Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

Vabr 

všechny recenze uživatele

Další z TikTok doporučení a tohle byla teda trefa! Přesně takovýhle styl dramat mám rád, ne… miluju ❤️. Přestože to působí dost jako typický televizní film na odpoledne, tak to kvality vysoké má, příběh taky a zápletky taky. Baštím dramata, kde jsou postavy originální, sympatické, do atmosféry se doslova položíte a jen vstřebáváte, soucítíte se vším, co se postavám děje, dialogy šokují a jsou pravdivé, je tam dost zápletek, propletení a zmínek, které se později ve filmu znovu objeví nebo naberou na důležitosti a mají peckózní soundtrack. To vše tady bylo! Úplně jsem s postavou Susan soucítil a chápal ji i její hraniční poruchu. Jsem rád, že takové téma dobře uchopili. Vyhodnocení: Prosím víc takovýchto dramat 🙏 ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"To není léčebna, ale fašistická mučírna!" Tohle drama je především o hereckých výkonech plejády, v té době mladých, hereckých hvězdiček. Minimálně čtyři tam jsou 😉 ()

Chosef76 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale filmy z prostředí psychiatrických léčeben si mě většinou zcela podmaní. Tento se odehrává na oddělení pro ženské pacientky ....Sociopathie, Posttraumatická deprese, Pseudologika fantastika, Bulimie...a Hraniční porucha osobnosti.......Pokud jste alespoň trochu sebekritičtí, musí Vám být naprosto jasné, že sem také patříte ! ;-) Angelina Jolie byla neuvěřitelně přirozená. ()

Chip89 

všechny recenze uživatele

Tenhle celý film táhne Angelina a je výborná. Dalo by se říct Přelet nad Kukačím hnízdem v ženském provedení. Samozřejmě na tenhle kultovní snímek nemá,ale bavil mě a celou dobu jsem byla napnutá a čekala jsem co se bude dít v další minutě. Možná to není nejlepší film, ale mě bavil, proto dávám tak 90%. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Když sleduju film z psychiatrické léčebny, čekal bych od něj více příběhu, než pouze šedé diagnózy. Ovšem Whoopinka mě potěšila, jako již tradičně. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Já dávám velmi silné a slušné čtyři*. Od obou hlavních představitelek, Winony Ryder i Angeliny Jolie skvěle zvládnuto, i když teda Angelina asi měla během natáčení i trochu jíst... Spousta zdejších uživatelů je z výkonu Angeliny vyndaná mnohem víc než z Winony, no nevím, já Angelinu zase tolik nemusím, tak mi její výkon proti Winoně až o tolik mimořádnější nepřipadá. Ale i ostatní menší ženské role byly ztvárněny výborně. Velmi silné drama, které bych charakterizoval větou "do hlavy nikomu nevidíš." Většina z nás si asi ani neuvědomuje, že není zase až tak nemožné se ocitnout na té straně dveří, kde je koule a vy nemáte klíče (a ne že by tomu dnešní doba tak trochu nepomáhala...), zvlášť pro dospívající mládež, ale nemusí nám být zrovna -náct... Velmi na mě zapůsobily ty scény, kdy se Susanna ocitá v psychiatrické léčebně a je prováděna sestrou (Whoopi Goldberg). Na mě to působilo asi tak, že když jsem viděl tu snůšku cvoků, tak kdybych byl na tom místě já, tak pokud bych náhodou nebyl blázen ve chvíli, kdy jsem tam přišel, tak by mi asi jeblo velice rychle... Ono je to vůbec velice ožehavé téma. Celá nejednoznačnost psychiatrické vědy je vpodstatě vyjádřena na konci filmu, kdy Susanna jede domů, a říká něco ve smyslu, že "byla prohlášena za zdravou." Ano, narušená psychika není zlomená stehenní kost, krásně viditelná na rentgenu... Kdo je vlastně "zdravý" a kdo je "ten blázen?" Jak to objektivně posoudit? ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Ničím nezajímavé drama, které vystupuje pouze díky skvělý Angeliny a jejím právem drženému Oscaru. Winona Ryder to herecky nezvládne, režie i scénář jsou v nejlepším průměrné a nebýt Jolie, na film by se zapomnělo už úplně. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Väčšina filmov z prostredia psychiatrických liečební sa drží akejsi zaužívanej tradície. Do popredia stavia dominantnú hlavnú postavu, ktorú obkolesuje malou, ale charakterovo výraznou skupinou vedľajších postáv. Snímok režiséra Jamesa Mangolda z konca minulého tisícročia v tomto prípade nepredstavuje výnimku. Práve naopak, príbeh Susanny (Winona Ryder) patrí v rámci žánrových filmov z tohto prostredia medzi tie možno vôbec najvýraznejšie. Divákovi ponúka možnosť nazrieť nielen na viacero pohnutých osudov, ale aj na hľadanie miesta a významu v živote. Hoci príbeh sám o sebe nepredstavuje najvýraznejší či najzaujímavejší počin, silu vyniknúť mu dávajú práve jednotlivé postavy, obsadené vskutku hviezdnymi protagonistami. Okrem už spomínanej Winony Ryder ako Susanny stoja za zmienku roly Lisy (Angelina Jolie), Daisy (Brittany Murphy) či ošetrovateľky Valerie (Whoopi Goldberg). Priamu zmienku by si zaslúžili aj ďalšie herecké mená, najlepšie však bude, ak sa o kvalite ich výkonu presvedčí divák sám. Keďže snímok vychádza z knižnej predlohy skutočnej Susanny Kaysen, jeho dejové zasadenie do obdobia šesťdesiatych rokov reflektuje vtedajšie spoločensko-kultúrne reálie. Hoci film nekladie priamy dôraz na dobu, v ktorej sa odohráva, niekoľko málo snáh o jej vykreslenie je dobrých a dostačujúcich. Atmosféru doby nechávajú vyniknúť najmä dve pesničky, a síce "Downtown" od Petuly Clark a "The End of the World" od Skeeter Davis. Girl, Interrupted je síce nie najlepšou, ale stále dobrou sondou za múry psychiatrickej liečebne a za múry ľudskej mysle. Film poukazuje na to, že hoci myseľ niekedy nedokážeme ovládať, alebo jej nerozumieme, vždy - ak je to aspoň trochu možné - by sme sa mali snažiť byť čo možno najlepším človekom. Tak, aby sme neubližovali sebe, ale ani nášmu okoliu. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Přítelkyně z domu smutku. Někdy překypují veselím, někdy jsou smutné, někdy jsou nejlepší kamarádky na život a na smrt a někdy se krutě zraňují. Ale ve výsledku jsou na jedné lodi a pojí je přátelství. Zatrnulo mi při scéně, kdy má Brittany Murphy puštěnou písničku, ve které se zpívá: "...why my heart keeps beating...", přičemž deset let po natáčení, v jejích 32 letech, bít přestalo. Uff... "Narušený" divák dává rovnou plný počet. (Druhé zhlédnutí, první 19. 11. 2010) ()

TheRay97 

všechny recenze uživatele

Když si člověk pustí Narušení poprvé, je po dobu celého filmu v neustálém napětí. Atmosféra dokáže vyvolat zvláštní nepopsatelné pocity a přiznejme si, že takovou vlastnost každý film nemá. Nutno zmínit fakt, že na konci celého vyprávění se divák stane součástí života hlavních hrdinů. Navíc se zde objevuje dokonalá dvojice v hlavním obsazení! A nesmí se vynechat i výborná volba hlavní písně, jež dokáže uvolnit emoce, kdykoli se pustí do sluchátek. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Příběh o několika psychicky narušených ženských, které spolu sdílejí osudy v psychiatrické léčebně Claymoore. Ano, pokud jsme psychicky narušeni, potřebujeme se odpoutat od našich běžných životů a domovů a přebývat v naprosto novém, čistém a především nenáročném prostředí. Tohle se také splnilo jedné nevyrovnané sedmnáctileté holce jménem Susanna Kaysenová. Ta trpí hraniční poruchou osobnosti, spolyká spoustu aspirinů a zapije to chlastem, takže jí psychiatr doporučí internaci v psychiatrické léčebně Claymoore. Zde se Susanna spřátelí s Polly "Torch" Clark - dětinskou dívkou se schizofrenií a zjizveným obličejem od popálenin, Cynthií Crowley, Daisy Randone, která si řeže žíly a trpí OCD, a také je bulimičkou, která žere jen kuřata od svého fotra, dále se svou spolubydlící Georginou Tuskin, patologickou lhářkou, a také s Janet Webber, sardonickou ženou trpící anorexií. A ráda si zazpívá skvělou písničku "Glory, glory, hallelujah". Objeví se zde také násilná a vzpurná sociopatka Lisa Rowe, která je však hodně charismatická a podporuje Susannu v tom, aby nebrala léky a bránila se terapii. Lisa navádí ostatní dívky k tomu, aby se s ní po nocích plížily tunely pod léčebnou a neustále všechny provokuje, včetně přísné vrchní sestry Valerie Owens. A ostatní holky jí za to zbožňují. Susanna chodí na terapeutická sezení k doktoru Melvinu Pottsovi, který jí diagnostikuje hraniční poruchu osobnosti. Jednoho dne je Daisy propuštěna a na oslavu této události je zorganizován skupinový výlet, při kterém dívky navštíví cukrárnu. Zde se Susanna setká s jistou Barbarou Gilcrest, která je manželkou anglického instruktora, se kterým měla Susanna milostný poměr, a také s jejich dcerou. Barbara Susannu veřejně kárá za to, že jí píchala s manželem, a na její obranu se postaví Lisa a poté také ostatní dívky, takže manželka s dcerou odcházejí z cukrárny ponížené. Lisa se tím Susanně zalíbí, ale přísná Valerie jí za to pokárá. Susanna má však také aférku s mladým vojákem odvedeným do Vietnamu jménem Toby, který navštěvuje Susannu a chce, aby s ním odešla do Kanady. Susanna mu však řekne, že chce odejít, ale ne s ním. V noci se Polly zhroutí z toho, že je ošklivá a má zjizvený obličej, a tak je umístěna do izolace. Susanna a Polly uspí sestru, která má noční hlídku, a společně se s kytarou vydávají zpívat Polly písničku "Downown". Další Susannin milenec je sanitář John, který je do ní zamilovaný a v noci se spolu líbají ve společenské místnosti. Další ráno najde Valerie spící holky na chodbě, a obě jsou za to potrestány. Lisa je nucena podstoupit elektrošokovou terapii a je umístěna na samotku. Lise se však povede utéct a přesvědčit Susannu, aby šla s ní. Holky se vydají do Daisyina nově pronajatého bytu, který jí poskytl milující otec, a za nocleh jí dají Valium. Daisy trvá na tom, že je vyléčena, nicméně Lisa jí konfrontuje s tím, že si řeže žíly. Lisa jí pak zesměšňuje a obviňuje jí, že si užívá incestní sexuální zneužívání od svého otce. Tohle však nemá dobrý konec - další den najde Susanna Daisy oběšenou v koupelně. Lisa se k tomu postaví typicky chladně a bez emocí a ještě obere mrtvou Daisy o peníze. Susanna si uvědomí, že nechce být jako Lisa, peníze vrátí, zavolá si sanitku a nechá se odvézt zpět do Claymoore, zatímco Lisa prchá na Floridu. Sus se také ujme Daisyiny britské kočky. Sus se vrátí do Claymooru a věnuje se malování, psaní (chce být spisovatelkou) a spolupracuje s hlavní psycholožkou, doktorkou Sonio Wick na své terapii. Lisa je opět chycena a vrácena do Claymoore. Jednou v noci ukradne Susanně její deník a čte jej nahlas ostatním pacientům v tunelech, aby je pobavila a zesměšnila Susannu. Lisa čte nahlas pasáž, ve které k ní projevuje Susanne sympatie, protože je chladnokrevná a temná osobnost, což jí naštve a konfrontuje Susannu. Dojde k honičce v tunelech, kdy Lisa pronásleduje Sus se slovy "Ty už mě nemáš ráda?" Tvrdí, že ona ostatním říká nepříjemnou pravdu, ale nikdo nechce říct nepříjemnou pravdu jí. Na to jí Sus řekne, že je uvnitř mrtvá, emočně závislá na Claymoore a že se bojí vnějšího světa. Ten je sice zlý a odporný, ale raději bude žít tam nahoře, než tady dole s nimi. Lisa se z toho zhroutí a chce si střelit do žíly jed, ale ostatním se povede jí zastavit. Další den navštíví Sus Lisu a dojde ke konečnému usmíření, načež Sus opouští Claymoore. Byl to celkem drsný, psychicky náročný film, který se snaží ukázat divákovi svět z pohledu psychicky narušených žen. Některé scény působily jakoby ze snu, přitom se však jednalo o realitu - ať už jde o společný útěk Sus a Lisy, nebo o scénu, ve které se v tunelech rozléhá Lisin hlas, když čtě Susannin deník. Asi to mělo věrohodně zobrazit to, jak svět vnímá člověk s hraniční poruchou osobnosti. () (méně) (více)

src 

všechny recenze uživatele

Film predstavuje obcas znacne bizarni osudy jednotlivych chovankyn "ustavu pro mlade a narusene". Oskarova kreace Angeliny Jolie a plejada skvelych hercu jsou hlavni devizou tohoto dramatu podle skutecne udalosti. ()

stiewe 

všechny recenze uživatele

Znal by někdo tenhle film kdyby se v jeho hereckém obsazení nenacházela Angelina Jolie? Nejspíš ne, protože se jedná o né moc povedený kousek z psychiatrické léčebny který si hraje na něco víc než je. Avšak Angelina zde ukázala, že má i jiné přednosti než jenom vzhled a všem vytřela zrak. ()

Iwet.K 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů z léčebny. Nemohla jsem se rozhodnout, jestli dát 3 nebo 4*. Nakonec 4, a to proto, že ačkoli nemám Angelinu moc v lásce, za tuto roli ji musím pochválit, a tudíž jednu hvězdičku přidat. ()

chicab8 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazené drama, kterému s nadhledem kraluje Angelina Jolie, přičemž ostatní herečky vkusně sekundují. V prostředí psychiatrické léčebny se setkáváme s polámanou duší a myslí, které bují naprosto normálními touhami a bolestmi. Mezi vším tím duševním haraburdím a psychickou temnotou probleskuje z Angelininých očí jako poslední paprsek naděje syrová příčetnost. ()

Reklama

Reklama