Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Narušení nepřineslo do filmů z podobného prostředí (psychiatrických léčeben) žádnou revoluci, jedná se spíše jen o mírně nadprůměrné drama, které zaujme především výkony herců. Tedy především Angelina stojí za zhlédnutí. Té podobné role sedí, a tak si zaslouženě odnesla Oscara. Zato Winoně stále nemůžu přijít úplně tak na chuť. Nabytí deprese vám u tohohle filmu asi nehrozí, ale sem tam má nějaký dialog, scéna či skrytá myšlenka svou sílu. Nic přelomového, ale dívat se na to dá. 7/10 ()

Terezasch 

všechny recenze uživatele

I když mě to hned od začátku chytlo, a nepustilo, něco mi u toho scházelo. Chtěla jsem se dozvědět víc o jednotlivých postavách, i o hlavní hrdince, a tak celkově o všem. Angelina mě příliš neoslnila, na rozdíl od Winony, kterou jsem si díky tomuhle filmu oblíbila. Místy jsem byla dohnána až k slzám, a takovému filmu, který ve mě vyvolá emoce, nemohu dát méně, než 4*. ()

The_Misfit 

všechny recenze uživatele

Príbeh založený na skutočnej udalosti ktorá sa udiala v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, s prostredia psychiatrickej liečebne, v ktorej sedemnásť ročná Susanna Kaysenová strávila osemenásť mesiacov. Zaujímavé spracovanie. Famózne herecké obsadenie, ktoré pozostávalo z mien ako Wiona Rider, Angelina Jolie či Brittany Murphy. ()

pold 

všechny recenze uživatele

Surprise surprise. Angelina Jolie, kterou jsem měl zařazenu do kategorie hereček s dvěma funkcemi (ukaž kozy, našpul rty), tady předvádí něco co se naprosto vymyká jejímu obvyklému standardu - klobouk dolů. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Poněkud plochý příběh bez výraznější zápletky, který je postaven na atmosféře, bravurním psychologickém rozpracování postav psychiatrické léčebny a jejich ztvárnění. Winona Ryder je přirozená, vcelku úsporná ve svém výrazu (což nemá být výtka), Angelina Jolie (její Lisa) je naopak neskutečný živel. Citově rozpolcená osobnost, "blázen" s hvězdičkou a zaslouženým Oscarem. Ostatní účinkující těmto dvěma úspěšně sekundují, takže je co si užívat i přes ten zmíněný, příběhově trochu jednotvárný průběh. 80%. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Blbárna je vhodným tématem pro filmové drama. Každý trochu normální člověk má vůči takových zařízením respekt. Klady: herecké výkony určitě všech; dobová atmosféra včetně stálého cigára u huby. ()

Veber 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie hraje naprosto famózně a zastíní všechny ostatní. Za povšimnutí stojí také mladá popálená Elizabeth Moss ()

kamigava13 

všechny recenze uživatele

Tak po třetí projekci tentokrát s dabingem musím zvednout na 4/5. Úžasné herecké výkony mé milované Winonky a Angelina si toho plešouna zasloužila právem za její roli psychopatky. Líbilo se mi to moc. Mohu se též s tímto psychologickým tématem ztotožnit. Trpím také hraniční poruchou osobnosti - tzn. vše nebo nic, šeď mezi pro mě neexistuje. Lidi jsou pro mě jen dobří nebo jen špatní. Jsem často zmatený v sám sobě, nevím kdo jsem a jaká je má role/účel na tomto světě. Jsem rozpolcený, jsem ambivaletní v pocitech. Nejvíce se mi líbila scéna, kdy Winona s Angelinou zpívají Polly skladbu "Downtown" od Petuly Clark v pomalejším tempu. Pak na mě zapůsobila ta sebevražda Daisy, jak se tam Winona skoro zhroutila při tom objevu, ale Angelině to bylo úplně u prdele a řekla chladně: "Káča pitomá." Nebo Winona trefně poznamenala: "Jakmile se vám jednou ta myšlenka (na sebevraždu) usídlí v hlavě, už se jí jen tak nezbavíte." To je naprostá pravda. Tato myšlenka vás pak potichu a zákeřně pronásleduje jako vlastní stín a našeptává, že by to mohlo být také jedno z řešení vašich útrap a neštěstí a byl by konečně pokoj jak pro vás tak pro vaše okolí. ALE je to jen rychlík ke smrti, která nás všechny stejně potká. Ještě dnes přece tady můžu být, můžu to odložit na zítra, dneska to přece ještě zvládnu. Na sebevraždu je čas kdykoliv. To malé procento lidí, co skočili z Golden Gate mostu a zázrakem přežili, potvrzuje, že jakmile se pustili té římsy a skočili, ihned toho litovali! ()

Sebule 

všechny recenze uživatele

Největší plus tohoto filmu jsou určitě herecké výkony. Jak už Winona Ryder, tak úžasná Angelina Jolie, její výkon byl přesvědčivý a parádně zahraný. Příběh mě ale moc neoslovil, čekal jsem to víc dramatičtější, více zaměřený na hlavní hrdinku a její uzdravení, nebo neduhy její nemoci, ale celé to bylo bohužel takové ne moc zábavné pro mě. Hodnocení: 6/10 ()

F2003F 

všechny recenze uživatele

Po druhom znižujem. Pôsobnosť to začne prudko strácať keď sa prestanete sústrediť len na scenár, ktorý je inak fajn. Navádza to prostredím silný dojem, že sa to snaží tváriť ako Prelet, ale v tomto o zámer asi nešlo. Pravdepodobne išlo o pokus súcitného vytvorenia duševnej drámy pre dievčatá, ktoré by sa v tom mali akože nájsť (predsa lebo prežívajú podobné obdobie všakže), čo sa zväčša asi aj podarilo a najvhodnejším prostredím sa tým ukázal byt ústav, ktorý môže naznačovať rôzne alegórie napríklad na uzavretie vo vlastnej mysli, nálade, uväznenie v pocitoch a pod. Angelina solídne sebavedomý výkon, ale nebyť jej nežnej krásy s dráždivým výzorom asi by nebolo na čo mužom pozerať. Dôkazom je neprítažlivo vystrihaná Winona, ktorej pretvárky sú dosť trápne nepresvedčivé (pri obesenej) a nemá ich čím oslepiť. Za to Whoopi znovu veľmi milým príspevkom do atmosféry. ()

Vital 

všechny recenze uživatele

Pastva pro oči.Winona je super a její herecké nadání cítím v tomto filmu nejvíc snad ze všech jejích rolí a Angelina zde také podává fantastický výkon a souhlasím s názorem Kleopatrou na Angelinu ()

vykyn 

všechny recenze uživatele

Ty 4 jsou za fenomenální A.Jolie..jinak průměrný film..naprosto nudná postava hlavní představitelky,stejně nudně ztvárněnou W.Ryder.. i celá její diagnoza a vše kolem je fakt nezajímavé..A.Jolie však z tohoto filmu dělá "one girl show"..vždy,když je v záběru,tak je to jiná liga..bez ní? ** ()

Lucije 

všechny recenze uživatele

Co dodat? Od tohoto filmu jsem se nedokázala odtrhnout. Perfektní herecké obsazení, a nastínění problematiky, která se týká nás všech, ať už z větší/menší míry. Opět se k tomu vztahuje mé oblíbené rčení - Nikdo není tak normální, jak se na první pohled zdá (pozn.: úvodník z knihy Psycho). ()

wetrix 

všechny recenze uživatele

No nic moc. Tento film dokazuje,že prostředí psychiatrické léčebny nezaručuje úspěch jako tomu bylo u několika jiných výborných filmů na toto téma. Je to nějaké prázdné, pomalé, zdlouhavé, docela předvídatelné a konec nuda, žádné překvápko, ostatní "poruchy" mě nějak nedostaly, Angelina taky nic moc, ale rozhodně nejlepší role, ve které jsem ji viděl. Ve srovnání s dnes už ex-přítelem Bradem Pitem, který naopak téměř ve všech zahrál skvěle to byl pozoruhodný pár. Na film jsem se dodívával asi tak na 4x. ()

Olafa 

všechny recenze uživatele

Moje srdcovka. Film se spoustou velice emotivních okamžiků vyžadující plné soustředění diváka. Jen škoda, že je zde i dost míst, které divák bez znalosti předlohy nepochopí úplně, nebo vůbec (byť si to třeba ani neuvědomí). Herečky jsou výborné všechny, ne jen za tuto roli Oscarem oceněná Angelina Jolie. ()

Reklama

Reklama