Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

[Výzva od PZ] Osobní spojení s hlavní představitelkou je víc než silné, protože můj vlastní otec si vzal taky prášky a láhev vodky, akorát byl šikovnější a přidal k tomu ještě provaz. V tomto případě se však máme ty dvě hodiny i na co vcelku dívat. Člověk se dokáže do všech protagonistek poměrně dobře vžít a odnést si tak trochu toho jejich vnitřního utrpení. Zase jeden z těch filmů, který dá pocítit... 81% ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Holky co to zase bylo, no necháme to pro tentokrát na dvojce ale fakt nepovedlo se. Psychiatrická skoro nuda. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Krásné a zajímavé drama z prostředí psychiatrické léčebny s nezapomenutelnými hereckými výkony Winony Ryder a Angeliny Jolie. Ikdyž z mého pohledu si zasloužila Oscara spíše Winona. Tím, že jsem sáhnul po tomhle filmu, jak se říká, naslepo, o to víc jsem byl překvapen. Jak tenká může být hranice mezi normálním životem dospívajícího jedince a bláznovstvím... ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Ano, ze srovnání s podobným Hnízdem či téhož roku natočenou Krásou odchází Narušení jasně poraženo, ale se vztyčenou hlavou. Potenciál se mi nezdál vytěžen do maxima, i tak jsem si celý film intenzivně prožil. Ze zmiňovaných skvělých hereckých výkonů prostě musím přihodit něco i já - Winona je tu sladší než v Edwardovi a Angelina podává životní výkon, sežral jsem ji to a to se nedá o většině jejích rolí říct a obě jsou strašně sexy i když každá uplně jinak. A Whoopi tradičně skvělá, i když sexy není nijak. 8/10 ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu by se dalo s přehledem říct, že je úplně zbytečný. Daleko zajímavějších či mnohem lépe zformulovaných myšlenek, charakterů, zvratů a osudů už jsme byli svědky (z těch nejznámějších) například v dramatu Awakenings, Přeletu nad kukaččím hnízdem nebo později v Čisté duši, přičemž Girl, Interrupted nepřichází s jedinou inovací (kromě pohlaví hlavních protagonistů). Bohužel vzhledem k méně nápaditému scénáři mně to přijde zatraceně málo. Pořád jsem na něco čekal, co bych na tomto filmu mohl ocenit, nic ale nepřišlo. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Tohle mi zas tak nesedlo, čekal jsem od toho víc... Nebylo to špatné, ale celý fim byl celkem málo výrazný. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film ktorý mi najviac pripomenul prelet nad kukačím hniezdom. Rozdiel je samozrejme v tom že prelet bol oveľa viac sofistikovanejší. a preto aj lepší ale Girl, Interrupted ma zaujal nie len svojou témou ale aj spracovaním. S Mangoldom som sa zoznámil pomocou jeho komerčnejších filmov ako Walk The line, Kate and Leopold a The identity. Je vidieť ako dokáže americký priemysel pošlapať talent. Mangold vzhľadom nato že sa jedná o tému , kde sa nenachádzajú ani akčné scény a nie je to ani hra na divkáka dokázal natočiť pomalý film, so silnými charaktermi ktorým venuje plný priestor a tak ich divák môže pochopiť. Kiežby takto natočil Walk the Line. Rozhodne mu pomohla predloha Susanne Kaysennovej ale aj herečky ktorým velí pôsobivá Ryderová, Jolie vo svojej najlepšej úlohe, a Goldbergová v úlohe sestričky. Ostatné postavy buď len dotvárajú hlavnú postavu alebo sú tam dodané len tak aby bol výsledný efekt z blázinca väčší. Muži tam hrajú väčšinou hlúpe a nezaujímavé úlohy. Krásne a pomalé plynutie deja a tiež nesutála potreba rozprávať o tom aké to tam je robí tento film zaujímavým aj napriek stopáži a nenudí. Mangold si vzhľadom na tento komornejší snímok mohol všímať viacej detailov a je to jasné už pri pohybe kamery ktorá je geniálna na takýto snímok. Hudba je komornejšia a tak isto aj rozmiestnenie scén ale každopádne je to prvotriedny film, ktorému by som vytkol až tú priamočiaru sladkosť. Vo svojej podstate to malo byť omnoho horšie. Ale aj napriek tomu že niektoré scény sú striedme a menej depresívne tak sa jedná o kvalitný film a Mangoldov najlepší réžijný počin ()

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z filmů, na který bych se mohla podívat stokrát a pokaždé bych byla schopná ho vychválit. Ať už jde o perfektní a uvěřitelné obsazení (Angelina mě úplně uchvátila a to ji obvykle moc ve filmech nevyhledávám) nebo o zajímavou práci s příběhem (flashbacky). Doporučuju všem, kteří jeví sebemenší zájem o psychologii a filmy s oním zaměřením. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to vyzerá na zaujímavý film z psychiatrického ústavu, no druhú polovicu už len sledujete hodinky a čakáte, kedy to už konečne skončí. Nudné scény sa striedajú so stupídnymi dialógmi a ani Angelina už nehrá to, čo na začiatku filmu. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazené a následně i hvězdně zahrané drama z prostředí psychiatrické léčebny. A přestože Angelina Jolie zrovna není mým šálkem kávy, tak v tomto snímku mě dost zaujala a svého Oscara si těžce vybojovala. Ale i ostatní nezůstávají pozadu, Winona Ryder zde ze sebe také dostala maximum. Menší roli výborně a věrohodně zvládla i Whoopi Goldberg a Vanessa Redgrave. Nečekaným překvapením byla pro mě i Brittany Murphy. Snímek je vtipný, dojemný, dramatický a doplněný o velmi dobrou hudbu. Film na mě udělal velmi pozitivní dojem. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dostat se do cvokárny není zas tak těžké. Ještě jeden podpis, prosím....a pak už jen závislost na práškách. Pár postřehů: Kdybys tady bydlela, byla bys teď doma. O tomhle přesně je TERA - PI - JE. Mrazivá scéna, jak si prohlížejí své vlastní nemocniční karty, zvlášť diagnóza "narušení osobnosti". A malá rada: neukazuj svým posraným prstem na blázny. Pak přijde kruté poznání , kdo je vlastně blázen a kdo mezi blázny jen žije. Vše se na začátku tváří jako sranda, a ke konci filmu se vše mění ve smutek. Těžké otázky, těžké odpovědi. Ocenění: Oscar 1999 - vedlejší herečka (A. Jolie) Zlaté glóby - vedlejší herečka (A. Jolie) Blockbuster Entertainment Awards - vedlejší herečka v dramatu (A. Jolie) ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Tento film je pěkný, zajímavý, ale díky skvěle zahnaným rolím Angelíny a Winony je z toho pěkná podívaná, ve které nechybí špetka napětí a parádních hereckých výkonů. Podle mě parádní drama, které svojí pomalou příběhovou linkou nenudí. Za mě 80% :) ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Chtěli tvůrci pouze ukázat, že psychicky nemocnému člověku je vcelku jedno, jak se jeho diagnóza odborně jmenuje, že se svou diagnózou stává prostě bláznem, kterému okolí, lékaři a ani on sám nerozumějí? I kdyby ano, vadí mi, že psychiatrická léčebna je zde jen lákavým prostředím a nejde se víc do hloubky, sice nám řeknou, že hrdinka trpí hraničním narušením osobnosti, ale dále už se její poruše, kromě atraktivních projevů, moc nevěnují. Nějaké ty deprese, pokus o sebevraždu, polehávání na lehátku a zpovídání se psychiatričce. Také mi, oproti pozdějšímu Mangoldovu "Walk the Line" chybí zdůraznění vlastní aktivity v procesu nápravy, zdůraznění, že je to složitější, než se může zdát. Postava Angeliny je mnohem přístupnější a zajímavější. Její dlouhodobý pobyt v ústavu, v němž našla své místo na světě, mě vlastně zaujal více než příběh hlavní hrdinky. 6/10 ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Hned zkraje mě překvapilo množství komentářů od mnou sledovaných lidí, vypadá to na poměrně známý film, ač já se k němu dostal až nyní (asi k tomu lidi táhl hvězdný tým hereček). Mnozí to tu srovnávají s Přeletem, jenže ten je o několik řádů výš, ač sdílí některé vlastnosti s G,I. Dobově je to zasazeno dobře, čiší z toho ta atmosféra, leč většinou hérečky zůstávají v neměnném ústavu a nebýt pár pohledů z okna, prostřihů, či montáže "tak nám uběhl rok, tady jsou některé důležité záběry", tak si ani nevšimneme, že ten rok skutečně uběhl. Příběh jako takový mi přijde postavený na hlavu, neboť jak tu někdo napsal, pokud se za obyčejnou mírnou existencionální krizi budou zavírat lidi do ústavů, to tam brzo budem všichni. Winoně to její "narušení" nevěřím, souhlasil jsem s Whoopi, když po ní vyjela v té koupelně, co si o ní myslí... Angelinu defaultně rád nemám, ale tady se evidentně snaží, zasloužila by pochvalu. Bohužel jí scénáristé občas házejí berličky ve stylu, jak ji Winona rozbije jedinou (!) větou o tom, jak už je mrtvá. Do třetice bych zmínil roztomilou (a podruhé mrtvou) Brittany Murphy. Takový smíchaný Přelet, Prozac Nation a trošku asi i Requiemu pro Panenku. Pořádně vyleštěný průměr. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní film s velmi kvalitním hereckým obsazením, který mě chytl za srdce.. Podle mě je to příběh dívky, které myšlení není nijak výrazně odlišné od myšlení jejích vrstevníků.. Ona prostě jen zašla dál než ostatní.. Ani na chvíli jsem ji nedokázala brát jako nějak narušenou.. Celý děj byl zajímavý a bavily mě ty myšlenky, které se Susanně honily hlavou.. I ten závěr byl vynikající.. Divák už si říká "Teď už se nemůže nic stát, všechno je to za námi..". A najednou otevře oči a děj se zase rozjede.. SUPER! :)) Jsem ráda, že jsem Winoně konečně přišla na chuť.. Byla úplně jiná než ta milá slečinka ze Střihorukého Edwarda a trošku mi připomínala tu malou a temnou (?) holku z Beetlejuice.. Bohužel (nebo bohudík?) ji ale až na několik málo scén zcela zastínila Angelina Jolie.. Krásná, zlá a dokonale šílená.. Oscar byl opravdu na místě, to je bez debat :)) No a Brittany Murphy byla taky skvělá! A kdo mě překvapil byl Jared Leto.. Jednak jsem si jeho jména před začátkem filmu vůbec nevšimla a navíc byl tak zarostlý, že jsem si na první pohled říkala jen "Toho od někud znám!" :D Závěrem: Film je to skvělý! :) ()

Reklama

Reklama