aktuální právě dnes, stačí se podívat kolem. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Dokonalá sonda do života "úspěšného amerického" páru ve středních letech v čele s vynikajícím J. Lemmonem a možná ještě lepší A. Bancroft. Ač většinu filmu sami, dokázali pouze svými manželskými dialogy celý film rozsvítit, i když ke konci to nebyla zase nějaká velká životní legrace. A navíc-když jsem slyšel dabing vytvořený za hlubokého komunismu paní Galatíkovou a majorem Zemanem (Brabcem), bylo mi líto,kam jsme v tomhle oboru za ta léta došli. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Úžasná konverzační komedie s dokonalým českým dabingem. Obrovské množství zcela zničujících komediálních scén. Kupříkladu v pasážích "Je to komplot!" či s vybalením lopaty, jsem už byla natolik zničena smíchem, že už mé břišní svaly nemohly dále:) Neurotický Jack Lemmon, v němž se možná poznal v jistých "vypjatých" situací každý z nás a trpělivá a chápající Anne Bancroft. I když ta ke konci filmu také zcela obrátila:) Potěšující scéna s honičkou na "zloděje" přes park, ulice a ještě dál. Sylvester Stallone se takto zřejmě již začal připravovat na Rockyho běžecký trénink. "Máš pravdu. Pokaždé, když přijdu po dvaceti letech o práci, ztrácím nervy. Ztrácel jsem nervy už v kolíbce", "Hledají kadeřníka. Večer ti udělám přeliv, a když ti nevypadají vlasy, ohlásím se jim." :) ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Jediné, co bylo na tom filmu alespoň trochu vtipné byly ty krátké dada úryvky z rozhlasového zpravodajství a i ty by třeba na takovém The Onion patřily k slabším kouskům. Film se tak vyznačuje hlavně pitvořícími se herci v hlavních rolích, vykonstruovaným scénářem a "humorem" který pravděpodobně hodně rychle zastaral (pokud byl kdy vůbec k smíchu). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mel je neurotik, který má soucitnou chápající ženu, dobráckého bratra na venkově... aktuálně taky velkou smůlu v práci a uvnitř potřebu všechno kolem sebe bez uzardění komentovat. V nejhorší chvíli neváhá a po hořkých příhodách se sousedy kupuje lopatu na sníh! :o) Já bych za sebe taky neváhal a co nejdřív bych se odstěhoval z panelákové džungle New Yorku na venkov k bratrovi... Neil Simon v jedné ze svých povedených konverzačních her opět vytrousil množství svižných dialogů na pozadí (nejen) komických či tragikomických situací, ale tentokrát mě nesmírně překvapil i nadčasovým a pořád aktuálním tématem. Dobře propracovaný příběh s přesahem si po celý čas drží hravý nadhled, jenž vrcholí povedeným závěrem a po celý čas ho podbarvuje i rozhlasový moderátor svými ojedinělými aktualitami. Komedii drží na skvělé úrovni herci, z nichž si samozřejmě nejvíc Zajatce 2. avenue budu pojit s výborným Jackem Lemmonem (tenkrát ještě v plné formě vhodné pro podobný typ komické postavy), ale opomenuti by neměli být ani jeho partneři (Anne Bancroftová v roli manželky a známý režisér Gene Saks tentokrát před kamerou coby bratr Harry), protože právě výborná souhra mezi jednotlivými protagonisty vytváří onen nezapomenutelný herecký koncert. 85% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu bolo realizované v meste New York. (dyfur)

Reklama

Reklama