Krvavá Amazonka

Forest Slave

Drama / Horor / Dobrodružný

Itálie, 1985, 90 min

Mario Gariazzo

Tak nakonec to v rámci žánru nebylo ani tak špatné. V podstatě oprášený děj původního Lenziho "Man from Deep River" ... kterým kanibalský žánr vlastně začal. Tohle není ani tak kanibalský film, jako spíš takový drsný dobrodružno-milostný film o dívce, která se dostane mezi domorodý kmen, kderý jí údajně na lodi na řece vyvraždil rodinu. Je to explotation, ale velmi umírněný, občas se objeví nějaké to ňadro, bradavka hlavní hrdinky apod., občas nějaké to gore. Ta jsou docela dobře udělaná, většinou jde o usekané hlavy apod. A nakonec se ukáže, že "všechno je jinak"... Pro příznivce žánru, docela to ujde.(13.11.2008)

Velice kvalitní "kanibalský" film o "hodných" divoších a zlých běloších. Je jen dobře, že do rolí divošských kamarádek hlavní hrdinky nebyly obsazeny klasické amazonské indiánky, ale celkem pěkné herečky, o kterých by se dalo říci, že nemají s indiány skoro nic společného. Příběh se samozřejmě neobejde bez nějaké té nechutnosti, která je ovšem vyvážena romantickými sekvencemi a snímáním krásné amazonské přírody. Rozhodně mnohem lepší film než slavný Cannibal Holocaust.(14.3.2005)

Další kousek ze série alternativních pokračování Deodatových Cannibal Holocaust, který ovšem lehce vybočuje z řady a to už jenom tím, že není o kanibalech... Ano, místo lidožroutských orgií se dočkáme akorát jemné romance, nádherné krajiny a jen občas nějaké té nechutnosti. Odvážil bych se jej přirovnat až k pohádce. Rozhodně to ale není na škodu. Catherine Miles Story poteší především půvabnou hlavní hrdinkou a opatrně se budující atmosférou plnou nejistoty a prvotních obav z domorodců a zeleného pekla kolem. No a v poslední třetině filmu na nás opět čeká nevyhnutelná otázka, kdo je nakonec tím primitivem. ´Sou to domorodí obyvatelé amazonské džungle nebo hlava mazaná, člověk vychytralý? Zamrzí taky absence soundtracku typyckého pro kanibalské horrory osmdesátých let.(18.4.2006)

Dobrodružná dráma známejšia pod názvom "Amazonia: The Catherine Miles Story" alebo ako voľné pokračovanie kanibalského teroru R. Deodata - Cannibal Holocaust (1980), s ktorým ale nemá prakticky až na niektoré inšpirácie (hudba napríklad) nič spoločné. Objektívne sa jedná o protipól ku spomínanej drsnej klasike a žiadny "Cannibal Holocaust 2", aj keď aj táto nálepka filmu prischla. Americkí distribútori využili značku CANNIBAL HOLOCAUST evidentne z dôvodu lepšej propagácie. Ak sa od filmu bude čakať pokračovanie v podobnom štýle ako od Deodata, pravdepodobne (ako tomu bolo aj u mňa) sa divák nevyhne sklamaniu. Ak sa na nezmyselnú náväznosť zabudne (dokonca ani kanibalov sa tu prakticky nedočkáme), výsledok môže nadchnúť. Vyskúšal som si oba stavy, podľa hodnotenia je jasné, ktorýže bol posledný.(5.2.2008)

Na začiatku je veľmi dobrá scéna, čo sa týka kanibalských filmov. Gore na úrovni, krutosť, brutalita, ale aj prekvapenie. Po tejto scéne čakáte na ďalšiu. No bohužiaľ žiadna už nepríde. Ale nevadí film aj ak ponúka krásne zábery prírody a zvierat. Celé je to proste romantická dráma, vrcholiaca ako súdna detektívka. Na film sa dá pozerať a neurazí po žiadnej stránke. Netreba hlavne čakať klasický kanibalský film....(6.4.2010)

Catherina Miles story se může ze všeho pyšnit nádhernou hudbou která je naprosto dokonalá. Ale to je asi tak vše v čem vyčnívá. Ostatní je takové nedomrlé, a poměrně chudé. Hlavně bych to neoznačoval jako horor ale spíše jako drama s pár krvavýma cákancema. Sám nevím co si o filmu myslet, líbil se mi ale rovnat se velikánům typu Canibal holocaust či Canibal ferox opravdu nemůže, ale mezi béčko typu Mountain of cannibal god či Canibal holocaust 2 se rozhodně rovnat může, ba co víc patří mezi to lepší.(26.2.2011)

TECHNICKÁ POZNÁMKA: Na DVD použili ŘITKA VIDEO/FILMAG HORROR francúzsky, relatívne dosť kvalitný master s názvom L´ESCLAVE BLONDE. Bohužiaľ namiesto originálneho zvuku je tu len príšerný anglický dabing. (2.11.2009)(2.11.2009)

Obsah je úplný nezmysel, nechápem ako môžu dať na obal originálneho DVD niečo iné ako je vo filme. Catherine Miles so svojimi bohatými rodičmi idú na výlet loďou po Amazonke, keď ich niekto napadne spoza krovia. Rodičia sú mŕtvy a Catherine sa preberá v osade domorodcov (mimochodom, žiadny kanibali !!). Je tam spočiatku držaná viac-menej násilím (keď sa pokúsi utiecť, donesú ju naspäť), ale len preto, aby sa dozvedela pravdu o tom, čo sa tam deje a kto zabil jej rodičov... Vraj je to podľa skutočnosti, a aj by mohlo byť, ale nenašiel som na nete nič o žiadnej Catherine Miles. Navyše, dabing je strašný a "herci" ešte horší (a nie sú to ani skutoční domorodci).(15.7.2009)

Italský název by se dal přeložit jako Bílé otrokyně (z neznámých důvodů je to v množném čísle), anglický název z toho ovšem udělal jeden z cca deseti filmů, které se vydávají za Cannibal Holocaust II, aniž by s ním krom prostředí měly cokoliv společného. Přiznám se, že jsem si to kvůli anlgickému názvu spletl s Natura Contro, tohoto omylu jsem ale nijak zvlášť nelitoval. Je to stylizované jako taková filmová ilustrace ke svědecké výpovědi ženy, které byla při rodinném výletu po Amazonce vyvražděna rodina a ona se stala otrokyní kanibalského kmene. Chvilku sleduje jeho život a mravy (kombinace kanibalského horroru a etnografického dokumentu je opravdu zajímavá, i když je hezké, že se hrdinčin život snaží zachytit tak komplexně), členové si ji vzájemně prodávají, potká tam ženu, co od misionáře umí lámanou angličtinu. Asi v půlce dojde k názoru, že by měla pomstít svou mrtvou rodinu. Jeden kmenovec (pokud se tento výraz někomu nelíbí, když se smí říkat soukmenovec, dímť, smí se říkat i kmenovec) se do ní zamiluje, ona ho nenávidí, protože je to vrah jejího otce a matky. Nebyl a dojde skrzevá to k docela slušnému a zajímavému dějovému zvratu, no a zbytek děje vám už nemůžu prozradit, mohu vám to říci, že to je jeden z mála kanibalských horrorů, který končí happyendem, dokonce mírně romantickým, které jinak nesnáším - ovšem tady musím výjimečně uznat, že vzhledem ke stylizaci ("Výpověď přeživší svědkyně") to bylo nutné a je to rozhodně logičtější, či spíše realističtější, než obvyklá stylizace "záznam z nalezené kamery". Ač na Deodatovo geniální dílo prostě nemá a je dost vyždímaný (čehož příznakem je i to, že většina tvůrců vystupuje v titulcích pod anglickými pseudonymy), přesto mu nemůžu vytknout docela slušnou kvalitu a znalost aspoň základních filmařských technik (která chybí např. Lenzimu). Hlavním vzorem je evidentně Martinova Montagna del dio cannibale (1978), kterou ale v kvalitě toto dílko Maria Gariazza (alias Roye Garetta, docela uznávaného režiséra erotických béček, který naneštěstí už žádnou kanibalárnu nenatočil, ač na to měl nepochybný talent) dalece překonává. Stylizace filmu (taky se vydává za rekonstrukci skutečné události) je aspoň trošku věrohodná, film má docela inteligentní scénář (s dobrými dialogy, celkem věrohodnými situacemi a relativně kvalitními lekačkami) a slušné herecké výkony (zahrál si tu i mimo jiné Andrea Coppola, jeden z méně známých potomků slavného filmařského klanu). Morbidní scény jsou zasazeny do celkem solidního příběhu, i na poměry normálních lidí (myslím, vkus normálních lidí nemohu objektivně posoudit) docela vkusně, rozhodně jich není nijak moc a nejsou nijak moc přehnané, přesto docela působivé. Kanibalismus se tu vyskytuje jen ve zmínkách, před kamerou není praktikován, zato se můžete se těšit na vybití zazobané rodiny kanibalským sniperem s foukačkou, dva gladiátorské zápasy (jeden končí useknutím hlavy, druhý rozbitím obličeje - tady myslím doslovným rozbitím, ne tím, čím si my, Evropané, obvykle vyhrožujeme), zmlácení ženy čímsi porušivší pravidla kmene, popravu hmyzem, zabití hada, lov bělochů na domorodce a vysloveně nádherné sežrání daňka a později opice levhartem (přestože jinak nejsem zastáncem zvířecích masakrů, zvlášť opičí scéna mne fascinovala a nemohl jsem to krásné zvíře - myslím levharta - neobdivovat). Nejvíc si ovšem Gariazzo vyžívá v uřezaných nebo rozličně devastovaných hlavách, které ve filmu uvidíte několikrát. Jakýmsi zvláštním kouzlem to nenudí. Erotické scény s výjimkou několika odhalených ňader (malých) jinak docela hezké hlavní hrdinky, jednoho naznačeného ... ehm... investigativního prozkoumávání panenství, následné (a opět docela cudné) rituální deflorace kusem bambusu, předstíraného znásilnění a rozličné nahoty v nesexuálním kontextu chybí. Ač měl - italský - název filmu evidentně přilákat nadržence, nepochybně je zklamal. Líbila se mi také neosobní, pseudodokumentární kamera, ač evidentně měla z velké části zamaskovat to, že jsou po edwoodovském vzoru některé přírodní záměry evidentně vykradené z filmů o přírodě (hlavně panoramatické záběry na amazonskou přírodu, scény požáru v lese a scéna levhart versus daněk). Hudba byla taková normální, dost chudá, ale svůj účel splnila - v pseudodokumentárním žánru by konečně výraznější hudební podkres působil rušivě. Celkový verdikt? Na kanibalský horror velice slušné, jak po čistě filmařské stránce, tak i pro žánrové fanatiky, mnohem lepší, než třeba blbosti zplozené Umbertem Lenzim. Vzhledem k záměrnému nadhodnocování oblíbených a podhodnocovaných žánrů dávám s čistým svědomím pět hvězdiček.(6.8.2009)

I keď je tento film často propagovaný ako kanibalský, nie je to tak. Kanibalizmus tu v podstate graficky ukázaný nie je a v deji hrá len malú úlohu. Hlavná hrdinka, väčšinu času sporo odetá určite nikoho neurazí, celkovo je film dobre nakrútený a má krásne lokácie. Je tu i pár solidných gore scén, i keď filmu by určite prospelo keby ich bolo viac. Jednoducho žiadna kanibalská hostina sa nekoná, je to skôr príbeh o pomste, plný miestami krutých kmeňových rituálov v Amazonke.(7.5.2011)

• cariada

Další z řady Italských "kanibalských" hororů jenže jedna zásadní vada na kráse , nák tu chybí ty kanibalové? Že by něměli čas, nejspíš. Tak je nahradí obyčejní divoši, kteří se lidským masem neživí. V podstatě se jedná o stejný film jako Vymítač kanibalů, jen s tím rozdílem , že místo muže je tu žena v zajetí divochů. Která prožívá romanci s divochem. Pár záběrů na rituály divochů a na krásnou přírodu a zvířata. Celý je to jedno vyprávění oné dívky u soudu. Na filmu je jedna velká pravda, že největším zlem a vlastně divochy jsme my "civilizovaní lidé". Ps -to že je to podle skutečné události snad nevěří doufám nikdo.(16.9.2009)

Zábavný příběh, který i když se odehrává v džungli, není o kanibalech. Divošský kmen tu je ale lidští požírači to nejsou a právě tímto rozdílem se od ostatních celkem liší. Nejsou tu (skoro) žádné záběry na reálné a zbytečné zabíjení zvířat, jako třeba v Cannibal Holocaust a konec je taky jiný, než na co je divák tohohle subžánru zvyklí. Takové detaily, jako že třeba divoši mají umyté vlasy lépe něž s Head & Shoulders raději velmi rychle vypouštím z hlavy a nenechám se rušit.(28.3.2010)

Další z řady italských kanibalských hororů, tentokrát je to ovšem nasměrováno trošku jinam. Jedná se o příběh dívky, která vyrůstala v "civilizované" části Amazonie a po studiích se vrací z Anglie zpátky domů k rodičům. Oslava na houseboatu rodičů odehrávající se proti proudu řeky amazonského pralesa se však mění v krvavá jatka a mladá Cathrine se ocitá v zajetí divochů, kde okusí drsný život otrokyně nejbohatších a nejsilnějších příslušníků kmene. Jejich zvyky jsou pro ní většinou hrůzným a bolestivým zážitkem jak po fyzické, tak psychické stránce. Ovšem největší zrůdnost se objeví tam, kde by ji nikdy nečekala. Snímek naplňuje téměř všechny znaky kanibalského hororu - zelené a nekonečné peklo v podobě amazonské džungle, divošskou vesnici plnou nechutností a civilizovaným lidem nepochopitelných kmenových zákonů, nálož povedeného gore (která je ovšem znatelně menší než je zvykem a hlavně nepřijdou na řadu vůbec žádné kanibalské orgie), záběry na divokou zvěř a nádhernou scenérii pralesa doplněnou vkusnou hudbou a v neposlední řadě ukázat jako primitivy bílé vetřelce. Krom absence kanibalských orgií se dílko vymyká také romatickým nádechem, který překvapivě snímek nijak nenarušuje a tak se Amazonia: The Catherine Miles Story může hrdět postavit vedle klasik žánru. U mě s přehledem za čtyři hvězdy.(27.1.2011)

"Nikdy se nezříkej života! Žij Cathy!"(13.2.2010)

Aj keď jeden z alternatívnych názvov tohto snímku ho radí do kanibalského subžánru, opak je pravdou. Je to čistokrvné a v mnohých scénach šťavnaté dobrodružstvo, ktoré ako mnohé iné pralesné italo trash snímky obsahuje nejaké tie scénky zvieracieho násilia, ale kanibalizmu sa tu rozhodne nedočkáte. Silný a prekvapivo fungujúci film.(25.9.2011)

Přestože ve filmu neuvidíme to nejdůležitější, tedy kanibaly- ostatní prvky a osnovy kanibalských snímků jsou zde do jisté míry dodrženy. Film je natočený v nádherném prostředí Amazonského pralesa, které patří mezi poslední panenské místa na naší planetě. Okouzlující vodopády, divoké peřeje, nepřístupná džungle to vše je ozdobou tohoto filmu. Neubráním se ovšem tvrzení, že ne všechny záběry jsou originální. Podle mě si jich filmaři hned několik vypůjčili z nejrůznějších dokumentů, protože oproti jiným záběrům byly v naprosto odlišné kvalitě a do celkového kompletu mi moc nezapadaly. Hudební doprovod je rovněž vypůjčený od svých slavnějších předchůdců, takže tvrzení, že uslyšíme originální melodie jde trochu mimo mísu. Navíc to co zdobilo např. Cannibal Holocaust, to se sem vůbec nehodilo. I zde se vyskytlo několik scén, při kterých muselo ochranářům zvířat hnout žlučí. Máme šanci vidět hned několik zajímavých scén / kdy levhart nejprve zabije ,,srnku‘‘ a poté nepohrdne ani opicí. Horší už to však bylo se samotnými gore efekty. Režisér do svého filmu zasadil lovce lebek a tak se většina těchto scén točila kolem řezání a rozbíjení hlav. Bohužel gumovost byla vidět na první pohled a tak zážitek z těchto krvavých jatek vyzněl do ztracena. I čeští gumáci byli lépe zpracovaní než hlavy mrtvých obětí. O něco kvalitnější už bylo umučení domorodce, který byl chycen při cizoložství. Tady si s tím páni maskéři dali více záležet. Posledním nepostradatelným prvkem kanibalských filmů je nahota. S tou se tady rozhodně nešetřilo a tak především mužská část publika musela být do jisté míry uspokojena. Nahých krásek se zde ukázalo hned několik a rozhodně se nestyděli ukázat skoro všechno. Rovněž i hlavní hrdinka mělo co nabídnout a tak se skoro v celém filmu objevovala rovněž skoro celá nahá. Tím pádem bylo k vidění i několik lechtivých scének, jako například domorodé odpannění kusem bambusu. Celý film pak skončil finálním odhalením pravých vrahů, které je vám ovšem jasné už po prvních patnácti minutách. Herecké výkony se pohybovaly na hranici průměru, všem ovšem vévodila hlavní hrdinka díky které jsem se dodíval až do konce. Navíc nám režisér i scénárista ukázali i jeden celosvětový problém, který je drsnou realitou a to: lov boháčů na primitivní domorodce jen tak pro zábavu.(29.4.2010)

• farmnf

Kriste mě netrestej! Přírodopisný film z povodí amazonky se záběry krutých šelem jak ukousávají hlavičku malé opičce a pak se ty kurvy dravý pustí ještě do srnečka. Potud by to šlo. Hezké školní představení. Navíc tu ale magor jménem Mario Gariazzo nastražil nějaké amaterské představení o školačce z Londýna, co jejímu tatínkovi a matince taky uřízli hlavičky a ani ji neznásilnili jen ji kusem bambusu připravili o panenství (oplakala to holka) a ona se potom do brazilského Vinetoua ještě zamilovala a šla s ním i vraždit. Ale prožila to srdcem, to je pravda...vyschlé hlavičky tatíčka a matičky ji v lásce nezabránily....Tady vážně přestávají i hovna smrdět a hadi syčet. A to lidé sledují????(9.5.2012)

• čenda

Mizerné herecké výkony, nesympatická hlavní hrdinka, stupidní dialogy. Jinými slovy, příšerná blbost. Jednu hvězdičku za záběry Amazonie.(23.9.2009)

Romantický to príbeh s prostredia kanibalskej osady(19.8.2010)

• DanRichter

myslel jsem dle názvu, že to bude něco o řecké mytologii:D, no nakonec to byl film, který spadá částečně do "cannibal-horrors", ačkoliv tam neuvidíme žádnou gurmánskou aktivitu vůči lidem :)) .. snímek se honosí "že je dle pravdy" (dokonce na závěr tam bude fakt "real-záběr" :D), což samosebou mě nijak nebralo :) .. vše se motá kolem děsně naivní 18-leté holky (ty dialogy, než přepadnou její rodiče, těmi by měli mučit vězně) pocházející ze zámožné rodiny, co vlastní nějaké plantáže či co .. její rodina je při jednom výletu přepadena, zmasakrovaná, a ona je odvlečena nějakými křováky :) ,v jejichž komunitě posléze žije x-let, aby pak jednou utekla a pomstila se , páč pochopitelně za smrt rodičů nemohli nebozí křováci, ale uplně někdo jinej :D .. jak vidno, scénariste si dělal vyložené srandičky s diváky, kdy na začátku nastavil určitou dějovou linii, aby ji po určitých fázích totálně překopal a v konečném závěru pak z toho udělal jakési romantické melodrama ve stylu "rape&revenge" :)) .. příběh nemá cenu rozebírat, škoda slov, stejně jako nemá cenu rozebírat herecké výkony, od Deodatových kanibalů se nikterak neliší (včetně dialogů), výrazně ubylo na zobrazení násilí (včetně sexuality), což je škoda, aspon něco tam mohlo být k vidění , už jen proto, že ta trochu gore tam byla celkem hezká :) .. zas na druhou stranu, divák se mohl naučit různým indiánským dovednostem (ale k tomu je lepší si pustit national geographic) .. nechybí tradiční desktruce zvířat a hrozná hudba i zvuk :)) (jen tuším už to nebyly midi) .. nejlepší obrázek o tom dá tvrzení, že Deodato natočil mnohem lepší snímek (a to už je co říci) :) .. komu doporučit? těm, kteří by se chtěli stát lovci lebek, najdou zde zajímavé rady :D, holkám, co by chtěly se nechat odpanit, a nemají na to kluky :DD , no a pak asi těm, co rádi tyto italské křovácké filmy (je vůbec někdo takovej?)(28.12.2010)

<< předchozí 1 2