Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (364)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Narušení je jednoznačně jedno z největších překvapení roku 1999. Po celý film sledujete dva vynikající herecké výkony, které zahrály Winona Ryderová a Angelina Jolieová. Smekám před nimi. Vynikající výkony a nepřítomnost klišé povyšuje toto dílo nad ostatní. Povyšuje jej do roviny, kde už dvacet čtyři let seděl osamocen Přelet nad kukaččím hnízdem. Už není sám. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Psychiatrická liečebňa alebo ústavy jej podobné sú vždy vďačným námetom pre drámu. Rozhodujúce potom je, či kvalitnú alebo nie. No, tu stačí pozrieť na meno režiséra a hlavných úloh a bolo mi jasné, že nejaké to zaujatie by malo nastať. A sčasti sa stalo. Ide o hlavnú dejovú líniu, ktorá až tak neinovuje. Toto je ale len ďalšie odhalenie z útrob kliník pre duševne narušené osoby, ktoré sa nedostáva až tak pod kožu, akoby som si želal. Herecky lahodiace, znova som si pripomenul extra mne vyhovujúcu Whoopi. 80%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než jsem čekal. Skvělé herecké výkony všech zúčastněných dostávají film hodně nahoru. Ani na chviličku jsem se nenudil, jako někteří jiní zde. Filmy z tohoto prostředí mne často dokážou zaujmout a tento byl jeden z nej. Všechny postavy i příběh byly velice věrohodné a zajímavé. Asi po hodině a půl jsem už viděl těch pět hvězdiček, ale trochu moc přislazený a "klišovitý" konec přece jen rozhodl o hodnocení nižším. Rozhodně film, ke kterému se ještě někdy rád vrátím, a který si získal místo v mých oblíbených (ne nejoblíbenějších...aby nedošlo k nedorozumění). ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Holčičí vykrádačka Přeletu nad kukaččím hnízdem, což sám nebyl zrovna poklad, z nějž by stálo za to krást, a to ani ve svojí době, natož o generaci později. Stejně zjednodušující psychologie podle čítanek ze staré školy, stejná křiklavost a patos, k tomu slabá logika a nulová vykreslenost osobních příběhů, které se tak stávají nefunkčně a nezajímavě generalizující. Hezčí tvářičky, ale zase vzhledem k tomu, že je to o dvacet let novější věc, spousta minusových bodů za zamrznutí ve vývoji a další za ten zlatokopecký plagiát. Víceméně vypočítavý zákusek pro otylky, co to rády jednoduché a milé, či pro ty, co rádi sexy děvenky v nesnázích. Nevinným kočičkám, ukřivděným černochům a chuderům postiženým se dostane satisfakce, všechno vylézající svinstvo se zamete zpátky pod koberec a křehulky můžeme hurá vypustit zpátky do světa. Jakoby nic. S před sebou vytrčenou vlaječkou ze zmrzlinového poháru, na niž dobrá, psychologicky proškolená víla vyšila mezi směnami poselství, že i když je svět plný hulvátů a nevšímavých tupců a jinak nic, tak je lepší v něm být než nebýt, a nevyšilovat. Vždyť skoro všichni blázni jsou přece jenom trochu zpovykanější puberťáci, co z toho vyrostou. A o tom tohle je. Inu, každému jeho hap-hap-hap-happyend. *~~ ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Maybe I was just a girl... interrupted. Filmy z psychiatrické léčebny jsou vždycky zajímavé, minimálně prostředím a atmosférou a "Girl, Interrupted" ještě navíc pozvedla Angelina Jolie(TAKOVÝCH rolí by se měla držet), která je asi základním kamenem filmu. Přestože měla hlavní roli Winona Ryder, jakoby byla celou dobu ve stínu kolegyně, ale nemyslím, že by to byla škoda. Navíc mi její hlas lezl na nervy. O pochybných léčebných metodách a "zázračném" vyléčení Susanny by se asi dalo polemizovat, ale to nechám na odbornících :) Jak tu několikrát padlo, příběh nemá pořádnou zápletku a celou dobu je víceméně o ničem, s takovým unylým průběhem bych zkrátka čekala silnější konec. A ten se nedostavil. Každopádně i tak je to zajímavá psychologická podívaná, kde navíc překvapila i pro mě nečekaná přítomnost několika osobností (Jared Leto, Brittany Murphy, Misha Collins,Whoopi Goldberg).Na jedno shlédnutí stačí, při dalším bych asi musela snížit hodnocení. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pamatuju, jak mnozí šli na film s Winonou Ryder, ale odcházeli z průměrného bijáku, ve kterém se ve vynikajícím světle ukázala jistá Angelina Jolie. Živelná, drzá, zajímavá. Potencionálně silný příběh o tom, kterak mladá dívka koncem šedesátých let spolykala tubu prášků a zapila je něčím ostřejším, a kterak se ocitá v psychiatrické léčebně, je rozmělněný, bezbarvý a k zajímavosti mu leccos schází. Na vině je z docela velké části i režisér James Mangold, který i v předchozí Zemi policajtů zajímavý příběh lehce brzdil. Se svým týmem se držel autobiografické knihy, navíc měl k ruce velmi slušné herce. Bezčasí léčebny je fajn, ale o její podstatě se mnoho nedozvíme, skutečně silné scény rovněž scházejí. Celkově je to monotónní a docela i dost dlouhé. Takže ty tři hvězdy ponechám. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Have you ever confused a dream with life? Or stolen something when you have the cash? Have you ever been blue? Or thought your train moving while sitting still? Maybe l was just crazy. Maybe it was the 60's. Herecká sešlost desetiletí. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Člověk teď má normálně chuť strávit dobrovolnej tejden s těmahle holkama v dívčím křídle, aneb slovy místní ošetřovatelky "v pětihvězdičkovém hotelu mezi blázinci". Dal bych si nášup, něco jako crossover s týpkama z Přeletu nad kukaččím hnízdem. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Je mi naprosto ukradené, že tenhle film je označován jako méně zdařilý bratr Přeletu nad kukaččím hnízdem. Co je ale velmi důležité, že tenhle film si na nic nehraje. Ukazuje realitu tak jak je. Nesnaží se ji překrucovat a vy tím pádem máte pocit, že do psychiatrické léčebny nastrčili kameru a jste jakoby v přímém přenosu. Je ovšem něco co mě štve. Nejde ani tak o chyby ve filmu, ale naprosto přehlédnutý herecký výkon Winony Ryder. Je skvělá a právě o to větší je můj údiv, že ji akademie přehlédla a sošku nezískala. Angelina Jolie je ovšem přírodní úkaz. Její Lisa je už tak zvláštní bytost a když se do ni Angelina svým talentem ještě více obula, naservírovala nám roli, která je nejen uhrančivá, ale i přesvědčivá a v někteých situacích ji litujete a dýcháte za ni. Emociální skvost! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Každej, koho znám, to aspoň jednou napadlo.. Prostě si položil otázku, potichounku, v duchu a to tak že plnou strachu: ,,Jsem blázen? '' A kdo může bejt sakra schopnej to posoudit?? Kdo stanovuje, ve světě plnym subjektivnich pohledu na věc, co je normální a co ne? Když mám vesnici v níž je jeden upír, tak je to on, kdo je vyvrhel. když ale zbyde ve vesnici po roce jeden jediný ,,nenakažený'' na situaci to vrhá trošku jiný světlo.. Kdo pak je teď pan Jiný? Kdo je nemocný.. Aby toho nebylo málo, nikdo z nás neni schopnej sebereflexe dosatečný aby znal sám sebe. Opravdu znal. A co to je opravdu? Shrek mlel něco o cibuli. A měl pravdu.. Neuvěřitelně autentický projev angeliny (RESPEKT!!), Winony (respekt) a nejenom jich, nám umožňuje vidět bitvu epickejch rozměrů, která vede k uzdravení.. uzdravení? Lépe řečeno bitvu provázející cestu od někud, někam... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Přelet nad kukaččím hnízdem light. Narušení si mě získalo především obstojně budovanou atmosférou léčebny, s jejímž kolektivem narušených děvčat se divák rychle sžije (čímž neříkám, že by divák byl zralý na psychiatra, ehm... opravdu ne). Scénář se možná až moc chlubí drobnokresbou charakterů, jako by už před natáčením tušil, že se tu sejde několik excelentních hereckých výkonů. Příběh samotný tak upadá trochu do pozadí a nabízí jen jeden opravdu silný vrchol: tvrdou kolizi Susanniných prvotních ideálů s neúprosnou realitou, již zažije na útěku s Lisou. Tu ztvárnila Angelina Jolie a vzhledem k tomu, že o jejím výkonu básnilo snad více lidí, než kolik jich film vůbec vidělo, asi není nutné cokoliv dále rozebírat - její psychicky rozstřelená divoženka stojí vážně za to. Finále nijak zvlášť nenadchne a působí poněkud zbrkle, celkový dojem z filmu však příliš nenarušuje. Dobré to bylo. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Po čase trošku retro záležitost. Výborná muzika a geniální obsazení. Chce mi ještě někdo tvrdit, že Angelina je pouze hezká tvářička bez hereckého talentu? :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Není to zrovna Přelet nad kukaččím hnízdem, ale i tak se jedná o zdařilou podívanou, jejíž úvod mě navnadil do sledování a zvýšil mé očekávání, jež utrpělo mírné zklamání v druhé půlce filmu, avšak stále hodnotím nadprůměrně. Winona Ryder a Angelina Jolie velmi potěšily ve svých rolích. Opomenout nelze vynikající hudba. So go downtown. Where all the lights are bright, downtown. Waiting for you tonight, downtown. You're gonna be alright now, downtown. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Příběh je sám o sobě velice zajimavý a poutavý, který by se dal přirovnat k Přeletu nad kukaččím hnízdem, tentokrát v ženském podání. Herecké seskupení tomu jen dává pomyslnou třešničku na dortu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie- tak zní jediný pádný důvod, proč jsem si snímek vůbec pouštěl a zároveň proč jsem od něj odcházel tak spokojený. Ta ženská to prostě má v sobě a zde se herecky vydala takovým způsobem, že pozvedá celý film jak emocionálně, tak i kvalitativně na mnohem vyšší úroveň. Pochvalu si ale určitě zaslouží i Winona, která hlavní roli unesla statečně a vzhledem ke svému talentu předvedla také výkon hodný obdivu. Ono je to vůbec celé postavené hlavně na hercích, čímž rozhodně nechci říci, že by to byl nějak špatný a nezajímavý film, ale zkrátka jak z Přeletu udělali herci filmový fenomén a legendu, tak Narušení se hlavně zásluhou věrohodných hereček stalo tak působivým dramatem, navíc ještě s oscarovým závojem. Na to, že jsem kromě Angeliny vážně nic dalšího neočekával, musím nakonec před kvalitami snímku uznale smeknout. 80% ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, kterému k označení skvělý pomohly herecké výkony Winony Ryder a Angeliny Jolie. Děj ubíhal plynule bez hluchých, nudnějších míst. Téma je mé oblíbené, takže se pro mě "Narušení" stává dalším snímkem do přihrádky "Zhlédnout ještě jednou". ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších "psychiatrických" filmů, jaký pamatuji. Samozřejmě k výsledku přispívá špičkové obsazení, které však jen korunuje výtečný scénář a skvělou a vědoucí režii. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Teší ma, že som konečne videl film, v ktorom Angelina Jolie skutočne niečo zahrala. Dokonca bola podľa môjho názoru spomedzi všetkých herečiek najlepšia, čo ma naozaj milo prekvapilo. Musím však povedať, že spracovanie psychiatrického prostredia a prístupu k pacientom bolo na míle vzdialené od reality, a tvorcovia sa, tak ako dievčatá vo filme, prakticky nedržali žiadnych pravidiel. Od začiatku som mal pocit, že som na jednej vlne a necítim žiadne výkyvy. Chýbalo mi napätie, dejové zvraty či akýkoľvek výrazný pokrok v príbehu hlavnej hrdinky. Voči Girl, Interrupted inak viac-menej nemám žiadne väčšie výhrady, na film sa dobre pozeralo, ale v žiadnom ohľade ma neohúril. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mladý človek často nevie čo so sebou, dospeje, otvoria sa mu oči a ovalí ho závan krutej reality všedných dní. Nie každý to zvládne bez ujmy... A o tom bol film, o hľadaní samého seba, kde pomoc prišla nečakane a od tých, o ktorých by to človek nepovedal. Z hereckého osadenstva mi najviac utkveli v pamäti W. Ryder, A. Jolie a aj B. Murphy, hlavne A. Jolie zvládla svoju neľahkú úlohu veľmi dobre. No menej ma už oslovilo dramatické spracovanie témy - moc povrchné, s minimom emócií a s dialógmi, ktoré často zaváňali banalitou a detinskou naivitou. Pár silnejších momentov sa tu síce našlo, no celkovo ma to nechytilo za srdce tak, akoby som čakal. Skrátka chcelo to väčšiu hĺbku a popracovať na dialógoch. Priemer.60/100 ()

Reklama

Reklama