Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Docela působivý film, kde vynikají skvělé herecké výkony nejen Angeliny Jolie, ale především Winony Ryder. Bohužel mi přišlo, že různé vedlejší dějové zápletky byly razantně zkráceny, což je docela škoda (původně měl film přes 3 hodiny, režisér jej poté přestříhal) například u vztahu ošetřovatele a Susie. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dvacet let jsem kolem toho filmu chodil a neměl nijak velký zájem ho vidět. Když zvědavost nakonec zvítězila, usoudil jsem bohužel, že bych o moc nepřišel, kdybych ho dál ignoroval. Filmy o lidech zavřených za zdmi nějakého ústavu mě nikdy moc nebraly, a tento je navíc ještě životopisný, jak jsem zjistil, což vysvětluje, proč mi přišel tak nudný (osobně asi neznám žánr, který by byl nudnější). Kromě úmorné délky mě moc neoslovilo ani obsazení - nikdy jsem nebyl nějakým velkým fandou Winony Ryder (byť zde je velmi dobrá), na Angelinu Jolie mám vyloženě alergii a nemůžu ji ani vystát, a ani ve zbytku castu jsem nenarazil na jméno, které by mě nějak plnilo nadšením. Střídavě mě to nudilo a střídavě mi to přišlo jako strašná depka, u které jsem nepochopil, proč to vlastně chtít vidět a co by mi to mělo dát. Navíc souhlasím s názorem, že tenhle typ filmů do značné míry vulgarizuje psychiatrii, s čímž mám osobně dost problém. Podle mě je zde tento film dost přeceňovaný. ()

k212 

všechny recenze uživatele

U Narušení jsem měla někdy nutkavou potřebu se smát. Prostě mi některé smrtelně vážné scény z psychiatrické léčebny přišly až příliš nevěrohodné. To ovšem neplatilo při scénách s Angelinou Jolie, jejíž manipulativní mrcha neměla chybu. 70%. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Poměrně sterilní filmový zážitek. Slibné herecké obsazení mě, i přes svou snahu, nedokázalo vtáhnout do děje. Psychiatrická léčebna je vděčné divácké prostředí a vždy se v něm stereotypně odehrávají smutné osudy psychicky postižených lidí. Někdy jsou ty osudy procítěně natočené, ale tohle není ten případ. Mangold je velmi povrchní režisér, který sice měl štěstí na dobré herecké obsazení, které do svých rolí nedalo tolik, kolik bylo zapotřebí, a stejně tak Mangold se do toho málo režijně ponořil. Místy se objeví nějaká zajímavá scéna, ale sterilní nudy bylo přece jen o něco víc. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Opakovačka po rokoch rozhodne bavila, i keď množstvo rečí buď z úst hlavnej predstaviteľky, alebo ostatných dievčat sa trochu míňajú účinku hĺbkového ponoru do myslí postáv. Niektoré Susannine reakcie som vzhľadom na priebeh deja nepochopil naplno, mnohé sa však dá vyčítať skrátka jej povahe, kedy si ani divák nie je úplne istý, či to má, alebo nemá v hlave v poriadku a nakoľko. Smotanu zlízla najmä Angelina, ale výkony Winony, Cley ani Brittany mi nepripadali o nič slabšie. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh o smutných dívkách, které nevěděly co s životem. Stejně jako u Přeletu nad kukaččím hnízdem jsem se musela podivovat nad systémem ústávní léčby v 60. letech. Tohle všechno Mangold zručně zachytil. Winona Ryder tady podala nejlepší výkon, jaký jsem od ní viděla a měla tu smůlu, že od ní pozornost odpoutala výraznější a rovněž skvělá Angelina Jolie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Narušenie som vnímal ako nenáročný, pozerateľný film s neprehliadnuteľnými hereckými výkonmi. Nemyslím si, že okrem prostredia, je možné tento film porovnávať s Preletom. Ten je predsa v úplne inom leveli. Netreba sa zamýšľať nad úrovňou psychiatrie v danej dobe, s diagnostikou a liečbou. Prínosné bolo, že na osudoch a správaní sa niekoľkých pacientiek boli načrtnuté nejasné hranice medzi "zdravými" a psychiatrickými pacientmi. Každý herec potvrdí, že hrať negatívne postavy je ľahšie, pretože sú plastickejšie a zaujímavejšie. Aj preto tak vynikol výkon Angeliny Jolie. Ale nielen preto. Winona Ryder popri nej vyzerala ako spiaca bábika, ktorej život prebieha v mysli a na stránkach denníčku. Neľutujem, že som si tento film pozrel, aj keď nič mimoriadne mi jeho sledovanie neprinieslo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Některé scény jsou docela dobré, ale James Mangold je v souladu s názvem vždy něčím naruší. Jako režisér i jako scenárista je šedý a nevýrazný. Díky některým herečkám se mi film ani nezdál nějak špatný, ale závěrečná smršť pitomých klišé ho stála další hvězdičku. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Už podstata, z níž je vystavený příběh je nesmysl. Zákony mluví jasnou řečí...Jestli pak ve filmu hraje Anička či Mařenka, to je pak fuk. Jestli někdo chodí do kina skrz herce, ne sdělení, tak je notorický blb. Že Oskara získávají i špatné filmy a tvůrci, to je zbytečné dodávat. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Všem nadšencům pro tento film se hluboce omlouvám, ale já ho po projekci vnímám jako podprůměrnou napodobeninu Přeletu nad kukaččím hnízdem. Tím však nechci nijak zatracovat tenhle snímek. Angelina Jolie hraje fantasticky, emotivní stránka je také solidní, ale celkově to na mě nezapůsobilo tak jak jsem očekával. Taže za mě průměr. 65% ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Na Mangolda není spolehnutí. Jednou nahoru, podruhé hluboko dolů. Díky bohu se jeho Narušení řadí do té parádní poloviny. S tak silným příběhem a skvěle vybranou Winonou Ryder nešlo šlápnout vedle. Jak posadíte hrdiny do psychiatrické léčebny, máte silný zážitek téměř zaručen. Na Přelet nelze nevzpomenout, ale Ryderová je svá a je neuvěřitelně výborná. Alespoň v mé hlavě Joliovou zadupala, ačkoliv se rozhodně nehodlám přít o to, kdo je hlavním motorem filmu. Líbilo. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Susanna sa trošku stratí vo svete a aj sama v sebe. Dostane sa do liečebne, kde zažije veci, ktoré jej otvoria oči, stretne ľudí, ktorí jej s tým pomôžu a ona pomôže im a život ide ďalej. Je pravda, že film ani chvíľu nenudí, má dosť dobrú atmosféru a herečky hrajú výborne, ale pravda je aj to, že je to klasický film z psychiatrickej liečebne, ktorý sa drží zaužívaného postupu. 3,5* ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem aspoň nějaký přísný drama, ale bylo to neskutečně nudně podaný. A to to ma celkem dost dobrý obsazení. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

opět film,o kterým sem v podstatě nikdy neslyšel.jako správný filmový maniak jsem kontroloval veškerý vánoční program,veškerých tv stanic a ejhle,čt1,půl jedenáctý,angelina,winona,řikám si mrknu na to a ty brďo!dobrý!trošku lehčí variace formanova přeletu nad kukačím hnízdem,jen ne s tak fašistickým dozorem.všechny představitelky narušených chovanek jsou vynikají,v čele s nepřekonatelnou angelinou!zařazení do 60tých let ameriky dává filmu ten pravý šmrnc.james mangold natočil nenápadnou,však skvělou dramatickou podívanou! ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Budúci sexymbol Ameriky zatienil všetky svoje kolegyne, i hviezdičku z Edwarda ? « 『 Alebo hodnú chvíľu som si myslel, že sa pozerám na ženskú verziu Preletu nad kukučím hniezdom 』To sa mi určite iba zdalo, lebo tu hrá Angie Jolie, ktorá charakterovo, postavovo, ale vôbec nie je ďaleko vzdialená od týchto beznádejných pacientov oregonského špitálu. _Jej postava Lisa je na tom ešte pomerne veľmi dobre po duševnej stránke, aj keď má tie svoje typické výkyvy nalád, no „žijú tu” také rôzne pacientky, ktoré ako sa vraví : „Sú zabité prípady” ! Do tejto cvokárne prichádza taktiež mladá Susanna Kaysen, podľa ktorej sa nakrútil tento znepokojivý snímok režiséra Jima Mangolda, ktorý sa neskôr bude venovať legendárnemu Wolverinovi. Napísala o sebe asi poučnú knižku, však ? Ona je reálne jestvujúci človek, ktorá prežila tieto svoje stavy „vyhorenia” na vlastnej koži, a tak sa jej zhostila herečka s veľkou budúcnosťou Winona Ryder, čo si brúsila zuby na Oscara, ktorá v dobe premiéry snímku ešte netušila, že si bude čoskoro sypať popol na hlavu z jej závratnej kleptománie. Dá sa povedať, že sa z časti úplne zžila so svojou rolou. _ Má to zaujímavé obsadenie, ale mňa extra film nenadchol, i keď sa v ňom skrýva dané p-o-s-o-l-s-t-v-o... PS : Režisér občas volí formu flashbacku, ktorý sa bravúrne prelínal s prítomnosťou, a to by som chcel ešte pochváliť. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Rozhárané děvče, které neví, co vlastně chce, takže se nechá (lehce nedobrovolně) zavřít do blázince, aby zjistila, že její problémy vlastně nejsou žádné problémy. Nicméně se jí tam zalíbí tak, že tam stráví celý rok a pak "uzdravena" se může vrhnout do života. Winona Ryder dobrá, sedmnáctiletou naivku zahrála i ve třiceti bez problémů, ovšem co předvedla Anželína, to nemá obdoby. Její fanynka určitě nejsem, spíš naopak, ale za tohle si toho plešouna fakt zasloužila. Nebo že by to nehrála? V tom případě chudák Brad... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že to je chvílema nevyrovnanej film. Jeden moment se mi vtírala až 5ka, chvíli zase výpadek a přemejšlel sem o 3ce. Takže 4 hvězdičky budou asi oprávněný. To nic nemění na excelentních výkonech v podstatě všech hereček v popředí s Brittany Murphy, Whoopi Goldberg, Winonou Ryder a eště o lajnu napřed předevšema byla Angelina. Ta byla prostě fantastická. Radost mi udělal I Jared Leto v miniroli, takže s obsazením sem byl naprosto spokojenej. Co se týká děje, možná jinak bych si představoval konec. Furt a furt sem doufal, že Susanna dospěje k opačnýmu verdiktu, než s jakym skončila. Některý samotný scény byly naprosto fantastický, jako třeba scéna v cukrárně a scéna s kytarou. Takže prostě výbornej film, kterej chvilkama jede tak trochu na prázdno a chvilkama nás pěkně drtí. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem větší "psycho", ale i tak musím jen a jen chválit a to především herecké výkony, všechny postavy jsou přesně obsazené (mě osobně velmi potěšila Whoopi Goldberg), Winona má v hlavní úloze tu správnou hloubku, ale film táhne samozřejmě především oscarová Angelina Jolie, která (použiju slova Kleopatry) si tu na hraní nehraje, ale předvádí svůj vlastní temný koncert, od precizního výkonu až po ten zneklidňující vizuál. ()

Reklama

Reklama